Ниједним потезом не признајемо Косово

Први потпредсједник Владе Србије и министар Спољних послова Ивица Дачић изјавио је пред сутрашње преговоре Београда и Приштине у Бриселу да нема промјена у ставовима Србије, да ће српска страна бити конструктивна, али да ниједним потезом неће признати независност Косова.

Србија 22.06.2015 | 19:29
Ниједним потезом не признајемо Косово

"Очекујемо напредак, али не по цијену наших националних интереса", рекао је Дачић новинарима на Међународном сајму ЕXПО 2015. у Милану, на обиљежавању Дана Србије.

Упитан гдје су "црвене линије" српске дипломатије, он је рекао да је "све дискутабилно осим признавања Косова".

"Ниједним својим потезом не желимо признати независност Косова, а све што је изнад тога је прихватљиво. Зато смо одбијали до сада све индиректне покушаје да се кроз неутралне преговоре пропагира или дефинише независност Косова, а тако ћемо се понашати и даље", рекао је Дачић.

Он је додао да из Милана путује право у Брисел, гдје ће се придружити премијеру Србије Александру Вучићу.

Како је навео, очекује велике притиске.

"Према сазнањима из дипломатских кругова, много се очекује од тих разговора. То несумњиво значи да ће притисак бити велики, али Србија ће сигурно имати конструктиван прилаз као и до сада. Да ли ће доћи до конструктивних договора не зависи само од нас, већ и од друге стране које је одбијала сложити се с неким приједлозима попут Заједнице српских општина", рекао је Дачић.

Нова рунда дијалога између Београда и Приштине, биће кључна за процес нормализације односа и за отварање првих поглавља у преговорима Србије с Европском унијом до краја године.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

22.06.2015 17:38

Јбм ти више отварање поглавља,додијали сте богу и народу са том унијом и поглављима.Дајте им читаву Србију и нисте низашта.Крчмите суверенитет Србије ко да вам је ћаћа оставио у мираз.

ОДГОВОРИТЕ