Nijednim potezom ne priznajemo Kosovo

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar Spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pred sutrašnje pregovore Beograda i Prištine u Briselu da nema promjena u stavovima Srbije, da će srpska strana biti konstruktivna, ali da nijednim potezom neće priznati nezavisnost Kosova.

Srbija 22.06.2015 | 19:29
Nijednim potezom ne priznajemo Kosovo

"Očekujemo napredak, ali ne po cijenu naših nacionalnih interesa", rekao je Dačić novinarima na Međunarodnom sajmu EXPO 2015. u Milanu, na obilježavanju Dana Srbije.

Upitan gdje su "crvene linije" srpske diplomatije, on je rekao da je "sve diskutabilno osim priznavanja Kosova".

"Nijednim svojim potezom ne želimo priznati nezavisnost Kosova, a sve što je iznad toga je prihvatljivo. Zato smo odbijali do sada sve indirektne pokušaje da se kroz neutralne pregovore propagira ili definiše nezavisnost Kosova, a tako ćemo se ponašati i dalje", rekao je Dačić.

On je dodao da iz Milana putuje pravo u Brisel, gdje će se pridružiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Kako je naveo, očekuje velike pritiske.

"Prema saznanjima iz diplomatskih krugova, mnogo se očekuje od tih razgovora. To nesumnjivo znači da će pritisak biti veliki, ali Srbija će sigurno imati konstruktivan prilaz kao i do sada. Da li će doći do konstruktivnih dogovora ne zavisi samo od nas, već i od druge strane koje je odbijala složiti se s nekim prijedlozima poput Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine, biće ključna za proces normalizacije odnosa i za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom do kraja godine.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ја

22.06.2015 17:38

Јбм ти више отварање поглавља,додијали сте богу и народу са том унијом и поглављима.Дајте им читаву Србију и нисте низашта.Крчмите суверенитет Србије ко да вам је ћаћа оставио у мираз.

ODGOVORITE