Пиксију уручено царско одликовање Јапана

Легендарни Драган Стојковић Пикси, добио је пролећно царско одликовање за 2015. годину за изузетан допринос у успостављању и унапређењу пријатељских односа с Јапаном. 

Свијет 23.06.2015 | 11:53
Пиксију уручено царско одликовање Јапана

Орден сам добио ја, а Србија је добила признање, рекао је Стојковић. Имате енергију попут излазећег сунца, својим зрацима сигурно ћете обасјати друге људе, рекао је амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки.

Легендарном фудбалеру и дугогодишњем играчу и тренеру Нагоје Драгану Стојковићу Пиксију у Београду је уручено пролећно царско одликовање за 2015. годину за изузетан допринос у успостављању и унапређењу пријатељских односа с Јапаном.

Стојковићу је Орден реда излазећег сунца са златним зрацима са розетом, у име Владе Јапана уручио амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки наводећи да је Стојковић један од најбољих играча у историји југословенског и српског фудбала, и да је херој.

Куроки је подсетио да је Стојковић у Јапан дошао 1994. године, да је седам година играо у фудбалском клубу Нагоја, а да је од 2008. до 2013. године био тренер тог клуба.

Он је навео да је Стојковић одличном и фер плеј игром дао значајан допринос оснаживању тима Нагоје, али и популаризацији јапанске фудбалске лиге.

Међу многим достигнућима које је постигао Стојковић, Куроки је навео да је 1994. године изабран за најбољег играча, а 2010. године за најбољег тренера.

"Стојковић није био само успешан играч, него је и подигао ниво фудбала и учинио га атрактивнијим и привлачнијим за Јапан", рекао је Куроки наводећи да Стојковић добро разуме Јапан и његову кулуру.

Такође, Стојковић је дао изузетан допринос пријатељству јапанског и српског народа.

"Још сте млади и имате енергију попут излазећег сунца, својим зрацима сигурно ћете обасјати друге људе и надам се да ћете и у будућности правити сјајне успехе", рекао је Куроки.

Честитајући на фантастичном успеху младим фудбалерима, Стојковић је рекао да када је чуо да ће добити орден Јапана, пожелео је да га прими у Србији .

"Орден сам добио ја, а Србија је добила признање", рекао је Стојковић наводећи да је у животу примио много признања, али да почаст и радост овог јапанског признања превазилазе сва његова досадашња искуства.

Он је рекао да је тај орден за њега много више од признања и да му је изузетно стало до унапређења пријатељства Јапана и његове отаџбине.

Стојковић је рекао да је Јапан његов други дом наводећи да не постоји ниједна земља на свету која толико негује људске и друштвене вредности које он највише цени - рад, поштовање, дисциплину и скромност.


"Јапан Србији може бити узор, а Србија за Јапан инспирација, док је моја улога да ту везу појачам. Трудићу се да докажем да сам достојан тог великог задатка", рекао је Стојковић.

Он је захвалио царској породици, парламенту и влади Јапана на подршци и љубави и захвалио родном Нишу, као и Нагоји за коју је рекао да је место у коме се осећа као да је рођен у њему.

"Хвала Србији, Јапану, због чијег сам пријатељства добио орден. Нека пријатељство расте и траје вечно све док сунце излази", поручио је Стојковић.

Драган Стојковић је и бивши фудбалер Црвене звезде и репрезентативац, бивши председник Фудбалског савеза Југославије и бивши амбасадор добре воље за учвршћивање мира и економског развоја западног Балкана, промотер спорта и туризма.

У Нагоји је играо од 1995. до 2001. године, а од 2008. до 2013. био је тренер тог клуба. Стојковић је 1995. изабран за најбољег играча у Јапану, а 2010. проглашен је за најбољег тренера у Јапану, после освајања националне титуле.

Међу гостима на свечаном уручењу ордена у Београду присуствовали су некадашња фудбалска легенда Драгослав Шекуларац, Дејан Савићевић, бивши фудбалери Милко Ђуровски, Милован Ћорић, Душан Маравић, бивши голман Црвене звезде Стеван Стојановић, као и бивши играч и председник Партизана Иван Ћурковић, бивши селектор репрезентације Илија Петковић и некадашњи председник ФК Црвена Звезда Топлица Спасојевић.

Орден излазећег сунца је јапанско одликовање које је 1875. установио јапански цар Меиђи.

Орден има зраке излазећег сунца и његов дизајн симболизује јаку енергију излазећег сунца укомбиновану са концептом Јапана познатог као "земља излазећег сунца".

Додељује се појединцима за истакнута достигнућа у међународним односима, промоцији јапанске културе, за напредак у својој области, развоју и благостању или очувању животне средине.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар