Treneri otkrivaju što trofejni klinci nisu tako uspešni i u A timu?!

Srbija prvak sveta, kako to lepo zvuči. „Orlići“ su postali vladari planete. Generalno, gotovo sve naše mlađe kategorije godinama prave lepe rezultate na sajmovima fudbala. A kada stasaju i zakucaju na vrata A tima, kao da se izgube.

Fudbal 23.06.2015 | 23:40
Treneri otkrivaju što trofejni klinci nisu tako uspešni i u A timu?!

Rezultati „orlova“ u poslednjim kvalifikacionim ciklusima govore u prilog tome. Čudna neka boljka...

- Ima mnogo faktora koji govore da je to istina. Deca nam ne razmišljaju kako treba. Prerano odlaze iz Srbije, to je suština. Još golobradi potpisuju za menadžere, koji prevashodno gledaju svoj džep, pa tek onda interes igrača. Samim tim, momci greše u odabiru klubova. Zalepe se za neko zvučnije ime, ili unosnu ponudu, a ne razmišljaju trezveno da li će u tom timu uopšte da dobiju šansu. I, rezultat na kraju uglavnom bude poražavajuć. Nema mesta za njih, ili dobiju šansu na kašičicu. Tada stvari kreću nizbrdo - iskren je Radomir Antić, tvorac poslednjeg reprezentativnog uspeha kojeg Srbija pamti, plasmana na Mundijal u Južnoj Africi 2010.

Može li planetarni sjaj zlatnih omladinaca nešto da promeni po tom pitanju?

- Ovaj divan rezultat može da bude i zamka za nas. Sad će svi da pomisle da je ovo uspeh srpske omladinske škole. A u njoj i te kako ima stvari koje treba da se ili promene ili poboljšaju. Tačno je da imamo talentovane igrače i trenere. Ali, jedno je talenat, a drugo rad na sebi i shvatanje posla i života. Veljko Paunović je naš jedini trener koji ima kancelariju u kojoj se bavi fudbalom. Znam i da je imao dobre ponude da preuzme neke klubove iz Srbije, zvao ga je i španski prvoligaš Hetafe. Sve je odbio i otišao na Novi Zeland, jer je želeo kontinuitet u radu koji je započeo. Dakle, nije bio alav, niti sebičan. Bio je trezven i pametan. Takvih je malo. Na njegovom primeru moraju da se uče i njegove kolege, ali mladi fudbaleri naročito. Da rade na sebi i da budu strpljivi. Ako vrede, a ne precenjuju sebe, ni uspeh neće da im pobegne - podvukao je Antara.

GORDAN PETRIĆ - Pokažimo im put
- „Orlići“ su postali ozbiljni igrači koji se nalaze već sada u fudbalskom izlogu i samo od njih zavisi kako će im se karijera razvijati. Na nama ostaje da im pokažemo pravi put i da na kraju napravimo od njih igrače koji će radovati Srbiju nakon svake utakmice.

DRAGAN STOJKOVIĆ - Počinje potera za biserima
- Nakon ovog uspeha, njihova želja za velikim klubovima je izuzetno porasla i „orlići“ će definitivno biti na meti svih klubova. Ja bih voleo da ostanu i da se iskale u svojim klubovima, ali to će biti jako teško.

MILORAD KOSANOVIĆ - Lutanje po klubovima
- Najveći problem je taj što idu u inostranstvo mladi u ko zna koje timove, kod ko zna kojih trenera. Tamo se ne obraća pažnja na njih, nego ako imaju sreće i upornosti, tek onda uspevaju, ukoliko ne, počinje da im se gubi identitet. Počnu da lutaju od kluba do kluba i gube sve što ih je krasilo.

VLADAN MILOJEVIĆ - Važni su i roditelji
- Mi činimo sve što je važno za njihov razvoj kako bi oni želeli da igraju u našem klubu i da ne moraju da odu u inostranstvo. Međutim, u svemu je vrlo važna i uloga roditelja.

MIROSLAV BLAŽEVIĆ - Biće vremena za milione
- Pitanje je ko će u toj sjajnoj generaciji napraviti iskorak u A tim. Treba da budu pametni posle ovog uspeha, da nastave da se fudbalski razvijaju, a za milione će biti vremena.

Komentari / 0

Ostavite komentar