Рогатица: Јапанци помажу ратарима

У Рогатици су активисти јапанске "Џајке" од прошле године до ових дана на разне начине донирали помоћ за 200 сиромашних домаћинстава, којима су дали могућност да буду самоодржива.

Република Српска 22.06.2015 | 09:02
Рогатица: Јапанци помажу ратарима

После донираних 40 стеоних јуница набављених у Немачкој и машина за сејање и вађење кромпира, па 100 пчелињих друштава и 100 оваца, уз више од 8.000 садница јабука и шљива, решили су да наставе.

- Јапанска агенција "Џајка" је у међувремену испоручила овдашњем Удружењу пољопривредника "Агропартнер" и силажни комбајн, утоваривач сена, растурач стајњака, трактор и један раони плуг. Сада су донели "Агропартнеру" и машину за паковање тек покошене траве у ПВЦ фолију, вредности 14.000 марака, чиме се на најбољи начин чувају хранљива својства траве. Од наших проверених пчелара Синише Стојанчевића, Радослава Јанковића и Мила Балчака откупили су 80 пчелињих друштава, које су сада придодали сандуцима и другој потребној опреми за пчеларство, чиме желе додатно да подстакну развој и опстанак села. Заиста смо им неизмерно захвални за ову помоћ - каже за "Новости" Томислав Пухалац, начелник Рогатице.

ПОМОЋ ИДЕ УКРУГ

Помоћ је заснована на самоодрживости домаћинства, уз обавезу да прво теле, или рој пчела уступе наредном сеоском домаћинству и тако унедоглед, све док се не затвори круг заинтересованих пољопривредних домаћинстава. Веома смо задовољни досадашњом сарадњом са овдашњим пољопривредницима и локалном самоуправом - каже за "Новости" координатор Агенције "Џајка" Мироши Хирокаја.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

.

22.06.2015 07:20

Зивио нацелнице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

22.06.2015 07:25

Свака цаст Томо! Рогатица је прогледала откако си ти на целу. Само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васлије

22.06.2015 07:42

Свака власт,на било ком нивоу,би требала да ради за свој народ,а не за џеп свој и своје братије.Лијеп примјер пожртвованог рада за свој народ је овај примјер у Рогатици.Камо среће да је тако у цијелој нам ојађеној и опељешеној РС,коју црвана банда доведе до глади!Поздрављам сваки напредак у овом јаду од државе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

22.06.2015 10:56

Давно сам схватио и изјавио да се треба обратити амбасадору Јапана у БиХ, да види да ли би Јапан могао преузети управљање овом назови државом. То бих сматрао најбољом могућом донацијом. 99% наших проблема би било ријешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

22.06.2015 12:43

Треба прво извући земљу из канџи корупције и криминала,којим диригује владајућа секта.Сви честити и поштени наши људи би онда знали како даље.Без икога са стране.Али,у овом безбађу свака помоћ је добродошла само ако заобиђе лопове.Ево примјера у овом градићу,на челу његовом је прави домаћин сигурно док сарађује са Јапанцима.