Расизам "цијепа" САД

Масакр, који је починио бијели расиста, усмртивши деветоро Афроамериканаца у њиховој цркви у Чарлстону, открио је колико су снажни духови прошлости и авети расизма у САД.

Свијет 24.06.2015 | 15:10
Расизам "цијепа" САД

У Чарлстону је јуче спреман велики антирасистички марш, а истовремено се, вијек и по послије завршетка америчког грађанског рата, тражило уклањање "јужњачке заставе" Конфедерације испред зграде Сената у пријестоници, Колумбији.

Гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли је објаснила да многи Американци виде "јужњачку заставу" као симбол којим одају почаст прецима, али за друге, она је израз расизма. То потврђује управо Дилан Руф, оптужен за убиство деветоро Афроамериканаца у цркви у Чарлстону, који, како каже Хејлијева, има "болестан став према тој застави".

Овај барјак за неке је, подсјећа "Дојче веле", и даље споменик онима који су погинули у настојању да очувају начин живота утемељен на робовском раду милиона Африканаца, доведених насилно на поља памука америчког југа. Много је бијелаца који упорно у САД воде битку за повратак старог југа, негирајући црначки преврат од ропства до слободе, од поља памука до Бијеле куће.

У Мисисипију је 2001. године на референдуму одлучено да се на застави задржи симбол "јужњака", који је у горњи лијеви дио заставе убачен 1894. године. "За" је гласало двоструко више људи од оних који су били против.

Активисти за људска права се већ дуго залажу за уклањање те заставе из званичне употребе, али то није лако. "Тврдоглава" застава, како је називају, јер је за њено скидање потребно двије трећине посланичких гласова, вијорила се и ових дана, док су, због страдања деветоро црнаца, амерички и стег Јужне Каролине, били спуштени на пола копља.

Десничарски екстремизам, оцјењују западни аналитичари, добио је додатни замах избором Барака Обаме за предсједника САД, 2008. године. И сам Обама признаје да "се Америка није излијечила од расизма." Штавише, застава је у међувремену стекла општу симболику:

"Она је без сумње снажан симбол супремације бијелаца у САД, али и широм Европе", казао је за "Дојче веле" Марк Питкевиџ, из Лиге против клевета.

"Има много јемачких неонациста и шведских заговорника надмоћи бијеле расе, који на свом тијелу носе, истетовирану, заставу Конфедерације".

Црна статистика

Од 2009. године, откако је десничарски екстремизам поново ојачао, забиљежена су 42 већа инцидента. Само дан пошто је Барак Обама инаугурисан, Кејт Лук (28) је силовао и пуцао, узимајући за мете Афроамериканце, док га полиција није зауставила. Прошле године неонациста Фрејзер Глен Милер отворио је ватру на јеврејску заједницу у центру Оверланд Парка у Канзасу и убио троје људи, прије него што је ухапшен. Заговорници доминације бијеле расе, стоје иза 85 одсто убистава, које су домаћи екстремисти починили широм САД.

Рамазан у Бијелој кући

Предсједник САД Барак Обама изјавио је, поводом обиљежавања исламског светог мјесеца рамазана, да је амерички народ уједињен у борби против дискриминације на основу припадности религији или етничкој заједници. Обама је отворио врата Бијеле куће америчким муслиманима како би уживали у традиционалној вечери ифтару, пошто су постили током цијелог дана. Присуствовало је око 40 припадника дипломатског кора и неколико чланова Конгреса. Амерички предсједник подсјетио је и на три припаднице исламске вјероисповести које су убијене 10. фебруара у Сјеверној Каролини, као и на убиство деветоро Афроамериканаца, чланова цркве у Јужној Каролини, пишу Новости.

(Вечерње новисти)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дусевна патња

24.06.2015 13:43

Свих они који су искљуцени лосе се осјецају. Залосно да неко мозе напасти неког само сто је Црн

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

24.06.2015 14:15

Амери це то урадити са сваким ко није по њиховој вољи. Ста би са оноликим индијанцима. Нису проблем црнци, колики је проблем ко је следеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

24.06.2015 15:35

Барак Обама, да има имало образа, поднио би оставку.

ОДГОВОРИТЕ