Predsjedavanje Savjetom Evrope pozitivno za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je predsjedavanje BiH Savjetom Evrope krenulo puno uspješnije nego što se očekivalo, a definisani prijedlozi pokazali su se kao vrlo ozbiljni.

Bosna i Hercegovina 24.06.2015 | 16:10
Predsjedavanje Savjetom Evrope pozitivno za BiH

Posebno se mnogo očekuje od medureligijskog dijaloga koji će biti održan u septembru u Sarajevu.

"Medureligijski dijalog jedan je od preduslova za političku stabilnost BiH, ali je vidljivo da je u ovim okolnostima jedan od preduslova za stabilnost Evrope. Vidim da ćemo u septembru u Sarajevu imati veliki broj gostiju", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Strazburu.

On je ocijenio da će predsjedavanje Savjetom Evrope biti vrlo afirmativno za BiH, ali i da stvara novu obavezu da se unutar zemlje problemi rješavaju mnogo brže.

Prema njegovim riječima, aktivnosti poput tramvaja sa bojama BiH povodom predsjedavanja, simbolična sadnja maslinovog i hrastovog drveta u parku na francusko-njemačkoj granici i najveća džezva na svijetu u Strazburu bitni su za afirmaciju privrede zemlje.

"Posjeta pape Franje Sarajevu, moguća posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjedavanje Savjetom Evrope i velika džezva mogu biti pozitivna afirmacija zemlje. U principu, dogovor i politička stabilnost će kreirati pozitivan imidž zemlje", istakao je Ivanić.

Ivanić je predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser prenio da se predsjedavanje BiH ovim tijelom do sada odvija veoma uspješno.

Ivanić je poručio Braserovoj da BiH pridaje veliki značaj Savjetu Evrope, te izrazio želju da se Parlamentarna skupština uključi u aktivnosti koje BiH organizuje tokom predsjedavanja ovim tijelom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić i Braserova otvorili su izložbu pod nazivom "Dragulji svjetskog nasljeđa UNESCO-a u BiH".

Ivanić je izrazio zadovoljstvo izložbom koja prezentuje svjetsko nasljeđe UNESCO-a u BiH, poput Starog mosta u Mostaru i Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

On vjeruje da će se i neki dragulji nasljeđa iz BiH naći na Listi svjetske kulturne baštine, ističući da je kulturno nasljeđe BiH minijaturna verzija evropskog kulturnog nasljeđa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je tokom susreta sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom izrazio zadovoljstvo zbog nedavnog lansiranja Akcionog plana Savjeta Evrope za BiH 2015-2017, koji će značajno pomoći BiH u smislu ubrzavanja reformskih procesa.

Razgovarano je o značaju Savjeta Evrope i njegovih instrumenata za BiH i izražena nada da će predsjedavanje BiH biti značajan podstrek kako bi se pronašlo rješenje za izvršenje odluke "Sejdić i Finci".

Jagland je izrazio spremnost da se aktivno uključi u najznačajnije događaje tokom predsjedavanja BiH.

Ivanić je zahvalio Jaglandu za podršku BiH.

Bilo je riječi i o novom pristupu EU za BiH, te je naglašen značaj stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Ivanić se sastao i sa predsjednikom Kongresa Žan-Klodom Frekonom, sa kojim je podijelo zadovoljstvo zbog aktivnog učešća delegacije BiH u Kongresu i njihove dobre saradnje sa predsjednikom Kongresa.

Frekon je izrazio spremnost da pruži svu neophodnu pomoć BiH tokom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope.

Tokom boravka u Strazburu Ivanić je imao i sastanak sa s komesarom za ljudska prava Nilsom Mužnieksom, kojem je rekao da BiH pridaje veliki značaj ulozi i aktivnostima komesara za ljudska prava Savjeta Evrope.

On je Mužnieksu čestitao za angažman u oblasti zaštite ljudskih prava u zemljama članicama Evropske unije.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hmmmm

24.06.2015 16:08

Ma kod nas med i mlijeko,samo leti Ivanicu a prati ga Crnadak,obilazite svjetske hostaplere a sve zarad BiH..Penzije nema pa nema...a da ,nije to vaša obaveza,to ste ostavili Milu,da i on nesto radi...

ODGOVORITE