Због криминала ухапшено седам лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) рано јутрос су започели међународну полицијску акцију кодног назива "ЦД“ која се проводи у сарадњи са полицијским органима Француске, саопштено је из СИПА-е.

Босна и Херцеговина 23.06.2015 | 08:21
Због криминала ухапшено седам лица

Акција се проводи на подручју Зенице, Власенице, Приједора и Јајца, гдје је слободе лишено седам особа и врше се претреси објеката на више локација, док се акција истовремено проводи и на подручју Француске.

Наведене активности реализирају се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

У оквиру ове акције слободе су лишена лица иницијала Е.С., Д.Х., Т.Х., Л.Х., Н.Д., Б.Т. и Е.Х. због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом трговина људима у сврху радне експлоатације.

Ухапшени се сумњиче да су дужи временски период (од 2012. године) врбовали више женских особа и са њима ступали у ванбрачне заједнице и организовали њихове одласке на подручје Француске, а потом их путем уцјена, пријетњи, застрашивања, злостављања и других видова физичког и психичког насиља приморавали да врше кривична дјела џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин. У појединим случајевима жртве су била и дјеца.

Жртве су биле под сталном контролом, те изложене свакодневном физичком и психичким малтретирању од починилаца кривичних дјела, како би прибавиле што већу количину новца.

Процјењује се да су осумњичени својим незаконитим активностима стекли противправну имовинску корист у износу већем од 2 милиона евра, који су куповином некретнина у БиХ и луксузних возила убацивали у легалне новчане токове или трошили на луксузан начин живота.

Наведене особе сумњиче се и за кривична дјела прања новца, фалсификовање исправа, кријумчарење људи, злоупотребе опојних дрога и др.

У рад заједничког истражног тима, који је први пут формиран, укључени се представници Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Француске, те истражитељи СИПА-е и Одјељења за малољетнике Полицијске префектуре Париз, који су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двије државе.

"За потребе рада истражног тима, у Паризу више мјесеци борави истражитељ СИПА-е, полицијски официр за везу, ради благовремне размјене оперативних података и информација", наводе из СИПА-е.

Ухапшени ће бити приведени у службене просторије СИПА-е гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предати Тужилаштву БиХ на даље поступање.

"Акција кодног назива 'ЦД' добар је показатељ да су институције БиХ спремне и способне да се ефикасно супроставе најсложенијим облицима међународног организованог криминала и поуздан и сигуран партнер колегама из ЕУ", додаје се у саопштењу.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бих

23.06.2015 06:29

Овакви код нас возају џипове , ја се уби' радећ' - немам ни бицикло !

ОДГОВОРИТЕ
Name

али

23.06.2015 10:50

Зато имас паметни телефон.

Name

Како људи зиве

23.06.2015 07:27

Моја сестра зиви у брвнари у Француској јер су станарине велике. Једно дјете зиви на тавану, а друго у минијатури. Дјеца раде легалне послове. Доцим, други зиве у вилама и луксузним становима. Нико од њих троје није био у Босни од рата јер немају пара. Скоро је отисла у пензију и послала 50 евра да поцасти. Тако зиве постени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

23.06.2015 07:50

Ма да. Јадна Француска. Хајде не лупај.

Name

Ис

23.06.2015 08:54

Мозда ако је НК радник и ако јој треба 10 година да борави у Француској да науци да казе добар дан и добро јутро... није ти сестра постена него неспособна. Сто је исла у Француску? Могла је и овде зивјети у брвнари.

Name

Бец

23.06.2015 07:41

Ово мора да је захтјев Фанцуске.Код нас у БиХ има криминала свуда,па колико тога се процесира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Игору

23.06.2015 08:13

Јесте јадна ако ниси лопов и преварант. На залост, то је вецина људи из бивсе Југославије у Француској. Нико неце да цује истину о теском зивоту. Сви хоце паре, а пара нема без црна образа или кривих ледја. Ми смо цак слали суху храну одавдје. Стан коста од 400 евра па нависе. Дрзава не покрива сву станарину. Има јос али цу писати послије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

француско образовање

23.06.2015 10:06

Мамин ујак је био професор француског прије 60 година у Босни. Она говори тецан француски, не треба јој тумац задњих 19 година. Кцерка је заврсила универзитет, син средње образовање. Нема посла, а они не знају да 'се снадју'. Ниста висе. Неко је родјен да буде лопов неко не. То је све

ОДГОВОРИТЕ