Predstavljamo Zvezdinog rivala - Kairat...

Upoznajte Kairat iz Almatija: Partizanov dželat na klupi, u odbrani dominira srpski div! Crvenu zvezdu očekuje vrlo težak zadatak protiv rivala sa kojim je 2002. godine obrisala patos!

Fudbal 22.06.2015 | 15:40
Predstavljamo Zvezdinog rivala - Kairat...

„Samo da izbegnemo klubove iz Kazahstana“, poručio je Zvezdan Terzić uoči polaska u Nion na žrebanje parova za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Želja mu se nije ispunila. Crvena zvezda će novu evropsku odiseju početi dugim putovanjem u Almati, i duelima sa rivalom koji ne može da se svrsta u kategoriju fudbalskih liliputanaca. Tačno je da je Crvena zvezda 2002. godine isprašili Kairat (5:0 ukupan rezulat), ali od tada su se vremena promenila.

Klubovi iz Kazhstana su platežno moćni, a prvi rival Crvene zvezde spada u kategoriju jednog od najbogatijih timova u Boratovoj zemlji. Tome u prilog i činjenica da ih trenira poznati slovački stručnjak Vladimir Vajs. On je već tri sezone stacioniran u Almatiju, a ovdašnji ljubitelji fudbala ga pamte iz perioda kada je trenirao Artmediju i posle onih epskih mečeva eliminisao Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Loša stvar za tim Miodraga Božovića jeste podatak da je prvenstvo u Kazahstanu u toku i da je Kairat odavno dostigao takmičarsku formu. Kairat trenutno zauzima drugu poziciju i ima četiri boda manje u odnosu na lidera Aktobe. Zvezdin rival je prethodnu sezonu završio na trećoj poziciji.

Ovo će biti peti put da Kairat izlazi na međunarodnu scenu. Premijeru su doživeli pomenute 2002.godine kada je Crvena zvezda predvođena Boškovićem, Pjanovićem, Mladenovićem i Gvozdenovićem obrisala patos sa njima. Prvu rundu u evropskim kvalifikacijama prvi put su prošli prethodne sezone kada su u dva meča bili bolji od albanskog Kukešija (1:0, 0:0), ali su pali u dvomeču sa danskim Esbjergom.

TU JE I SITO RIJERA

Najbolji igrač Kairata je španski internacionalac Sito Rijera. Nekadašnji đak Barselonine škole fudbala osetio je kako je pobeđivati Crvenu zvezdu, pošto je pre dva leta bio član ukrajinskog Černomoreca. Najveće pojačanje u ovogodišnjem prelaznom roku stiglo je iz Brazila. Za Kairat je potpisao nekadašnji vezista Santosa Seržinjo. Društvo mu pravi malo poznati zemljak Isael. U odbrani dominira srpski div Žarko Marković. Reč je o 207 centimetara visokom defanzivcu koji je posle Sopota i BASKA internacionalno iskustvo sticao u rumunskom Gaz Metanu. Prethodnog leta pominjao se i kao potencijalno pojačanje Crvene zvezde.

Kairat je dva puta osvojio prvenstvo Kazahstana, a imam i šest trofeja kupa. Mečve igra na Centralnom stadionu u Almatiju koji ima kapacitet od 23.000 mesta.

Kairat ne može da nadmaši Aktobe i Šahtjor Kargandi, iako je u vreme Sovjetskog saveza bio jedini kazahstanski klub koji je igrao u eliti. I to ukupno 24 sezone. Pre sedam godina Kairat je zapao u finansijske probleme, pa su završili u drugoj ligi. Tada u klub ulaze privatni investitori, pa su 2009. godine izborili povratak u elitu. Sponzor kluba postoje naftna kompanija „KazRosGas“. Napravljen je sistem u omladinskoj školi, a počinju da pristižu i kvalitetni stranci. Inače, u Kairatu igrači prosečno zarađuju 150.000 dolara godišnje. Upućeni tvrde da će vam tamošnji poslodvaci isplatiti sve što dogovorite. Do poslednjeg centa.

Komentari / 0

Ostavite komentar