Beograd vs Priština: Novi dijalog

Beograd i Priština najbliže su postizanju dogovora o telekomunikacijama, osiguranju vozila i "Parku mira", a ukoliko se danas na novoj rundi dijaloga premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu stavi paraf na ove sporazume, gotovo je izvesno da će prva poglavlja sa EU biti otvorena do kraja godine.

Srbija 23.06.2015 | 09:07
Beograd vs Priština: Novi dijalog

Kako saznaju "Novosti", nije isključeno ni da se postigne parcijalni sporazum o energetici, s tim što bi se pitanja svojine nad objektima razrađivala u tehničkim pregovorima do septembra. Takođe, prema nekim informacijama, dve strane mogle bi da potpišu i neku vrstu akcionog plana za formiranje Zajednice srpskih opština, a koji bi obuhvatio tačne korake i dinamiku za implementaciju ove tačke Briselskog sporazuma, oko koje dve strane imaju najudaljenije stavove.

Tehnički timovi Beograda i Prištine i juče su u Briselu pokušavali da što više približe stavove oko četiri ključne teme, a uoči nastavka političkog dijaloga pod pokroviteljstvom šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

- Prema dogovoru, razgovori će se usredsrediti na primenu sporazuma o energiji, telekomunikacijama, formiranju ZSO, kao i na most u Mitrovici - potvrdili su nam u kabinetu Mogerinijeve, pred današnji sastanak Vučića i Mustafe.

Prema nezvaničnim saznanjima, Brisel pritiska Prištinu da pristane da Srbija aplicira za telefonski kod 383, da "Telekom" dobije licencu za usluge mobilne i fiksne telefonije, kao i da se pozivi prema centralnoj Srbiji tarifiraju kao lokalni, a ne međunarodni. Takođe, naša strana "nudi" da se sa mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici uklone žardinjere i on pretvori u pešačku zonu.
Analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da danas u Briselu dođe do "novih momenata":

- Kada bi dve strane potpisale još jedan sporazum o principima normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, neku vrstu "Brisela 2", verujem da bi vrh EU u septembru napravio presek onoga što je do sada postignuto i doneo odluku da u decembru budu otvorena prva poglavlja.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar