Тренери откривају што трофејни клинци нису тако успешни и у А тиму?!

Србија првак света, како то лепо звучи. „Орлићи“ су постали владари планете. Генерално, готово све наше млађе категорије годинама праве лепе резултате на сајмовима фудбала. А када стасају и закуцају на врата А тима, као да се изгубе.

Фудбал 23.06.2015 | 23:40
Тренери откривају што трофејни клинци нису тако успешни и у А тиму?!

Резултати „орлова“ у последњим квалификационим циклусима говоре у прилог томе. Чудна нека бољка...

- Има много фактора који говоре да је то истина. Деца нам не размишљају како треба. Прерано одлазе из Србије, то је суштина. Још голобради потписују за менаџере, који превасходно гледају свој џеп, па тек онда интерес играча. Самим тим, момци греше у одабиру клубова. Залепе се за неко звучније име, или уносну понуду, а не размишљају трезвено да ли ће у том тиму уопште да добију шансу. И, резултат на крају углавном буде поражавајућ. Нема места за њих, или добију шансу на кашичицу. Тада ствари крећу низбрдо - искрен је Радомир Антић, творац последњег репрезентативног успеха којег Србија памти, пласмана на Мундијал у Јужној Африци 2010.

Може ли планетарни сјај златних омладинаца нешто да промени по том питању?

- Овај диван резултат може да буде и замка за нас. Сад ће сви да помисле да је ово успех српске омладинске школе. А у њој и те како има ствари које треба да се или промене или побољшају. Тачно је да имамо талентоване играче и тренере. Али, једно је таленат, а друго рад на себи и схватање посла и живота. Вељко Пауновић је наш једини тренер који има канцеларију у којој се бави фудбалом. Знам и да је имао добре понуде да преузме неке клубове из Србије, звао га је и шпански прволигаш Хетафе. Све је одбио и отишао на Нови Зеланд, јер је желео континуитет у раду који је започео. Дакле, није био алав, нити себичан. Био је трезвен и паметан. Таквих је мало. На његовом примеру морају да се уче и његове колеге, али млади фудбалери нарочито. Да раде на себи и да буду стрпљиви. Ако вреде, а не прецењују себе, ни успех неће да им побегне - подвукао је Антара.

ГОРДАН ПЕТРИЋ - Покажимо им пут
- „Орлићи“ су постали озбиљни играчи који се налазе већ сада у фудбалском излогу и само од њих зависи како ће им се каријера развијати. На нама остаје да им покажемо прави пут и да на крају направимо од њих играче који ће радовати Србију након сваке утакмице.

ДРАГАН СТОЈКОВИЋ - Почиње потера за бисерима
- Након овог успеха, њихова жеља за великим клубовима је изузетно порасла и „орлићи“ ће дефинитивно бити на мети свих клубова. Ја бих волео да остану и да се искале у својим клубовима, али то ће бити јако тешко.

МИЛОРАД КОСАНОВИЋ - Лутање по клубовима
- Највећи проблем је тај што иду у иностранство млади у ко зна које тимове, код ко зна којих тренера. Тамо се не обраћа пажња на њих, него ако имају среће и упорности, тек онда успевају, уколико не, почиње да им се губи идентитет. Почну да лутају од клуба до клуба и губе све што их је красило.

ВЛАДАН МИЛОЈЕВИЋ - Важни су и родитељи
- Ми чинимо све што је важно за њихов развој како би они желели да играју у нашем клубу и да не морају да оду у иностранство. Међутим, у свему је врло важна и улога родитеља.

МИРОСЛАВ БЛАЖЕВИЋ - Биће времена за милионе
- Питање је ко ће у тој сјајној генерацији направити искорак у А тим. Треба да буду паметни после овог успеха, да наставе да се фудбалски развијају, а за милионе ће бити времена.

Коментари / 0

Оставите коментар