U planu najbrži avion na svijetu

Amerikanci planiraju, bar na papiru, i više nego dostojnu zamenu za legendarni špijunski avion SR-71 Blackbird, odnosno Crnu pticu. Ako im uspe, biće to revolucija u vazduhoplovstvu.

Zanimljivosti 22.06.2015 | 09:00
U planu najbrži avion na svijetu

SR-71 Blackbird najbrži je konvencionalni vojni avion ikad napravljen, a leteo je toliko visoko i brzo, da protivvazdušna obrana neprijatelja nije imala šanse da ga presretne.

No, kao i kod svih tehnoloških stvari, tehnologija je pregazila i čudesnu Crnu pticu, korišćenjem sofisticiranih satelita i naprednih radarskih mašina. Godine 1998. američko vazduhoplovstvo je penzionisalo jedno od Lokidovih najvećih postignuća u svetu vojnog vazduhoplovstva.

S pojavom novih globalnih pretnji i vojnih izazova, inženjeri iz Lokid Martinovog tajnog pogona Skunk Worksa i Aerojet Rocketdynea, žele još jednom da zapanje svet i napravi novi najbrži vojni avion na svetu.

Ovog puta, biće to reč o dron letelici, koja će osim špijuniranja, moći i da napada ciljeve. Već je dobio i naziv - SR-72. Taj će avion izbegavati protivvazdušnu obranu, slikati teren u špijunskim misijama i napadati ciljeve pri brzini do 6 puta bržoj od brzine zvuka.

Inženjeri su proveli već poslednjih nekoliko godina dizajnirajući SR-72 u Skunk Worksu u Kaliforniji. ono što je poznato, jeste da će tom avionu trebati hibridni pogon: konvencionalni turbomlazni motor, koji ga može dogurati do 3 maha te hipersonični ramjet/scramjet, koji će ga pogurati preko te granice.

Njegov trup moratće izdržati ekstremnu toplotu koja se stvara tokom hipersoničnog leta na površini letelice, gde je zagrevanje usled otpora vazduha na površini aviona pri hipersoničnim brzinama toliko veliko, da ono samo može rastopiti čelik.

Pored toga, bombe tog aviona biće sposobne da precizno pogode metu s visine preko 24 kilometra.

U Lokidu tvrde da bi SR-72 mogao biti završen do 2030. godine, a jednom kad se to dogodi, taj će avion prelaziti 1,6 kilometara u sekundi, što znači da će iz SAD-a doći do bilo kog drugog kontinenta na planeti u svega jedan sat.

Ali, teško da će ga iko ionako primetiti.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar