Rogatica: Japanci pomažu ratarima

U Rogatici su aktivisti japanske "Džajke" od prošle godine do ovih dana na razne načine donirali pomoć za 200 siromašnih domaćinstava, kojima su dali mogućnost da budu samoodrživa.

Republika Srpska 22.06.2015 | 09:02
Rogatica: Japanci pomažu ratarima

Posle doniranih 40 steonih junica nabavljenih u Nemačkoj i mašina za sejanje i vađenje krompira, pa 100 pčelinjih društava i 100 ovaca, uz više od 8.000 sadnica jabuka i šljiva, rešili su da nastave.

- Japanska agencija "Džajka" je u međuvremenu isporučila ovdašnjem Udruženju poljoprivrednika "Agropartner" i silažni kombajn, utovarivač sena, rasturač stajnjaka, traktor i jedan raoni plug. Sada su doneli "Agropartneru" i mašinu za pakovanje tek pokošene trave u PVC foliju, vrednosti 14.000 maraka, čime se na najbolji način čuvaju hranljiva svojstva trave. Od naših proverenih pčelara Siniše Stojančevića, Radoslava Jankovića i Mila Balčaka otkupili su 80 pčelinjih društava, koje su sada pridodali sanducima i drugoj potrebnoj opremi za pčelarstvo, čime žele dodatno da podstaknu razvoj i opstanak sela. Zaista smo im neizmerno zahvalni za ovu pomoć - kaže za "Novosti" Tomislav Puhalac, načelnik Rogatice.

POMOĆ IDE UKRUG

Pomoć je zasnovana na samoodrživosti domaćinstva, uz obavezu da prvo tele, ili roj pčela ustupe narednom seoskom domaćinstvu i tako unedogled, sve dok se ne zatvori krug zainteresovanih poljoprivrednih domaćinstava. Veoma smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa ovdašnjim poljoprivrednicima i lokalnom samoupravom - kaže za "Novosti" koordinator Agencije "Džajka" Miroši Hirokaja.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

.

22.06.2015 07:20

Zivio nacelnice !

ODGOVORITE
Name

subara

22.06.2015 07:25

Svaka cast Tomo! Rogatica je progledala otkako si ti na celu. Samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Vaslije

22.06.2015 07:42

Svaka vlast,na bilo kom nivou,bi trebala da radi za svoj narod,a ne za džep svoj i svoje bratije.Lijep primjer požrtvovanog rada za svoj narod je ovaj primjer u Rogatici.Kamo sreće da je tako u cijeloj nam ojađenoj i opelješenoj RS,koju crvana banda dovede do gladi!Pozdravljam svaki napredak u ovom jadu od države!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

22.06.2015 10:56

Davno sam shvatio i izjavio da se treba obratiti ambasadoru Japana u BiH, da vidi da li bi Japan mogao preuzeti upravljanje ovom nazovi državom. To bih smatrao najboljom mogućom donacijom. 99% naših problema bi bilo riješeno.

ODGOVORITE
Name

Василије

22.06.2015 12:43

Треба прво извући земљу из канџи корупције и криминала,којим диригује владајућа секта.Сви честити и поштени наши људи би онда знали како даље.Без икога са стране.Али,у овом безбађу свака помоћ је добродошла само ако заобиђе лопове.Ево примјера у овом градићу,на челу његовом је прави домаћин сигурно док сарађује са Јапанцима.