Zapad sa Jeremićem udara na Vučića!

Vuk Jeremić, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sada predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, čiji je osnivač, najozbiljniji je kandidat zapadnih diplomata i obavještajnih centara za protivkandidata Aleksandru Vučiću na budućim izborima, saznaju mediji.

Srbija 22.06.2015 | 16:55
Zapad sa Jeremićem udara na Vučića!

U krugovima bliskim ambasadorima SAD Majklu Kirbiju i EU Majklu Devenportu kao najozbiljniji kandidati za sljedećeg premijera Srbije figurirali su zaštitnik građana Saša Janković i šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Borislav Stefanović.

Međutim, sve analize koje su rađene posljednjih mjeseci pokazuju da bi Jeremić imao veće šanse da se suprotstavi sadašnjem predsjedniku vlade.

Jeremić je i ranije pominjan kao kandidat, ali problem je predstavljala njegova ambicija da se kandiduje za generalnog sekretara UN, za šta mu je potrebna formalna podrška matične države, pa nije želio da se zamjeri Vučiću. Kako saznajemo, u međuvremenu je Jeremiću rečeno da su njegovi planovi da postane prvi čovjek svjetske organizacije nerealni, da je još "zelen" i da treba da se dokazuje.

Medijska logistika

Stavljeno mu je do znanja i da je vrijeme da Zapadu vrati protivuslugu za podršku koju je dobio prilikom izbora za predsjednika Generalne skupštine UN. Od Jeremića se sada traži da se udruži sa Stefanovićem i Jankovićem. Prema ovom scenariju, Stefanović bi na izborima učestvovao sa posebnom izbornom listom, u koju bi bilo uključeno više manjih stranaka, udruženja, nevladinih organizacija i prozapadnih intelektualaca, a nakon održanih izbora ta lista bi Jeremića kandidovala za premijera.

Agilnije prema jednom stubu!

Posljednji zapaženiji nastup na javnoj sceni Srbije Vuk Jeremić je imao početkom marta, kada je bio jedan od učesnika panela "Šta nas čeka na globalnoj sceni u 2015. godini" tokom biznis foruma na Kopaoniku. Na pitanje da li bi nastavio sa principom "četiri stuba", prema Americi, Evropi, Rusiji i Kini, da je sada ministar spoljnih poslova, Jeremić je odgovorio da se u spoljnoj politici Srbije ništa nije promijenilo i da nema potrebe da se neki stub izbaci ili doda.

- Možda bi bio potreban agilniji odnos prema nekom od stubova - zagonetno je tada rekao Jeremić.

- Većina medija u Beogradu su u vlasništvu zapadnih kompanija, tako da ovoj listi neće nedostajati reklama i podrška. Uz to, u kampanju bi bila uključena i nevladina organizacija "Kanvas", koju predvodi nekadašnji lider "Otpora" Srđa Popović. Inače, "Kanvas" je u posljednjih deceniju i po učestvovao u nizu državnih udara, koje su zapadne obavještajne službe organizovale u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini - kaže izvor.

Porijeklom Pozderac

Prvi korak je navodno već učinjen jer su Amerikanci uspjeli da pomire dva svoja favorita, koji su u vrijeme dok su vodili Ministarstvo spoljnih poslova - Jeremić kao ministar, a Stefanović kao generalni sekretar - došli u otvoreni sukob. U "paketu" se razmatra i mogućnost da Saša Janković bude upotrijebljen kao kandidat za predsjednika Srbije.

Amerikanci smatraju da bi Jeremića podržali i glasači Demokratske stranke, ali i građani Srbije naklonjeni približavanju Srbije Rusiji i Kini jer je Jeremić, dok se nalazio u UN, imao dobru saradnju sa Moskvom i Pekingom.

- U ovoj kalkulaciji značajna stavka je i Jeremićevo porijeklo. Poznato je da je on potomak poznate muslimanske porodice Pozderac iz BiH, pa se računa da bi za njega glasali mnogi muslimani i drugi birači koji nisu Srbi - kaže sagovornik.

(Press)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

hamdija

22.06.2015 18:03

Pozderci su bili zeznuti. Uvukli se bili svugdje, jos uvijek. Nije im bilo bitno ko je na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Selo gori...

22.06.2015 18:41

Nidje veze….bas je Vucic miljenik zapada zasto bi ga "udarali"? Sto se tice Vuka, Hamdija se okrece u grobu. Kad bi samo znao kakav je ovaj nalet odsjeko bi sebi alatku...

ODGOVORITE
Name

hahaha

22.06.2015 19:15

Proleteri svih zemalja ujedinite se

ODGOVORITE