Šta se dešava sa mozgom kada pomislimo na smrt?

Naučnici Bejkrest instituta za istraživanje zdravlja otkrili da mozak prolazi kroz izvesne promene u trenutku kada shvatimo da bi naš život mogao ubrzo da se okonča.

Zanimljivosti 24.06.2015 | 13:05
Šta se dešava sa mozgom kada pomislimo na smrt?

Naučni tim je do otkrića došao tokom testova sprovedenih na osobama koje su zamalo izbegle smrt kada je avion kojim su putovali ostao bez goriva tokom leta nad Atlantikom.

Rezultati su pokazali da samo jedan takav traumatičan događaj može da pojača memoriju i iskrivi percepciju, a ovaj efekat može da traje godinama nakon nesreće, piše britanski “Dejli Mejl”.

U ispitivanjima su učestvovale osobe koje su se u avgustu 2001. godine našle u avionu kanadske avio-kompanije Er Transat. Tom prilikom letelica se spustila na jedno od Aozorskih ostrva kako bi izbegla sletanje u okean.

Bez obzira na to što je od nesreće prošlo gotovo 15 godina, događaji su bili vrlo živo urezani u sećanje ispitanika bez obzira na to da li su imali posttraumatski stresni poremećaj ili ne.

Oni su takođe podvrgnuti magnetnoj rezonanci tokom prikazivanja tri video snimka na kojima je rekonstruisana avionska nesreća, prikazan teroristički napad izveden 11. septembra 2001. godine, i jedan neutralan događaj.

Tokom gledanja video snimka u vezi sa avionskom nesrećom svi ispitani putnici setili su se ogromne količine detalja u vezi sa proživljenim iskustvom, a u tom trenutku zabeležena je velika aktivnost u delu mozga povezanog sa emocionalnom memorijom, uključujući amigdalu i hipokampus.

Isto se desilo i tokom gledanja snimka terorističkog napada koji se dogodio samo tri nedelje nakon avionske nesreće, a pojačana aktivnost nije zabeležena tokom gledanja neutralnog video snimka.

Ovaj odloženi efekat ukazuje na to da trauma može da promeni način na koji naš mozak obrađuje nove informacije. Naime, vrlo je verovatno da ćemo nakon kritičnog događaja osetljivije reagovati na druga negativna životna iskustva.

“Ovi traumatični događaji i danas proganjaju putnike”, izjavila Danijela Palombo, vodeći autor istraživanja.

“Mnoga sećanja vremenom izblede, ali trauma ostavlja neizbrisiv memorijski trag. Učesnici se događaja sećaju kao da se dogodio juče, uprkos tome što je prošlo toliko godina”, zaključila je Palombo.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Putevi srpske

24.06.2015 20:51

Dovoljno je gledati Dnevnik Rtrsa i i ideje o samoubistvu nestaju .Bolji je od industriske konoplje.

ODGOVORITE