Коментар: Титула - добро..И шта сад, како даље?!

Јасно је да следећи корак мора да буде онај прави и да се овога пута нема право на грешку!

Фудбал 22.06.2015 | 00:00
Коментар: Титула - добро..И шта сад, како даље?!

Историјски успех омладинске селекције Србије изазвао је велико одушевљење напаћене фудбалске јавности у нашој земљи, која је сада постала још ригорознија према неуспесима старијих селекција. Док се сениорска селекција већ сматра бившом и прежаљеном, протекле ноћи се на рубу срама, потпуно оправдано, нашла млада селекција наше земље, која је доживела потпуни фијаско у окршају са можда и за класу слабијом селекцијом Чешке на Европском првенству. Коментари иду до те мере далеко да се предлаже распуштање комплетног сениорског тима и да се у њега уврсте момци који су на колена бацили највећу фудбалску нацију на свету и свима постали пример како се гине за онај најважнији грб на дресу.

Ипак, тако нешто би вероватно представљало кобну, можда и историјску грешку за наш фудбал. Не због тога што неко у сениорској или младој селекцији заслужује више од Пауновићеве деце да игра за А тим, већ што би гурање тих момака и стављање "мача" изнад њихових глава и захтевање резултата у конкуренцији за коју још емотивно нису стасали било у потпуности контрапродуктивно. Овој генерацији момака рођених 1995. и 1996. године неопходно је да свој развој наставе већ трасираним путем, под вођством најталентованијег стратега којег је Србија као самостална земља имала, да кроз две године на Европском првенству за младе у Пољској направи још једна запажен резултат, а тек након тога јој отворити пут ка сениорском националном тиму, наравно заједно са кључним човеком за њихов правилан развој - Вељком Пауновићем.

У супротном, ову талентовану децу бисмо без икакве заштите бацили лавовима, а ону старију селекцију, коју сада води Младен Додић у потпуности - уништили. Можда таленат те генерације није тако изражен као код ове млађе, али ту свакако има играча од којих српски фудбал може и мора да има огромне користи.
"Видим, гори цела Србија због успеха омладинаца. Урадили су велику ствар, пласирали се у финале Светског првенства, али немојте сада да улећете у еуфорију. Нема потребе да сада ове клинце величате, а сениорски тим пљујете јер ћете тако доћи у ситуацију да за три године пљујете ове које сад величате. Не правите ту грешку", рекао је недавно и све нас упозорио легендарни Дејан Савићевић.

Морамо да будемо свесни да оно што је учинила наша генерација талентованих фудбалера није пошло ни једној другој на свету. Бразил је тај успех остварио пре четири године, са генерацијом у којој су играли Оскар, Кутињо, Вилијан и Данило, а четири године касније управо они носе талас који ће предводити Селесао на Светском првенству 2018. године. Жашто ми небисмо направили можда још и бољи потез, не гледајући ка том Мундијалу и правити краткорочне циљеве, већ стварати генерацију која би заблистала већ на Европском првенству 2020. године, а онда на Светско првенство ишла као једно од потенцијалних изненађења.

То можда делује као исувише далеко, али ако се само мало осврнемо око себе видећемо да на Европском првенству нисмо учествовали још од 2000. године, а да је Мундијал у Јужној Африци 2010. године последње велико такмичење на којем смо гледали наш национални тим.

Јасно је да следећи корак мора да буде онај прави и да овога пута немамо право на грешку.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крле

22.06.2015 06:19

Они о успјесном фудбалу,а Србија економски пропада из дана у дан.

ОДГОВОРИТЕ