Која је цијена руског вета о резолуцији?

Влада Србије и премијер Александар Вучић налазе се пред великим изазовом. У идуће двије седмице Вучић треба да одлучи хоће ли од Русије да затражи улагање вета у Савјет безбједности Уједињених нација на Декларацију о Сребреници, коју предлаже Велика Британија.

Србија 24.06.2015 | 16:10
Која је цијена руског вета о резолуцији?

У Београду је британски приједлог изазвао незадовољство и оцјене како се ради о новом притиску, али постоји и страх да би улагање вета довело до прекида преговора с Европском унијом, што би имало катастрофалне економске посљедице за Србију. Ово је потврдио и Вучић који је рекао да Србија није спремна да подржи приједлог резолуције о Сребреници, али да је спреман отићи на обиљежавање 20 година од догађаја у Сребреници и одати поштовање бошњачким жртвама.

Савјет безбједности Уједињених нација требало би, на приједлог Велике Британије, да изгласа доношење Резолуције о Сребреници и то 7. јула, четири дана прије обиљежавања двадесетогодишњице од злочина. Према садашњем нацрту резолуције, на четири странице текста чак 35 пута спомиње се термин геноцид, а само три пута помирење. Премда не и експлицитно, јасно је да се одговоност за геноцид приписује српским снагама.

У уводном дијелу је подсјећање да је Хашки трибунал у пресуди генералу Радиславу Крстићу 19. априла 2004. закључио како се у Сребреници догодио геноцид и да је исту квалификацију за злочине у Сребреници дао и Међународни суд правде у Хагу, 26. фебруара 2007. године. У британском приједлогу наводи се и да су “десетине хиљада жена, дјевојака, мушкараца и дјечака жртве сексуалног насиља током сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући и Сребреницу”. У закључцима се најоштрије осуђује геноцид у Сребреници, као и свако порицање.

Према мишљењу дипломата у Загребу, Резолуција о Сребреници представља притисак на Србију да би се почела удаљавати од Русије, али и због српске политике у Босни и Херцеговини. Због противљења Милорада Додика, британско-њемачка иницијатива за БиХ (чији је циљ да од Босне створи функционалну државу) на рубу је пропасти, па је доведен у питање и најављени долазак Ангеле Меркел у Сарајево.

Србија има двије могућности - прва је да се власти у Београду прикључе предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је најавио да ће од руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова тражити да Москва стави вето на усвајање резолуције. С Лавровом се треба срести и Ивица Дачић, српски министар спољних послова.

Друга могућност је да се у директним разговорима с Лондоном или преко неке од чланица Вијећа сигурности амандманима покуша ублажити текст документа, који је неповољан за Србију. Само што обје ове варијанте носе ризик новог заустављања преговора Србије с Европском унијом, а то Вучићева влада не може допустити. Резолуцију предлаже Велика Британија, која је једна од најутјицајнијих чланица Европске уније и ако би у Београду подржали вето, ушли би у конфликт с Лондоном.

У првом случају, дипломати с којима смо разговарали процијенили су да би Русија за вето заузврат захтијевала да се Србија обавеже како се неће прикључи НАТО-у упркос притисцима и настави одбијати увести санкције против режима Владимира Путина, али и да омогући нове руске инвестиције.
А с рационалног гледишта, Србија нема превелику корист од савезништва с Русијом. Упркос уобичајеном вјеровању, Путинова балканска политика изразито је прагматична. Србија, на примјер, скупље плаћа увоз руског плина него Мађарска, Аустрија или Њемачка.

У руске пословне интересе увјерио се и Додик. Економска ситуација у Републици српској изразито је тешка и дуг Додиковог ентитета на крају прошле године износио је чак 4,7 милијарди конвертибилних марака, што је 2,4 милијарде евра. Да би власти могле редовно да плаћају администрацију, Милорад Додик затражио је кредит од Русије. Иако је у марту најавио да у Републику Српску стиже првих 70 милиона евра од руског кредита тешког укупно 270 милиона евра, до сада није стигло ништа. Наиме, није ријеч о државном зајму, већ кредиту који би одобрила “Сбербанка” - руска комерцијална банка. “Сбербанка” је спремна дати кредит, али под врло строгим условима и то тако што би Републици Српској дала хипотеку. Убрзо се открило да Руси желе хипотеку на дијелове или на комплетну Електропривреду Републике Српске.

Додик је у Москву отишао да би исходио кредит и успут покушао лобирати против Резолуције о Сребреници. У Русији су јако заинтересовани и за куповину Електропривреде Србије, коју жели руска државна Електропривреда. Вучићева влада најавила је расписивање тендера за тражење стратешких партнера, али Руси инсистирају на продаји путем директних преговора, као код Нафтне индустрије Србије, коју су купили за свега 400 милиона евра.

(Јутарњи. хр)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Република Српска

24.06.2015 14:15

Текстови Хрватских новина су необјективне, Русија мора да стави вето под било коју цијену, а друга ствар то није тражила Енглеска него муслимански лобији на западу...живјела наша слободна и независна Република Српска са свим њеним грађанима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.рс

24.06.2015 14:32

Рецими гдје је то сто ти узвикујес озваницено?

Name

истоцни

24.06.2015 14:42

Друг мој оцито си слијепац , Насер је у петак у Рајвосу , резолуција нас Србе зигосе словом Г , а Мадари праве зид да ми неби могли побјеци кад поцне ... 11 у Сребреници бице свјетска елита , а ми како реце Вуциц погурене главе .

Name

Цхристиан Сwеден

24.06.2015 16:08

Ја нисам муслиман, ја сам сведјанин, отац ми је хрват, мама српкиња, иако је мој цукун деда био ис Скотске. Занима ме колега сто је рекао насер је у петак у рајвосу итд... Мислим ви се толико бојите да це вас окрузити свим тим, а искрено ви цете бити први који це добијати радне визе у њемацкој кад се блокира процес имигрананата. Добит це те вису да мозете доци радити али не мозете да тразите спајање породице ни вјенцање. ОЈедноставно бит це вам забрањено да на било који нацин покусајте остати, али моци цете да радите.

Name

ре ре рс

24.06.2015 16:10

Знас ста, РС је озваницена свуда као део де фацто дрзавне заједнице (БиХ је око 7% централизована док је СЦГ тик пред распад била на 5%), као сто је и много, много мање самостална Војводина или својевремено АП КиМ. С друге стране, Босњаци у РС су званицно конститутиван народ, а у пракси национална мањина која се топи. Босњаци имају мање од 500 родјених годисње (српска деца су на 91-92%), око 1200 умрлих и повелики негативан миграцијски салдо који прави јос веци укупан минус. Тако да, цовек је у праву, и у БиХ и ван ње, Република Српска је сустински и слободна и независна и српска како Србија, етницки много месовитија, није.

Name

ТРЕБИЊЕ

24.06.2015 16:19

ДА ЛИ ЈЕ РУСИЈА СТАВИЛА ВЕТО,КАДА ЈЕ НАТО БОНБАРДОВАО СРБИЈУ ?

Name

ре: Требиње

25.06.2015 06:15

НАТО бонбардовање Србије је изврсено без одобрења Савјета безбиједности УН управо због противљења Русије и Кине.

Name

нико_битан

24.06.2015 14:53

Прица за малу дјецу да це неко дизати руке за РС или Србију ако тај неко нема корист од свега тога.Па колики је интерес Русима да иду уз нос западу а колики да иде уз нос Србији, а осим тога резолуција у Америцком конгресу има страсно веци знацај него ова у УН-у, питам се како це тамо неко лобирати да се не усвоји, а Европљани це појединацно је и усвајати или овако или онако.Вуциц је на раскрсници и сада је бити или не бити, ЕУ или Русија преко Карпата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

24.06.2015 14:56

Па јесу Хрвати ово написали, али чињеница је да ће и једни и други да искористе ову ситуацију да приврну Србију и придобију је на своју страну. Ако нећеш милом, хоћеш силом. Ипак ће бити ГАМЕ ОВЕР, али боже мој нада последња умире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

24.06.2015 15:04

Апсурд до апсурда. Енглези условљавају Србију око уласка у ЕУ. А они сами напуштају ЕУ. Па куда онда иде Србија и чини толике уступке. Грешка је направљена код првог уступка и сада више краја нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бит ће

24.06.2015 15:15

Нисам знао да је Додик требао за кредит дати хипотеку на Електропривреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

24.06.2015 15:17

Која полемика вец мјесецима око једне те исте ствари,која се успут и десила ( Сребреница ).Не постоје веце убице од Сваба,па ста.Признали,извинили се и засукали рукаве,и види их сад гдје су.Да су полемисали и препуцавали се ко ми овдје сигурно не би били то сто јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

24.06.2015 15:20

Енглези имају паре, а Србија их нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

24.06.2015 15:44

Цијена је у сваком случају много мања од оне коју ћемо платити ако изостане вето Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

размисли

24.06.2015 15:57

Размислити добро. А како су Немци урадили након Другог светског рата, признали су да је резим био тај ста је радио, а не народ. И сад их нико не мрзи него саосеца са њима. Засто не би тако и Срби...и ако има неправде према Србима, превисе смо мали да се бранимо...или це нас уцењивати ко Руси. Зато сагледати ситуацију. Нису Срби криви него резим био такав. И срби су зртва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

24.06.2015 17:02

Свака цаст за коментар.100% исправно

Name

Боки

24.06.2015 18:15

А јест ти поредјење.Гдје су то и кад јевреји пуцали на нијемце?Знас ли ти колико дрзава су срудили и попалили?Знас ли колико милиона људи су побили?Знас ли за 7000 дјака у Крагујевцу у једном дану?И опет то није прогласено геноцидом?

Name

Мрзим Босну

24.06.2015 16:02

То је све господин вучић знао баш као и додик и сви пре њих. Како год да буде сви који су и сви који су били на власти морају да одговарају за последице. Једном заувјек треба рећи не онима који нас мрзе и који нас посвађаше па смо чак и ратовали. Русима дати све што буду тражили само да се спасимо англамериканскоисламске европе. Избјеглице из либије,сирије,етиопије,албанци,бошњаци сви преплавише европу а американци им покрадоше нафту,злато,диаманте и остала природна богаства наравно са енглезима и можда нека сића за остале из еу,. Америчка истраживачка кућа најављује 2020. да ће европом завладати ислам. Да ли је све то чудно? У Србији имате 2/3 становништва исламске вјере,католичке итд. значи само 1/3 С

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

24.06.2015 17:05

Ти си болестан ако тако размисљас.

Name

гаргасх

24.06.2015 16:31

Русија се већ огласила да је за њу ова резолуција неприхватљива, без обзира на став Србије.Тако да дзаба кречите, Србију нико не пита за мишљење. Вета ће бити, уколико ова резолуција и буде на дневном реду.Јер ако они који су је предлозили буду сигурни да неће проћи,неће је ни стављати на дневни ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.06.2015 20:13

Хало бре народе шта сте запјенили са том резолуцијом. Нека је усвоје. Могу њоме обрисати доњи наставак леђа. Није ни прва нити последња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Републику Српску

25.06.2015 03:51

Мислим да је ово почетак краја.

ОДГОВОРИТЕ