Koja je cijena ruskog veta o rezoluciji?

Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić nalaze se pred velikim izazovom. U iduće dvije sedmice Vučić treba da odluči hoće li od Rusije da zatraži ulaganje veta u Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija na Deklaraciju o Srebrenici, koju predlaže Velika Britanija.

Srbija 24.06.2015 | 16:10
Koja je cijena ruskog veta o rezoluciji?

U Beogradu je britanski prijedlog izazvao nezadovoljstvo i ocjene kako se radi o novom pritisku, ali postoji i strah da bi ulaganje veta dovelo do prekida pregovora s Evropskom unijom, što bi imalo katastrofalne ekonomske posljedice za Srbiju. Ovo je potvrdio i Vučić koji je rekao da Srbija nije spremna da podrži prijedlog rezolucije o Srebrenici, ali da je spreman otići na obilježavanje 20 godina od događaja u Srebrenici i odati poštovanje bošnjačkim žrtvama.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi, na prijedlog Velike Britanije, da izglasa donošenje Rezolucije o Srebrenici i to 7. jula, četiri dana prije obilježavanja dvadesetogodišnjice od zločina. Prema sadašnjem nacrtu rezolucije, na četiri stranice teksta čak 35 puta spominje se termin genocid, a samo tri puta pomirenje. Premda ne i eksplicitno, jasno je da se odgovonost za genocid pripisuje srpskim snagama.

U uvodnom dijelu je podsjećanje da je Haški tribunal u presudi generalu Radislavu Krstiću 19. aprila 2004. zaključio kako se u Srebrenici dogodio genocid i da je istu kvalifikaciju za zločine u Srebrenici dao i Međunarodni sud pravde u Hagu, 26. februara 2007. godine. U britanskom prijedlogu navodi se i da su “desetine hiljada žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srebrenicu”. U zaključcima se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje.

Prema mišljenju diplomata u Zagrebu, Rezolucija o Srebrenici predstavlja pritisak na Srbiju da bi se počela udaljavati od Rusije, ali i zbog srpske politike u Bosni i Hercegovini. Zbog protivljenja Milorada Dodika, britansko-njemačka inicijativa za BiH (čiji je cilj da od Bosne stvori funkcionalnu državu) na rubu je propasti, pa je doveden u pitanje i najavljeni dolazak Angele Merkel u Sarajevo.

Srbija ima dvije mogućnosti - prva je da se vlasti u Beogradu priključe predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je najavio da će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije. S Lavrovom se treba sresti i Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova.

Druga mogućnost je da se u direktnim razgovorima s Londonom ili preko neke od članica Vijeća sigurnosti amandmanima pokuša ublažiti tekst dokumenta, koji je nepovoljan za Srbiju. Samo što obje ove varijante nose rizik novog zaustavljanja pregovora Srbije s Evropskom unijom, a to Vučićeva vlada ne može dopustiti. Rezoluciju predlaže Velika Britanija, koja je jedna od najutjicajnijih članica Evropske unije i ako bi u Beogradu podržali veto, ušli bi u konflikt s Londonom.

U prvom slučaju, diplomati s kojima smo razgovarali procijenili su da bi Rusija za veto zauzvrat zahtijevala da se Srbija obaveže kako se neće priključi NATO-u uprkos pritiscima i nastavi odbijati uvesti sankcije protiv režima Vladimira Putina, ali i da omogući nove ruske investicije.
A s racionalnog gledišta, Srbija nema preveliku korist od savezništva s Rusijom. Uprkos uobičajenom vjerovanju, Putinova balkanska politika izrazito je pragmatična. Srbija, na primjer, skuplje plaća uvoz ruskog plina nego Mađarska, Austrija ili Njemačka.

U ruske poslovne interese uvjerio se i Dodik. Ekonomska situacija u Republici srpskoj izrazito je teška i dug Dodikovog entiteta na kraju prošle godine iznosio je čak 4,7 milijardi konvertibilnih maraka, što je 2,4 milijarde evra. Da bi vlasti mogle redovno da plaćaju administraciju, Milorad Dodik zatražio je kredit od Rusije. Iako je u martu najavio da u Republiku Srpsku stiže prvih 70 miliona evra od ruskog kredita teškog ukupno 270 miliona evra, do sada nije stiglo ništa. Naime, nije riječ o državnom zajmu, već kreditu koji bi odobrila “Sberbanka” - ruska komercijalna banka. “Sberbanka” je spremna dati kredit, ali pod vrlo strogim uslovima i to tako što bi Republici Srpskoj dala hipoteku. Ubrzo se otkrilo da Rusi žele hipoteku na dijelove ili na kompletnu Elektroprivredu Republike Srpske.

Dodik je u Moskvu otišao da bi ishodio kredit i usput pokušao lobirati protiv Rezolucije o Srebrenici. U Rusiji su jako zainteresovani i za kupovinu Elektroprivrede Srbije, koju želi ruska državna Elektroprivreda. Vučićeva vlada najavila je raspisivanje tendera za traženje strateških partnera, ali Rusi insistiraju na prodaji putem direktnih pregovora, kao kod Naftne industrije Srbije, koju su kupili za svega 400 miliona evra.

(Jutarnji. hr)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Република Српска

24.06.2015 14:15

Текстови Хрватских новина су необјективне, Русија мора да стави вето под било коју цијену, а друга ствар то није тражила Енглеска него муслимански лобији на западу...живјела наша слободна и независна Република Српска са свим њеним грађанима...

ODGOVORITE
Name

Re.rs

24.06.2015 14:32

Recimi gdje je to sto ti uzvikujes ozvaniceno?

Name

istocni

24.06.2015 14:42

Drug moj ocito si slijepac , Naser je u petak u Rajvosu , rezolucija nas Srbe zigose slovom G , a Madari prave zid da mi nebi mogli pobjeci kad pocne ... 11 u Srebrenici bice svjetska elita , a mi kako rece Vucic pogurene glave .

Name

Christian Sweden

24.06.2015 16:08

Ja nisam musliman, ja sam svedjanin, otac mi je hrvat, mama srpkinja, iako je moj cukun deda bio is Skotske. Zanima me kolega sto je rekao naser je u petak u rajvosu itd... Mislim vi se toliko bojite da ce vas okruziti svim tim, a iskreno vi cete biti prvi koji ce dobijati radne vize u njemackoj kad se blokira proces imigrananata. Dobit ce te visu da mozete doci raditi ali ne mozete da trazite spajanje porodice ni vjencanje. OJednostavno bit ce vam zabranjeno da na bilo koji nacin pokusajte ostati, ali moci cete da radite.

Name

re re rs

24.06.2015 16:10

Znas sta, RS je ozvanicena svuda kao deo de facto drzavne zajednice (BiH je oko 7% centralizovana dok je SCG tik pred raspad bila na 5%), kao sto je i mnogo, mnogo manje samostalna Vojvodina ili svojevremeno AP KiM. S druge strane, Bosnjaci u RS su zvanicno konstitutivan narod, a u praksi nacionalna manjina koja se topi. Bosnjaci imaju manje od 500 rodjenih godisnje (srpska deca su na 91-92%), oko 1200 umrlih i poveliki negativan migracijski saldo koji pravi jos veci ukupan minus. Tako da, covek je u pravu, i u BiH i van nje, Republika Srpska je sustinski i slobodna i nezavisna i srpska kako Srbija, etnicki mnogo mesovitija, nije.

Name

TREBINJE

24.06.2015 16:19

DA LI JE RUSIJA STAVILA VETO,KADA JE NATO BONBARDOVAO SRBIJU ?

Name

re: Trebinje

25.06.2015 06:15

NATO bonbardovanje Srbije je izvrseno bez odobrenja Savjeta bezbijednosti UN upravo zbog protivljenja Rusije i Kine.

Name

niko_bitan

24.06.2015 14:53

Prica za malu djecu da ce neko dizati ruke za RS ili Srbiju ako taj neko nema korist od svega toga.Pa koliki je interes Rusima da idu uz nos zapadu a koliki da ide uz nos Srbiji, a osim toga rezolucija u Americkom kongresu ima strasno veci znacaj nego ova u UN-u, pitam se kako ce tamo neko lobirati da se ne usvoji, a Evropljani ce pojedinacno je i usvajati ili ovako ili onako.Vucic je na raskrsnici i sada je biti ili ne biti, EU ili Rusija preko Karpata.

ODGOVORITE
Name

Mali

24.06.2015 14:56

Pa jesu Hrvati ovo napisali, ali činjenica je da će i jedni i drugi da iskoriste ovu situaciju da privrnu Srbiju i pridobiju je na svoju stranu. Ako nećeš milom, hoćeš silom. Ipak će biti GAME OVER, ali bože moj nada poslednja umire.

ODGOVORITE
Name

boki

24.06.2015 15:04

Apsurd do apsurda. Englezi uslovljavaju Srbiju oko ulaska u EU. A oni sami napuštaju EU. Pa kuda onda ide Srbija i čini tolike ustupke. Greška je napravljena kod prvog ustupka i sada više kraja nema.

ODGOVORITE
Name

Bit će

24.06.2015 15:15

Nisam znao da je Dodik trebao za kredit dati hipoteku na Elektroprivredu.

ODGOVORITE
Name

ma daj

24.06.2015 15:17

Koja polemika vec mjesecima oko jedne te iste stvari,koja se usput i desila ( Srebrenica ).Ne postoje vece ubice od Svaba,pa sta.Priznali,izvinili se i zasukali rukave,i vidi ih sad gdje su.Da su polemisali i prepucavali se ko mi ovdje sigurno ne bi bili to sto jesu.

ODGOVORITE
Name

pero

24.06.2015 15:20

Englezi imaju pare, a Srbija ih nema.

ODGOVORITE
Name

бијељина

24.06.2015 15:44

Цијена је у сваком случају много мања од оне коју ћемо платити ако изостане вето Русије.

ODGOVORITE
Name

razmisli

24.06.2015 15:57

Razmisliti dobro. A kako su Nemci uradili nakon Drugog svetskog rata, priznali su da je rezim bio taj sta je radio, a ne narod. I sad ih niko ne mrzi nego saoseca sa njima. Zasto ne bi tako i Srbi...i ako ima nepravde prema Srbima, previse smo mali da se branimo...ili ce nas ucenjivati ko Rusi. Zato sagledati situaciju. Nisu Srbi krivi nego rezim bio takav. I srbi su zrtva.

ODGOVORITE
Name

rs

24.06.2015 17:02

Svaka cast za komentar.100% ispravno

Name

Boki

24.06.2015 18:15

A jest ti poredjenje.Gdje su to i kad jevreji pucali na nijemce?Znas li ti koliko drzava su srudili i popalili?Znas li koliko miliona ljudi su pobili?Znas li za 7000 djaka u Kragujevcu u jednom danu?I opet to nije proglaseno genocidom?

Name

Mrzim Bosnu

24.06.2015 16:02

To je sve gospodin vučić znao baš kao i dodik i svi pre njih. Kako god da bude svi koji su i svi koji su bili na vlasti moraju da odgovaraju za posledice. Jednom zauvjek treba reći ne onima koji nas mrze i koji nas posvađaše pa smo čak i ratovali. Rusima dati sve što budu tražili samo da se spasimo anglamerikanskoislamske evrope. Izbjeglice iz libije,sirije,etiopije,albanci,bošnjaci svi preplaviše evropu a amerikanci im pokradoše naftu,zlato,diamante i ostala prirodna bogastva naravno sa englezima i možda neka sića za ostale iz eu,. Američka istraživačka kuća najavljuje 2020. da će evropom zavladati islam. Da li je sve to čudno? U Srbiji imate 2/3 stanovništva islamske vjere,katoličke itd. znači samo 1/3 S

ODGOVORITE
Name

rs

24.06.2015 17:05

Ti si bolestan ako tako razmisljas.

Name

gargash

24.06.2015 16:31

Rusija se već oglasila da je za nju ova rezolucija neprihvatljiva, bez obzira na stav Srbije.Tako da dzaba krečite, Srbiju niko ne pita za mišljenje. Veta će biti, ukoliko ova rezolucija i bude na dnevnom redu.Jer ako oni koji su je predlozili budu sigurni da neće proći,neće je ni stavljati na dnevni red.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

24.06.2015 20:13

Halo bre narode šta ste zapjenili sa tom rezolucijom. Neka je usvoje. Mogu njome obrisati donji nastavak leđa. Nije ni prva niti poslednja.

ODGOVORITE
Name

Mrzim Republiku Srpsku

25.06.2015 03:51

Mislim da je ovo početak kraja.

ODGOVORITE