Представљамо Звездиног ривала - Каират...

Упознајте Каират из Алматија: Партизанов џелат на клупи, у одбрани доминира српски див! Црвену звезду очекује врло тежак задатак против ривала са којим је 2002. године обрисала патос!

Фудбал 22.06.2015 | 15:40
Представљамо Звездиног ривала - Каират...

„Само да избегнемо клубове из Казахстана“, поручио је Звездан Терзић уочи поласка у Нион на жребање парова за прво коло квалификација за Лигу Европе.

Жеља му се није испунила. Црвена звезда ће нову европску одисеју почети дугим путовањем у Алмати, и дуелима са ривалом који не може да се сврста у категорију фудбалских лилипутанаца. Тачно је да је Црвена звезда 2002. године испрашили Каират (5:0 укупан резулат), али од тада су се времена променила.

Клубови из Казхстана су платежно моћни, а први ривал Црвене звезде спада у категорију једног од најбогатијих тимова у Боратовој земљи. Томе у прилог и чињеница да их тренира познати словачки стручњак Владимир Вајс. Он је већ три сезоне стациониран у Алматију, а овдашњи љубитељи фудбала га памте из периода када је тренирао Артмедију и после оних епских мечева елиминисао Партизан у квалификацијама за Лигу шампиона.

Лоша ствар за тим Миодрага Божовића јесте податак да је првенство у Казахстану у току и да је Каират одавно достигао такмичарску форму. Каират тренутно заузима другу позицију и има четири бода мање у односу на лидера Актобе. Звездин ривал је претходну сезону завршио на трећој позицији.

Ово ће бити пети пут да Каират излази на међународну сцену. Премијеру су доживели поменуте 2002.године када је Црвена звезда предвођена Бошковићем, Пјановићем, Младеновићем и Гвозденовићем обрисала патос са њима. Прву рунду у европским квалификацијама први пут су прошли претходне сезоне када су у два меча били бољи од албанског Кукешија (1:0, 0:0), али су пали у двомечу са данским Есбјергом.

ТУ ЈЕ И СИТО РИЈЕРА

Најбољи играч Каирата је шпански интернационалац Сито Ријера. Некадашњи ђак Барселонине школе фудбала осетио је како је побеђивати Црвену звезду, пошто је пре два лета био члан украјинског Черномореца. Највеће појачање у овогодишњем прелазном року стигло је из Бразила. За Каират је потписао некадашњи везиста Сантоса Сержињо. Друштво му прави мало познати земљак Исаел. У одбрани доминира српски див Жарко Марковић. Реч је о 207 центиметара високом дефанзивцу који је после Сопота и БАСКА интернационално искуство стицао у румунском Газ Метану. Претходног лета помињао се и као потенцијално појачање Црвене звезде.

Каират је два пута освојио првенство Казахстана, а имам и шест трофеја купа. Мечве игра на Централном стадиону у Алматију који има капацитет од 23.000 места.

Каират не може да надмаши Актобе и Шахтјор Карганди, иако је у време Совјетског савеза био једини казахстански клуб који је играо у елити. И то укупно 24 сезоне. Пре седам година Каират је запао у финансијске проблеме, па су завршили у другој лиги. Тада у клуб улазе приватни инвеститори, па су 2009. године изборили повратак у елиту. Спонзор клуба постоје нафтна компанија „КазРосГас“. Направљен је систем у омладинској школи, а почињу да пристижу и квалитетни странци. Иначе, у Каирату играчи просечно зарађују 150.000 долара годишње. Упућени тврде да ће вам тамошњи послодваци исплатити све што договорите. До последњег цента.

Коментари / 0

Оставите коментар