Понижавајући живот расељених у БиХ

Данас, 20. јуна, обиљежава се Међународни дан избјеглица. У четири земље регије западног Балкана више од 73.000 избјеглица живи испод границе сиромаштва, а процјене говоре да би за њихово збрињавање било потребно између 500 и 600 милиона евра.

Република Српска 20.06.2015 | 19:45
Понижавајући живот расељених у БиХ

УНХЦР подсјећа да у БиХ тренутно има 113.000 интерно расељених лица од којих је 8.500 посебно угрожено.

У некадашњем Дому за старе у Добоју, избјегли и расељени, њих 120 породица, чији социјални статус је испод свих граница људскости, крпе дан за даном. Сваки дан тежак као година. Измијешане им тешке судбине, притиснуте ратним траумама, сиромаштвом, болешћу.

"Била сам и у више алтернативних смјештаја, сада сам овдје. Патим се сине, шта ћу када немам никога, сиротиња. Ништа још нисам добила, ништа не знам шта ће бити", прича старица Грозда Петровић.

"Немам на шта да легнем, преломио се кревет, треба купити лежај. А како живим, тешко. Пензијице од 173 марке имам од покојног мужа", каже дрхтавим гласом Стојанка Николић, која своје старе дане живи у мемљивој, трошној собици.

Неизвјесност их раздире како даље. Имања попаљена, порушена, а нових рјешења нема. Кажу, годинама слушају разна обећања да ће добити пристојан кров над главом, тако да им и ново обећање министра не улива неку велику наду. 

"Можда је Влада већ кренула годину и по дана у предизборну кампању, па нам сада редовно сервира те информације", каже Мирослав Ђукић, избјеглица из Хрватске.

Горан Шувира је огорчен. Каже да му је доста обећања.

"Ма каква обећања, то су приче за малу дјецу. Стално понављају, а више птицама на гранама је обећања доста", каже Шувира.

Иако је прошло 20 година од рата, Босна и Херцеговина још увијек има 158 колективних центара,  113.000 интерно расељених лица, 100.000 порушених стамбених објеката.

"Један од основних приоритета је да се затворе сви колективни смјештаји у БиХ, кредитна средства од Развојне банке су обезбјеђена у вриједности од 208 милиона", изјавио је недавно на Сокоцу Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ.

У Савезу удружења избјеглих, расељених и повратника Републике Српске указују да је Донаторска конференција била прије двије године прикупљено је 300 милиона евра, 101 милион евра за БиХ да се ријеше проблеми ове популације. Али пара још увијек нема, тврде у Савезу.

Из године у годину се пребацују проблеми, а проблеми остају исти. Јавности је познато да су три комисије формиране, да се испита гдје је отишло 15 милијарди евра за ову популацију за обнову порушене имовине, ни једна комисија није то завршила до краја свог мандат.

Велики број људи се обогатило на рачун ових људи, жао ми је што овако кажем, али смо више изгубили повјерење у свакога", каже Вељко Стевановић, предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених и повратника Републике Српске.

Стевановић указује на неопходност активирања Фонда за правичну надокнаду за порушену имовину.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

173 марке

20.06.2015 18:00

И то кад дођу. Без родбине и торба многи би били и голи и боси. Ако буде акција: торба за бескуцника овдје у иностранство једна је и од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.06.2015 19:01

У БХ је после Дејтона усло око 40 МИЛИЈАРДИ КМ бесповратне помоци.Знали ко ста о том новцу,гдје заврсијо...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

21.06.2015 06:45

Питајте Изетбеговица и осталу клику из Сарајева.

Name

баба

20.06.2015 23:07

После 20 и нешто година живимо, не живимо већ преживљавамо дан за даном, поред некада великог имања и угледне газдинске породице, срам вас било, тужно је што ће се на вашој деци све то преломити, са оволико горчине и љутње само ћу рећи и треба! Имамо статус гори него робови, донедавно ни документе нам нисте хтели дати док се неко очигледно довољно битан није умешао па нам из самилости дали документе на годину дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

21.06.2015 00:03

Треба се још који пут гласати за СНСД и о овоме се неће писати, јер ће сви нестати а криминалци ће бити још богатији. Ово је јад и срамота у данашњем времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ минусу

21.06.2015 08:58

Срби нису могли у иностранство. У РС има и оних из Хрватске. У торбу иде вецином стара одјеца и нова, оно најнузније. Они који сy код'газда' Босњака на социали Глобално морају платити кирију, струју, воду као да зиве у Њемацкој не у Босни.

ОДГОВОРИТЕ