Američka špijunaža je neprihvatljiva!

Predsjednik Francuske Fransoa Oland rekao je da je navodno američko špijuniranje francuskih predsjednika neprihvatljivo.

Svijet 24.06.2015 | 13:12
Američka špijunaža je neprihvatljiva!

"Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa", navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta, prenosi Rojters.

Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju, navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere.

Oland je danas održao hitan sastanak sa Savjetom za bezbjednost Francuske povodom izvještaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsjednika.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenijela da su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku prepisku.

Špijuniranje francuskih predsjednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, prenio je francuski list "Liberasion". List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izvještaja američke Nacionalne bezbjednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Kako prenosi AFP, NSA je špijunirala Olanda samo nekoliko dana pošto je stupio na dužnost 2012.

Vikiliks je noćas objavio izvještaj NSA od 22. maja 2012., samo nekoliko dana pošto je Oland stupio na dužnost, da je francuski lider "odobrio održavanje tajnog sastanka u Parizu da bi razgovarali o krizi evrozone, posebno o posljedicama grčkog izlaska iz evrozone", prenijela je agencija AFP.

U izvještaju se takođe navodi kako je Oland poslije tadašnjeg razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocijenio da je "ona digla ruke od Grčke i nije bila voljna da popusti". "Ovo je učinilo Olanda veoma zabrinutog za Grčku i grčki narod koji bi mogao da reaguje glasajući za ekstremističke partije", navodi se u istom objelodanjenom dokumentu Vikiliksa.

U istom dokumentu se navodi da je francuski predsjednik iza leđa Merkelove zakazao sastanak u Parizu sa pripadnicima njemačkih socijaldemokrata - tadašnje glavne njemačke opozicione partije.

AFP navodi da iako tada javnost nije znala o prisluškivanju Olanda, francuski predsjednik je tokom posete Vašingtona u februaru 2014. rekao da su "dva saveznika riješila svoje razlike oko američkog digitalnog prisluškivanja". "Uzajamno povjerenje je obnovljeno", izjavio je tada Oland.

U međuvremenu, Bijela kuća je saopštila da Oland nije bio meta prisluškivanja.

"Mi ne ciljamo niti nećemo ciljati komunikacije predsjednika Olanda", potvrdio je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ned Prajs. Međutim Prajs nije naveo ko je bio meta prislušivanja američke bezbjednosne službe u prošlosti.

"Mi ne obavljamo bilo kakve aktivnosti stranog obavještajnog nadzora osim ako ne postoji specifičan i provjeren razlog po nacionalnu bezbjednost. Ovo (prisluškivanje) se podjednako odnosi kako na obične građane tako i na svjetske lidere. Blisko sarađujemo sa Francuskom o svim pitanjima od međunarodnog značaja i Francuzi su nezamjenljivi partneri", rekao je Prajs.

Francuska vlada ocijenila je danas da je špijuniranje neprihvatljivo među saveznicima. "Neprihvatljivo je među saveznicima", naveo je kratko portparol francuske vlade Stefan Le Fol uoči hitnog sastanka koji je sazvao Oland sa svojim šefovima bezbjednosti, prenijela je agencija AFP.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

24.06.2015 12:13

Normalno je kad politicari prisluskuju druge,kad njih prisluskuju i oni to otkriju ponasaju se najslicnije prevarenim muzevima.Svaka ljubav blijedi i na kraju postane mrznja posebno medju politicarima.

ODGOVORITE
Name

loli

24.06.2015 13:07

Ma vi se volite....ma kako bi oni vas ili vi njih...ma jok ! Konjokradice su vasi prijatelji... ili mozda nisu !? NISU JARANE ONI NIKOME PRIJATELJI, NI SEBI SAMIMA.

ODGOVORITE