Godina je dana od ''ujeda'' Suareza!

Tačno pre godinu dana, Luis Suarez je na Mundijalu u Brazilu ugrizao Kjelinija. Šta se dogodilo za ovih 365 dana?

Fudbal 24.06.2015 | 22:00
Godina je dana od ''ujeda'' Suareza!

Na današnji dan pre godinu dana, Luis Suarez je još jednom zgrozio fudbalski svet. Urugvajac je iz čista mira ugrizao za rame Italijana Đorđa Kjelinija u mundijalskoj utakmici i ponovio ono što je već uradio u svojoj karijeri (podsetimo na slučaj Branilava Ivanovića, dok je Suarez bio u Liverpulu).

Suarez je zbog svog suludog poteza bio kažnjen četiri meseca neigranja. Za to vreme je prešao iz Liverpula u Barselonu i čekao na svoj debi.

Žrtva Kjelini je ispao šmeker i gospodin - oprostio je Suarezu i čak rekao da je Urugvajac presrogo kažnjen. Kada su se nedavno videli u finalu Lige šampiona (Barselona - Juventus) u Belrinu, Kjelini je rekao da nema nikakav problem što će videti Suareza i pružiti mu ruku.

Urugvajac je bio prokažen, trenirao je sam i čekao na debi za Barselonu. Bilo je i onih koji su se zalagali za to da trajno bude udaljen iz fudbala.

Čekao je i dočekao zvaničan debi za Barselonu. Bilo je to u oktobru, u najvećem derbiju španskog i jednom od najvećih derbija evropskog i svetskog fudbala - protiv Real Madrida. Barselona je pobedila 3:1, a Suarez je učestvovao gol-asistencijom za Nejmara.

Prvi gol u dresu Barse dao je protiv Apoela iz Nikozije (4:0) u Ligi šampiona mesec dana nakon debija. Trpeo je kritike za svoje loše igre, jer je do kraja godine (2014. godine) dao samo tri gola.

Međutim, od februara Urugvajac je eksplodirao na terenu. Dao je čak 20 golova u 26 utakmica, osvojio je titulu prvaka Španije sa Barselonom, potom je dao gol u finalu Lige šampiona protiv Juventusa za 2:1 (na kraju 3:1).

"Taj gol pokazao je svima ko sam, ustvari, ja. Prvi koji su mi pali na pamet kada sam dao taj gol bili su moja žena i moje dvoje dece. Oni su sa mnom preživljavali težak period. Znaju šta sam sve morao da podnesem... Posle svega šta se desilo na Svetskom prvemstvu u Brazilu... u finalu LIge šampiona sam imao šansu da svima pokažem ko sam ja i da ućutkam sve one koji su o meni pričali svašta", rekao je u danima slavlja Luis Suarez.

U međuvremenu, objavljena je i Suarezova autobiografija: "Moj život - Luis Suarez".

"Tretirali su me kao kriminalca. Doduše, priznajem, pravio sam greške. Bio mi je to treći incident takve vrste i shvatio sam da mi je potrebna pomoć", preneli su mediji u svetu deo iz knjige.

Urugvajski fudbaler je uporedio taj ujed Kjelinija sa čuvenim ugrizom Majka Tajsona koji je 1997. godine skoro bez uha ostavio Ivandera Holifilda.

"Nijedan od mojih ujeda nije bio tako opasan kao onaj Tajsonov, ali to očigledno nikome nije važno... Bio sam laka meta", požalio se Suarez u svojoj knjizi.

O tim ugrizima piše i ovo:

"Ujedanje plaši mnoge ljude, ali to je, ustvari, relativno bezopasno, pogotovo u ovim incidentima u kojima sam ja bio umešan".

Zanimljivo je kako je trener Barselone Luis Enrike opisao Suarezov povratak na teren. Više nego slikovito: "Kao kada pustite zatvorenika iz Gvantanama".

To je Suarez pomenuo u autobiografiji, dodajući: "Onog dana kada mi je bilo dozvoljeno da treniram sa timom, okupili smo se u svlačionici. Enrike je tada rekao svima: 'Konačno, pustili su ga iz Gvantanama da bi mogao da bude sa nama'. Možda to nije bio baš najbolji izbor reči, ali svi su aplaudirali, a ja sam se trudio da mi se ne vidi crvenilo na licu, jer sam bio u centru pažnje".

Komentari / 0

Ostavite komentar