Предсједавање Савјетом Европе позитивно за БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је предсједавање БиХ Савјетом Европе кренуло пуно успјешније него што се очекивало, а дефинисани приједлози показали су се као врло озбиљни.

Босна и Херцеговина 24.06.2015 | 16:10
Предсједавање Савјетом Европе позитивно за БиХ

Посебно се много очекује од медурелигијског дијалога који ће бити одржан у септембру у Сарајеву.

"Медурелигијски дијалог један је од предуслова за политичку стабилност БиХ, али је видљиво да је у овим околностима један од предуслова за стабилност Европе. Видим да ћемо у септембру у Сарајеву имати велики број гостију", рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Стразбуру.

Он је оцијенио да ће предсједавање Савјетом Европе бити врло афирмативно за БиХ, али и да ствара нову обавезу да се унутар земље проблеми рјешавају много брже.

Према његовим ријечима, активности попут трамваја са бојама БиХ поводом предсједавања, симболична садња маслиновог и храстовог дрвета у парку на француско-њемачкој граници и највећа џезва на свијету у Стразбуру битни су за афирмацију привреде земље.

"Посјета папе Фрање Сарајеву, могућа посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел, предсједавање Савјетом Европе и велика џезва могу бити позитивна афирмација земље. У принципу, договор и политичка стабилност ће креирати позитиван имиџ земље", истакао је Иванић.

Иванић је предсједнику Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Брасер пренио да се предсједавање БиХ овим тијелом до сада одвија веома успјешно.

Иванић је поручио Брасеровој да БиХ придаје велики значај Савјету Европе, те изразио жељу да се Парламентарна скупштина укључи у активности које БиХ организује током предсједавања овим тијелом, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић и Брасерова отворили су изложбу под називом "Драгуљи свјетског насљеђа УНЕСЦО-а у БиХ".

Иванић је изразио задовољство изложбом која презентује свјетско насљеђе УНЕСЦО-а у БиХ, попут Старог моста у Мостару и Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Он вјерује да ће се и неки драгуљи насљеђа из БиХ наћи на Листи свјетске културне баштине, истичући да је културно насљеђе БиХ минијатурна верзија европског културног насљеђа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је током сусрета са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом изразио задовољство због недавног лансирања Акционог плана Савјета Европе за БиХ 2015-2017, који ће значајно помоћи БиХ у смислу убрзавања реформских процеса.

Разговарано је о значају Савјета Европе и његових инструмената за БиХ и изражена нада да ће предсједавање БиХ бити значајан подстрек како би се пронашло рјешење за извршење одлуке "Сејдић и Финци".

Јагланд је изразио спремност да се активно укључи у најзначајније догађаје током предсједавања БиХ.

Иванић је захвалио Јагланду за подршку БиХ.

Било је ријечи и о новом приступу ЕУ за БиХ, те је наглашен значај ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европске уније.

Иванић се састао и са предсједником Конгреса Жан-Клодом Фреконом, са којим је подијело задовољство због активног учешћа делегације БиХ у Конгресу и њихове добре сарадње са предсједником Конгреса.

Фрекон је изразио спремност да пружи сву неопходну помоћ БиХ током предсједавања БиХ Савјетом Европе.

Током боравка у Стразбуру Иванић је имао и састанак са с комесаром за људска права Нилсом Мужниексом, којем је рекао да БиХ придаје велики значај улози и активностима комесара за људска права Савјета Европе.

Он је Мужниексу честитао за ангажман у области заштите људских права у земљама чланицама Европске уније.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хмммм

24.06.2015 16:08

Ма код нас мед и млијеко,само лети Иваницу а прати га Црнадак,обилазите свјетске хостаплере а све зарад БиХ..Пензије нема па нема...а да ,није то ваша обавеза,то сте оставили Милу,да и он несто ради...

ОДГОВОРИТЕ