Београд вс Приштина: Нови дијалог

Београд и Приштина најближе су постизању договора о телекомуникацијама, осигурању возила и "Парку мира", а уколико се данас на новој рунди дијалога премијера Александра Вучића и Исе Мустафе у Бриселу стави параф на ове споразуме, готово је извесно да ће прва поглавља са ЕУ бити отворена до краја године.

Србија 23.06.2015 | 09:07
Београд вс Приштина: Нови дијалог

Како сазнају "Новости", није искључено ни да се постигне парцијални споразум о енергетици, с тим што би се питања својине над објектима разрађивала у техничким преговорима до септембра. Такође, према неким информацијама, две стране могле би да потпишу и неку врсту акционог плана за формирање Заједнице српских општина, а који би обухватио тачне кораке и динамику за имплементацију ове тачке Бриселског споразума, око које две стране имају најудаљеније ставове.

Технички тимови Београда и Приштине и јуче су у Бриселу покушавали да што више приближе ставове око четири кључне теме, а уочи наставка политичког дијалога под покровитељством шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини.

- Према договору, разговори ће се усредсредити на примену споразума о енергији, телекомуникацијама, формирању ЗСО, као и на мост у Митровици - потврдили су нам у кабинету Могеринијеве, пред данашњи састанак Вучића и Мустафе.

Према незваничним сазнањима, Брисел притиска Приштину да пристане да Србија аплицира за телефонски код 383, да "Телеком" добије лиценцу за услуге мобилне и фиксне телефоније, као и да се позиви према централној Србији тарифирају као локални, а не међународни. Такође, наша страна "нуди" да се са моста у северној Косовској Митровици уклоне жардињере и он претвори у пешачку зону.
Аналитичар Душан Јањић не искључује могућност да данас у Бриселу дође до "нових момената":

- Када би две стране потписале још један споразум о принципима нормализацији односа Београда и Приштине, неку врсту "Брисела 2", верујем да би врх ЕУ у септембру направио пресек онога што је до сада постигнуто и донео одлуку да у децембру буду отворена прва поглавља.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар