Америчка шпијунажа је неприхватљива!

Предсједник Француске Франсоа Оланд рекао је да је наводно америчко шпијунирање француских предсједника неприхватљиво.

Свијет 24.06.2015 | 13:12
Америчка шпијунажа је неприхватљива!

"Француска неће толерисати потезе које угрожавају њену безбедност и заштиту њених интереса", наводи се у саопштењу из Оландовог кабинета, преноси Ројтерс.

Америчке власти су се обавезале и те обавезе морају стриктно да се поштују, наведено је у саопштењу, поводом обећања САД с краја 2013. да неће шпијунирати француске лидере.

Оланд је данас одржао хитан састанак са Савјетом за безбједност Француске поводом извјештаја Викиликса о томе да је САД шпијунирала три француска предсједника.

Викиликс је открио, а француска штампа пренијела да су америчке безбједносне службе шпијунирале Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег предсједника Франсоа Оланда, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електронску преписку.

Шпијунирање француских предсједника обављено је у периоду од 2006. до 2012. године, пренио је француски лист "Либерасион". Лист се позива на документа која су вођена као "највећа тајна" и међу њима је пет извјештаја америчке Националне безбједносне агенције који су урађени на основу пресретнутих комуникација.

Како преноси АФП, НСА је шпијунирала Оланда само неколико дана пошто је ступио на дужност 2012.

Викиликс је ноћас објавио извјештај НСА од 22. маја 2012., само неколико дана пошто је Оланд ступио на дужност, да је француски лидер "одобрио одржавање тајног састанка у Паризу да би разговарали о кризи еврозоне, посебно о посљедицама грчког изласка из еврозоне", пренијела је агенција АФП.

У извјештају се такође наводи како је Оланд послије тадашњег разговора са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, оцијенио да је "она дигла руке од Грчке и није била вољна да попусти". "Ово је учинило Оланда веома забринутог за Грчку и грчки народ који би могао да реагује гласајући за екстремистичке партије", наводи се у истом објелодањеном документу Викиликса.

У истом документу се наводи да је француски предсједник иза леђа Меркелове заказао састанак у Паризу са припадницима њемачких социјалдемократа - тадашње главне њемачке опозиционе партије.

АФП наводи да иако тада јавност није знала о прислушкивању Оланда, француски предсједник је током посете Вашингтона у фебруару 2014. рекао да су "два савезника ријешила своје разлике око америчког дигиталног прислушкивања". "Узајамно повјерење је обновљено", изјавио је тада Оланд.

У међувремену, Бијела кућа је саопштила да Оланд није био мета прислушкивања.

"Ми не циљамо нити нећемо циљати комуникације предсједника Оланда", потврдио је портпарол америчког Савјета за националну безбједност Нед Прајс. Међутим Прајс није навео ко је био мета прислушивања америчке безбједносне службе у прошлости.

"Ми не обављамо било какве активности страног обавјештајног надзора осим ако не постоји специфичан и провјерен разлог по националну безбједност. Ово (прислушкивање) се подједнако односи како на обичне грађане тако и на свјетске лидере. Блиско сарађујемо са Француском о свим питањима од међународног значаја и Французи су незамјенљиви партнери", рекао је Прајс.

Француска влада оцијенила је данас да је шпијунирање неприхватљиво међу савезницима. "Неприхватљиво је међу савезницима", навео је кратко портпарол француске владе Стефан Ле Фол уочи хитног састанка који је сазвао Оланд са својим шефовима безбједности, пренијела је агенција АФП.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

24.06.2015 12:13

Нормално је кад политицари прислускују друге,кад њих прислускују и они то открију понасају се најслицније превареним музевима.Свака љубав блиједи и на крају постане мрзња посебно медју политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

24.06.2015 13:07

Ма ви се волите....ма како би они вас или ви њих...ма јок ! Коњокрадице су васи пријатељи... или мозда нису !? НИСУ ЈАРАНЕ ОНИ НИКОМЕ ПРИЈАТЕЉИ, НИ СЕБИ САМИМА.

ОДГОВОРИТЕ