Година је дана од ''уједа'' Суареза!

Тачно пре годину дана, Луис Суарез је на Мундијалу у Бразилу угризао Кјелинија. Шта се догодило за ових 365 дана?

Фудбал 24.06.2015 | 22:00
Година је дана од ''уједа'' Суареза!

На данашњи дан пре годину дана, Луис Суарез је још једном згрозио фудбалски свет. Уругвајац је из чиста мира угризао за раме Италијана Ђорђа Кјелинија у мундијалској утакмици и поновио оно што је већ урадио у својој каријери (подсетимо на случај Бранилава Ивановића, док је Суарез био у Ливерпулу).

Суарез је због свог сулудог потеза био кажњен четири месеца неиграња. За то време је прешао из Ливерпула у Барселону и чекао на свој деби.

Жртва Кјелини је испао шмекер и господин - опростио је Суарезу и чак рекао да је Уругвајац пресрого кажњен. Када су се недавно видели у финалу Лиге шампиона (Барселона - Јувентус) у Белрину, Кјелини је рекао да нема никакав проблем што ће видети Суареза и пружити му руку.

Уругвајац је био прокажен, тренирао је сам и чекао на деби за Барселону. Било је и оних који су се залагали за то да трајно буде удаљен из фудбала.

Чекао је и дочекао званичан деби за Барселону. Било је то у октобру, у највећем дербију шпанског и једном од највећих дербија европског и светског фудбала - против Реал Мадрида. Барселона је победила 3:1, а Суарез је учествовао гол-асистенцијом за Нејмара.

Први гол у дресу Барсе дао је против Апоела из Никозије (4:0) у Лиги шампиона месец дана након дебија. Трпео је критике за своје лоше игре, јер је до краја године (2014. године) дао само три гола.

Међутим, од фебруара Уругвајац је експлодирао на терену. Дао је чак 20 голова у 26 утакмица, освојио је титулу првака Шпаније са Барселоном, потом је дао гол у финалу Лиге шампиона против Јувентуса за 2:1 (на крају 3:1).

"Тај гол показао је свима ко сам, уствари, ја. Први који су ми пали на памет када сам дао тај гол били су моја жена и моје двоје деце. Они су са мном преживљавали тежак период. Знају шта сам све морао да поднесем... После свега шта се десило на Светском првемству у Бразилу... у финалу ЛИге шампиона сам имао шансу да свима покажем ко сам ја и да ућуткам све оне који су о мени причали свашта", рекао је у данима славља Луис Суарез.

У међувремену, објављена је и Суарезова аутобиографија: "Мој живот - Луис Суарез".

"Третирали су ме као криминалца. Додуше, признајем, правио сам грешке. Био ми је то трећи инцидент такве врсте и схватио сам да ми је потребна помоћ", пренели су медији у свету део из књиге.

Уругвајски фудбалер је упоредио тај ујед Кјелинија са чувеним угризом Мајка Тајсона који је 1997. године скоро без уха оставио Ивандера Холифилда.

"Ниједан од мојих уједа није био тако опасан као онај Тајсонов, али то очигледно никоме није важно... Био сам лака мета", пожалио се Суарез у својој књизи.

О тим угризима пише и ово:

"Уједање плаши многе људе, али то је, уствари, релативно безопасно, поготово у овим инцидентима у којима сам ја био умешан".

Занимљиво је како је тренер Барселоне Луис Енрике описао Суарезов повратак на терен. Више него сликовито: "Као када пустите затвореника из Гвантанама".

То је Суарез поменуо у аутобиографији, додајући: "Оног дана када ми је било дозвољено да тренирам са тимом, окупили смо се у свлачионици. Енрике је тада рекао свима: 'Коначно, пустили су га из Гвантанама да би могао да буде са нама'. Можда то није био баш најбољи избор речи, али сви су аплаудирали, а ја сам се трудио да ми се не види црвенило на лицу, јер сам био у центру пажње".

Коментари / 0

Оставите коментар