Геноцида није било у Сребреници, већ у "Олуји"

Председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је данас да се у Сребреници десио злочин, али не и геноцид и да се прави геноцид десио за време "Олује".

Регион 23.06.2015 | 07:41
Геноцида није било у Сребреници, већ у "Олуји"

"У Сребреници се десио злочин, јер заробљеници се не смеју убијати, то је био злочин из освете, али не и геноцид ако се правно гледа дефиниција геноцида. Сребреница је некоме требала да послужи да би се оправдао прави геноцид који се десио непун месец дана после злочина у Сребреници, када је у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" прогнано готово целокупно становништво са подручја Крајине", рекао је Будимир.

У "Олуји" убијено 2.000 цивила и уништено 40.000 кућа
Он је у писаној изјави медијима, у реакцији на најаву резолуције о Сребреници у СБ УН навео да је у "Олуји" убијено више од 2.000 цивила и уништено око 40.000 српских кућа, потпуно спаљено 380 српских села, опљачкан и уништен највећи део приватне имовине.

Како је додао, избеглим и прогнаним Србима из Хрватске тешко је било објаснити зашто је још у току 2010. године, у скупштини Србије "селективним доношењем Деклерације о Сребреници дошло до срамног раздвајања жртава".

Он сматра и да је помирење народа на западном Балкану изузетно важно, али мора да буде засновано на научно утврђеној истини о свему што се дешавало у прошлости, како се сукоби никад више не би поновили.

"То би, свакако требало да доведе и до одустајања од пропагандног мита о домовинском рату у Хрватској, као и до тога да се "Олуја" више не слави као Дан победе и домовинске захвалности, јер је у њој, као и у "Бљеску" и другим операцијама, етнички очишћен српски народ из крајева у којима је вековима живео", додао је Будимир.

Асоцијација се, навео је, дуже време, залаже да се одржи расправа у Скупштини Србије како би била усвојена резолуција о статусу избеглих и прогнаних Срба из Хрватске у којој би се дефинисала статусна питања која се односе на Србе у Хрватској и коју би требало упутити Европском парламенту и другим органима Европске уније.

Резолуција којом би се санкционисали сви хрватски злочини
"Остаје питање каква је у свему томе била улога УН у чијој је надлежности била Сребреница као демилитаризована зона. И простор РСК био је под заштитом УН које нису биле на нивоу задатка да заштите Крајишке Србе и њихову имовину него су их препустили на милост и немилост хрватским војним и полицијским снагама", навео је Будимир. "Зато очекујемо да Велика Британија или нека друга држава чланица Савета безбедности УН предложи резолуцију којом би се санкционисали сви злочини које је починила Хрватска над својим суграђанима српске националности и коначно осудили починиоци тих злочина", рекао је Будимир.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пеле

23.06.2015 05:58

Тако је,треба рећи истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

23.06.2015 06:06

И јос уз то сто су дали устасама из 2. свјетског рата пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

23.06.2015 06:33

Исправно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стагод да је било

23.06.2015 07:33

Вецина презивјелих су просјаци. Док они из Сребренице су богатаси у Босни и гдјегод да су. Те ако икад буде тузба за Олују мора се написати: за етницко цисцење Хрватске од Срба, убијене и рањене те за дубоку бједи и обесправљеност презивјелих за коју нико из ЕУ-а не показује солидарност јер се њихова трагедија не мозе уновцити у Ријаду, Дохи и Абу Дабију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени

23.06.2015 07:48

Ре Ста год да је било. Је.але те паре де врати мртве.

ОДГОВОРИТЕ