Запад са Јеремићем удара на Вучића!

Вук Јеремић, некадашњи министар спољних послова Србије и предсједник Генералне скупштине Уједињених нација, сада предсједник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, чији је оснивач, најозбиљнији је кандидат западних дипломата и обавјештајних центара за противкандидата Александру Вучићу на будућим изборима, сазнају медији.

Србија 22.06.2015 | 16:55
Запад са Јеремићем удара на Вучића!

У круговима блиским амбасадорима САД Мајклу Кирбију и ЕУ Мајклу Девенпорту као најозбиљнији кандидати за сљедећег премијера Србије фигурирали су заштитник грађана Саша Јанковић и шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије Борислав Стефановић.

Међутим, све анализе које су рађене посљедњих мјесеци показују да би Јеремић имао веће шансе да се супротстави садашњем предсједнику владе.

Јеремић је и раније помињан као кандидат, али проблем је представљала његова амбиција да се кандидује за генералног секретара УН, за шта му је потребна формална подршка матичне државе, па није желио да се замјери Вучићу. Како сазнајемо, у међувремену је Јеремићу речено да су његови планови да постане први човјек свјетске организације нереални, да је још "зелен" и да треба да се доказује.

Медијска логистика

Стављено му је до знања и да је вријеме да Западу врати противуслугу за подршку коју је добио приликом избора за предсједника Генералне скупштине УН. Од Јеремића се сада тражи да се удружи са Стефановићем и Јанковићем. Према овом сценарију, Стефановић би на изборима учествовао са посебном изборном листом, у коју би било укључено више мањих странака, удружења, невладиних организација и прозападних интелектуалаца, а након одржаних избора та листа би Јеремића кандидовала за премијера.

Агилније према једном стубу!

Посљедњи запаженији наступ на јавној сцени Србије Вук Јеремић је имао почетком марта, када је био један од учесника панела "Шта нас чека на глобалној сцени у 2015. години" током бизнис форума на Копаонику. На питање да ли би наставио са принципом "четири стуба", према Америци, Европи, Русији и Кини, да је сада министар спољних послова, Јеремић је одговорио да се у спољној политици Србије ништа није промијенило и да нема потребе да се неки стуб избаци или дода.

- Можда би био потребан агилнији однос према неком од стубова - загонетно је тада рекао Јеремић.

- Већина медија у Београду су у власништву западних компанија, тако да овој листи неће недостајати реклама и подршка. Уз то, у кампању би била укључена и невладина организација "Канвас", коју предводи некадашњи лидер "Отпора" Срђа Поповић. Иначе, "Канвас" је у посљедњих деценију и по учествовао у низу државних удара, које су западне обавјештајне службе организовале у сјеверној Африци, на Блиском истоку и у Украјини - каже извор.

Поријеклом Поздерац

Први корак је наводно већ учињен јер су Американци успјели да помире два своја фаворита, који су у вријеме док су водили Министарство спољних послова - Јеремић као министар, а Стефановић као генерални секретар - дошли у отворени сукоб. У "пакету" се разматра и могућност да Саша Јанковић буде употријебљен као кандидат за предсједника Србије.

Американци сматрају да би Јеремића подржали и гласачи Демократске странке, али и грађани Србије наклоњени приближавању Србије Русији и Кини јер је Јеремић, док се налазио у УН, имао добру сарадњу са Москвом и Пекингом.

- У овој калкулацији значајна ставка је и Јеремићево поријекло. Познато је да је он потомак познате муслиманске породице Поздерац из БиХ, па се рачуна да би за њега гласали многи муслимани и други бирачи који нису Срби - каже саговорник.

(Пресс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хамдија

22.06.2015 18:03

Поздерци су били зезнути. Увукли се били свугдје, јос увијек. Није им било битно ко је на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село гори...

22.06.2015 18:41

Нидје везе….бас је Вуциц миљеник запада засто би га "ударали"? Сто се тице Вука, Хамдија се окреце у гробу. Кад би само знао какав је овај налет одсјеко би себи алатку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

22.06.2015 19:15

Пролетери свих земаља уједините се

ОДГОВОРИТЕ