Шта се дешава са мозгом када помислимо на смрт?

Научници Бејкрест института за истраживање здравља открили да мозак пролази кроз извесне промене у тренутку када схватимо да би наш живот могао убрзо да се оконча.

Занимљивости 24.06.2015 | 13:05
Шта се дешава са мозгом када помислимо на смрт?

Научни тим је до открића дошао током тестова спроведених на особама које су замало избегле смрт када је авион којим су путовали остао без горива током лета над Атлантиком.

Резултати су показали да само један такав трауматичан догађај може да појача меморију и искриви перцепцију, а овај ефекат може да траје годинама након несреће, пише британски “Дејли Мејл”.

У испитивањима су учествовале особе које су се у августу 2001. године нашле у авиону канадске авио-компаније Ер Трансат. Том приликом летелица се спустила на једно од Аозорских острва како би избегла слетање у океан.

Без обзира на то што је од несреће прошло готово 15 година, догађаји су били врло живо урезани у сећање испитаника без обзира на то да ли су имали посттрауматски стресни поремећај или не.

Они су такође подвргнути магнетној резонанци током приказивања три видео снимка на којима је реконструисана авионска несрећа, приказан терористички напад изведен 11. септембра 2001. године, и један неутралан догађај.

Током гледања видео снимка у вези са авионском несрећом сви испитани путници сетили су се огромне количине детаља у вези са проживљеним искуством, а у том тренутку забележена је велика активност у делу мозга повезаног са емоционалном меморијом, укључујући амигдалу и хипокампус.

Исто се десило и током гледања снимка терористичког напада који се догодио само три недеље након авионске несреће, а појачана активност није забележена током гледања неутралног видео снимка.

Овај одложени ефекат указује на то да траума може да промени начин на који наш мозак обрађује нове информације. Наиме, врло је вероватно да ћемо након критичног догађаја осетљивије реаговати на друга негативна животна искуства.

“Ови трауматични догађаји и данас прогањају путнике”, изјавила Данијела Паломбо, водећи аутор истраживања.

“Многа сећања временом избледе, али траума оставља неизбрисив меморијски траг. Учесници се догађаја сећају као да се догодио јуче, упркос томе што је прошло толико година”, закључила је Паломбо.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Путеви српске

24.06.2015 20:51

Довољно је гледати Дневник Ртрса и и идеје о самоубиству нестају .Бољи је од индустриске конопље.

ОДГОВОРИТЕ