Komentar: Titula - dobro..I šta sad, kako dalje?!

Jasno je da sledeći korak mora da bude onaj pravi i da se ovoga puta nema pravo na grešku!

Fudbal 22.06.2015 | 00:00
Komentar: Titula - dobro..I šta sad, kako dalje?!

Istorijski uspeh omladinske selekcije Srbije izazvao je veliko oduševljenje napaćene fudbalske javnosti u našoj zemlji, koja je sada postala još rigoroznija prema neuspesima starijih selekcija. Dok se seniorska selekcija već smatra bivšom i prežaljenom, protekle noći se na rubu srama, potpuno opravdano, našla mlada selekcija naše zemlje, koja je doživela potpuni fijasko u okršaju sa možda i za klasu slabijom selekcijom Češke na Evropskom prvenstvu. Komentari idu do te mere daleko da se predlaže raspuštanje kompletnog seniorskog tima i da se u njega uvrste momci koji su na kolena bacili najveću fudbalsku naciju na svetu i svima postali primer kako se gine za onaj najvažniji grb na dresu.

Ipak, tako nešto bi verovatno predstavljalo kobnu, možda i istorijsku grešku za naš fudbal. Ne zbog toga što neko u seniorskoj ili mladoj selekciji zaslužuje više od Paunovićeve dece da igra za A tim, već što bi guranje tih momaka i stavljanje "mača" iznad njihovih glava i zahtevanje rezultata u konkurenciji za koju još emotivno nisu stasali bilo u potpunosti kontraproduktivno. Ovoj generaciji momaka rođenih 1995. i 1996. godine neophodno je da svoj razvoj nastave već trasiranim putem, pod vođstvom najtalentovanijeg stratega kojeg je Srbija kao samostalna zemlja imala, da kroz dve godine na Evropskom prvenstvu za mlade u Poljskoj napravi još jedna zapažen rezultat, a tek nakon toga joj otvoriti put ka seniorskom nacionalnom timu, naravno zajedno sa ključnim čovekom za njihov pravilan razvoj - Veljkom Paunovićem.

U suprotnom, ovu talentovanu decu bismo bez ikakve zaštite bacili lavovima, a onu stariju selekciju, koju sada vodi Mladen Dodić u potpunosti - uništili. Možda talenat te generacije nije tako izražen kao kod ove mlađe, ali tu svakako ima igrača od kojih srpski fudbal može i mora da ima ogromne koristi.
"Vidim, gori cela Srbija zbog uspeha omladinaca. Uradili su veliku stvar, plasirali se u finale Svetskog prvenstva, ali nemojte sada da ulećete u euforiju. Nema potrebe da sada ove klince veličate, a seniorski tim pljujete jer ćete tako doći u situaciju da za tri godine pljujete ove koje sad veličate. Ne pravite tu grešku", rekao je nedavno i sve nas upozorio legendarni Dejan Savićević.

Moramo da budemo svesni da ono što je učinila naša generacija talentovanih fudbalera nije pošlo ni jednoj drugoj na svetu. Brazil je taj uspeh ostvario pre četiri godine, sa generacijom u kojoj su igrali Oskar, Kutinjo, Vilijan i Danilo, a četiri godine kasnije upravo oni nose talas koji će predvoditi Selesao na Svetskom prvenstvu 2018. godine. Žašto mi nebismo napravili možda još i bolji potez, ne gledajući ka tom Mundijalu i praviti kratkoročne ciljeve, već stvarati generaciju koja bi zablistala već na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a onda na Svetsko prvenstvo išla kao jedno od potencijalnih iznenađenja.

To možda deluje kao isuviše daleko, ali ako se samo malo osvrnemo oko sebe videćemo da na Evropskom prvenstvu nismo učestvovali još od 2000. godine, a da je Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine poslednje veliko takmičenje na kojem smo gledali naš nacionalni tim.

Jasno je da sledeći korak mora da bude onaj pravi i da ovoga puta nemamo pravo na grešku.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krle

22.06.2015 06:19

Oni o uspjesnom fudbalu,a Srbija ekonomski propada iz dana u dan.

ODGOVORITE