Пут до Грчке и назад – голгота возача!

Возачи туристичких аутобуса до грчких летовалишта возе 13-14 сати, имају паузу некад само од два-три сата, па крећу назад ка Србији.

Србија 24.06.2015 | 14:40
Пут до Грчке и назад – голгота возача!

Београдска “Политика” данас пише да и возачи и водичи одмахују главом када треба да кажу како заиста изгледа путовање од градова у Србији до неких места на мору, најчешће грчком. Страх да ће добити отказ, али и да ће агенција за коју раде бити затворена или или изгубити лиценцу, јачи је од жеље да отворено причају о проблемима са којима се свакодневно суочавају.

А њих је на претек: пауза између два путовања која би требало да траје бар 24 часа понекад се сведе на свега неколико сати, у којима возач не стигне ни да предхне, а камоли да се наспава, па његов умор постаје хроничан. Нажалост, баш тај умор главни је узрок несрећама.

Понекад се на ново путовање креће одмах, због болести колеге возача, али много чешће због густог распореда полазака, јер поједине агенције, не би ли што више зарадиле , путовања организују свакодневно.

Некада се на граници чека по пет-шест часова, па уместо планираног вишесатног одмора на мору, возачи имају тек толико времена да очисте аутобус и окрепе се кафом, уз прозивку туриста којима се летовање завршило, па желе што пре да крену кући.

Прва пауза на туристичким путовањима ка грчким летовалиштима, према причи водича из једне од популарних туристичких агенција, прави се најчешће у месту Предејане, три и по, четири сата по поласку из Београда.

“Пауза траје 45 минута, ту је и прва замена возача. Следећа је најчешће одмах после границе, у Македонији и њу ретко која агенција прескаче, јер је гориво јефтиније па се обавезно наточи резервоар”, прича овај водич.

Вожња кроз Македонију траје око два ста и затим следи граница са Грчком. И то је, наравно лутрија, некада се редови возила отегну, некада и цариници умеју да 'закерају'. Када се превозе туристи у удаљенија летовалишта, попут Крфа, Лефкаде Парге, онда се прави бар још једна пауза у Грчкој, када се возачи опет мењају.

“Неке агенције изнајмљују собу где могу да одспавају. Други, међутим, немају ту погодност па се сналазе како знају и умеју”, прича саговорник “Политике”.

Нажалост, често је пауза између доласка и одласка превише кратка, а за то време треба очистити возило, проверити његову исправност и спаковати кофере туриста. Значи, одмора практично и нема, па после 13-14 сати управљања аутобусом, или проведених у скученом боксу за спавање где човек не може ни да се окрене, креће се назад у нову вожњу која опет траје до 14 часова. Тешко је у овим околностима сачувати концентрацију и будност.

Управо умор возача узрок је, према првим резултатима истраге, велике несреће која се у понедељак догодила код Бубањ Потока, у превртању туристичког аутобуса из Грчке у којој је погинула једна жена, а више од 60 путника повређено. Међу њима је и возач аутобуса, ког су спасилачке екипе једва извукле прикљештеног у смрсканом аутобусу...

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар