У плану најбржи авион на свијету

Американци планирају, бар на папиру, и више него достојну замену за легендарни шпијунски авион СР-71 Блацкбирд, односно Црну птицу. Ако им успе, биће то револуција у ваздухопловству.

Занимљивости 22.06.2015 | 09:00
У плану најбржи авион на свијету

СР-71 Блацкбирд најбржи је конвенционални војни авион икад направљен, а летео је толико високо и брзо, да противваздушна обрана непријатеља није имала шансе да га пресретне.

Но, као и код свих технолошких ствари, технологија је прегазила и чудесну Црну птицу, коришћењем софистицираних сателита и напредних радарских машина. Године 1998. америчко ваздухопловство је пензионисало једно од Локидових највећих постигнућа у свету војног ваздухопловства.

С појавом нових глобалних претњи и војних изазова, инжењери из Локид Мартиновог тајног погона Скунк Wоркса и Аеројет Роцкетдyнеа, желе још једном да запање свет и направи нови најбржи војни авион на свету.

Овог пута, биће то реч о дрон летелици, која ће осим шпијунирања, моћи и да напада циљеве. Већ је добио и назив - СР-72. Тај ће авион избегавати противваздушну обрану, сликати терен у шпијунским мисијама и нападати циљеве при брзини до 6 пута бржој од брзине звука.

Инжењери су провели већ последњих неколико година дизајнирајући СР-72 у Скунк Wорксу у Калифорнији. оно што је познато, јесте да ће том авиону требати хибридни погон: конвенционални турбомлазни мотор, који га може догурати до 3 маха те хиперсонични рамјет/сцрамјет, који ће га погурати преко те границе.

Његов труп моратће издржати екстремну топлоту која се ствара током хиперсоничног лета на површини летелице, где је загревање услед отпора ваздуха на површини авиона при хиперсоничним брзинама толико велико, да оно само може растопити челик.

Поред тога, бомбе тог авиона биће способне да прецизно погоде мету с висине преко 24 километра.

У Локиду тврде да би СР-72 могао бити завршен до 2030. године, а једном кад се то догоди, тај ће авион прелазити 1,6 километара у секунди, што значи да ће из САД-а доћи до било ког другог континента на планети у свега један сат.

Али, тешко да ће га ико ионако приметити.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар