Piksiju uručeno carsko odlikovanje Japana

Legendarni Dragan Stojković Piksi, dobio je prolećno carsko odlikovanje za 2015. godinu za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa s Japanom. 

Svijet 23.06.2015 | 11:53
Piksiju uručeno carsko odlikovanje Japana

Orden sam dobio ja, a Srbija je dobila priznanje, rekao je Stojković. Imate energiju poput izlazećeg sunca, svojim zracima sigurno ćete obasjati druge ljude, rekao je ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki.

Legendarnom fudbaleru i dugogodišnjem igraču i treneru Nagoje Draganu Stojkoviću Piksiju u Beogradu je uručeno prolećno carsko odlikovanje za 2015. godinu za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa s Japanom.

Stojkoviću je Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom, u ime Vlade Japana uručio ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki navodeći da je Stojković jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala, i da je heroj.

Kuroki je podsetio da je Stojković u Japan došao 1994. godine, da je sedam godina igrao u fudbalskom klubu Nagoja, a da je od 2008. do 2013. godine bio trener tog kluba.

On je naveo da je Stojković odličnom i fer plej igrom dao značajan doprinos osnaživanju tima Nagoje, ali i popularizaciji japanske fudbalske lige.

Među mnogim dostignućima koje je postigao Stojković, Kuroki je naveo da je 1994. godine izabran za najboljeg igrača, a 2010. godine za najboljeg trenera.

"Stojković nije bio samo uspešan igrač, nego je i podigao nivo fudbala i učinio ga atraktivnijim i privlačnijim za Japan", rekao je Kuroki navodeći da Stojković dobro razume Japan i njegovu kuluru.

Takođe, Stojković je dao izuzetan doprinos prijateljstvu japanskog i srpskog naroda.

"Još ste mladi i imate energiju poput izlazećeg sunca, svojim zracima sigurno ćete obasjati druge ljude i nadam se da ćete i u budućnosti praviti sjajne uspehe", rekao je Kuroki.

Čestitajući na fantastičnom uspehu mladim fudbalerima, Stojković je rekao da kada je čuo da će dobiti orden Japana, poželeo je da ga primi u Srbiji .

"Orden sam dobio ja, a Srbija je dobila priznanje", rekao je Stojković navodeći da je u životu primio mnogo priznanja, ali da počast i radost ovog japanskog priznanja prevazilaze sva njegova dosadašnja iskustva.

On je rekao da je taj orden za njega mnogo više od priznanja i da mu je izuzetno stalo do unapređenja prijateljstva Japana i njegove otadžbine.

Stojković je rekao da je Japan njegov drugi dom navodeći da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja toliko neguje ljudske i društvene vrednosti koje on najviše ceni - rad, poštovanje, disciplinu i skromnost.


"Japan Srbiji može biti uzor, a Srbija za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu pojačam. Trudiću se da dokažem da sam dostojan tog velikog zadatka", rekao je Stojković.

On je zahvalio carskoj porodici, parlamentu i vladi Japana na podršci i ljubavi i zahvalio rodnom Nišu, kao i Nagoji za koju je rekao da je mesto u kome se oseća kao da je rođen u njemu.

"Hvala Srbiji, Japanu, zbog čijeg sam prijateljstva dobio orden. Neka prijateljstvo raste i traje večno sve dok sunce izlazi", poručio je Stojković.

Dragan Stojković je i bivši fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac, bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i bivši ambasador dobre volje za učvršćivanje mira i ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, promoter sporta i turizma.

U Nagoji je igrao od 1995. do 2001. godine, a od 2008. do 2013. bio je trener tog kluba. Stojković je 1995. izabran za najboljeg igrača u Japanu, a 2010. proglašen je za najboljeg trenera u Japanu, posle osvajanja nacionalne titule.

Među gostima na svečanom uručenju ordena u Beogradu prisustvovali su nekadašnja fudbalska legenda Dragoslav Šekularac, Dejan Savićević, bivši fudbaleri Milko Đurovski, Milovan Ćorić, Dušan Maravić, bivši golman Crvene zvezde Stevan Stojanović, kao i bivši igrač i predsednik Partizana Ivan Ćurković, bivši selektor reprezentacije Ilija Petković i nekadašnji predsednik FK Crvena Zvezda Toplica Spasojević.

Orden izlazećeg sunca je japansko odlikovanje koje je 1875. ustanovio japanski car Meiđi.

Orden ima zrake izlazećeg sunca i njegov dizajn simbolizuje jaku energiju izlazećeg sunca ukombinovanu sa konceptom Japana poznatog kao "zemlja izlazećeg sunca".

Dodeljuje se pojedincima za istaknuta dostignuća u međunarodnim odnosima, promociji japanske kulture, za napredak u svojoj oblasti, razvoju i blagostanju ili očuvanju životne sredine.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar