Ponižavajući život raseljenih u BiH

Danas, 20. juna, obilježava se Međunarodni dan izbjeglica. U četiri zemlje regije zapadnog Balkana više od 73.000 izbjeglica živi ispod granice siromaštva, a procjene govore da bi za njihovo zbrinjavanje bilo potrebno između 500 i 600 miliona evra.

Republika Srpska 20.06.2015 | 19:45
Ponižavajući život raseljenih u BiH

UNHCR podsjeća da u BiH trenutno ima 113.000 interno raseljenih lica od kojih je 8.500 posebno ugroženo.

U nekadašnjem Domu za stare u Doboju, izbjegli i raseljeni, njih 120 porodica, čiji socijalni status je ispod svih granica ljudskosti, krpe dan za danom. Svaki dan težak kao godina. Izmiješane im teške sudbine, pritisnute ratnim traumama, siromaštvom, bolešću.

"Bila sam i u više alternativnih smještaja, sada sam ovdje. Patim se sine, šta ću kada nemam nikoga, sirotinja. Ništa još nisam dobila, ništa ne znam šta će biti", priča starica Grozda Petrović.

"Nemam na šta da legnem, prelomio se krevet, treba kupiti ležaj. A kako živim, teško. Penzijice od 173 marke imam od pokojnog muža", kaže drhtavim glasom Stojanka Nikolić, koja svoje stare dane živi u memljivoj, trošnoj sobici.

Neizvjesnost ih razdire kako dalje. Imanja popaljena, porušena, a novih rješenja nema. Kažu, godinama slušaju razna obećanja da će dobiti pristojan krov nad glavom, tako da im i novo obećanje ministra ne uliva neku veliku nadu. 

"Možda je Vlada već krenula godinu i po dana u predizbornu kampanju, pa nam sada redovno servira te informacije", kaže Miroslav Đukić, izbjeglica iz Hrvatske.

Goran Šuvira je ogorčen. Kaže da mu je dosta obećanja.

"Ma kakva obećanja, to su priče za malu djecu. Stalno ponavljaju, a više pticama na granama je obećanja dosta", kaže Šuvira.

Iako je prošlo 20 godina od rata, Bosna i Hercegovina još uvijek ima 158 kolektivnih centara,  113.000 interno raseljenih lica, 100.000 porušenih stambenih objekata.

"Jedan od osnovnih prioriteta je da se zatvore svi kolektivni smještaji u BiH, kreditna sredstva od Razvojne banke su obezbjeđena u vrijednosti od 208 miliona", izjavio je nedavno na Sokocu Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Savezu udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika Republike Srpske ukazuju da je Donatorska konferencija bila prije dvije godine prikupljeno je 300 miliona evra, 101 milion evra za BiH da se riješe problemi ove populacije. Ali para još uvijek nema, tvrde u Savezu.

Iz godine u godinu se prebacuju problemi, a problemi ostaju isti. Javnosti je poznato da su tri komisije formirane, da se ispita gdje je otišlo 15 milijardi evra za ovu populaciju za obnovu porušene imovine, ni jedna komisija nije to završila do kraja svog mandat.

Veliki broj ljudi se obogatilo na račun ovih ljudi, žao mi je što ovako kažem, ali smo više izgubili povjerenje u svakoga", kaže Veljko Stevanović, predsjednik Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika Republike Srpske.

Stevanović ukazuje na neophodnost aktiviranja Fonda za pravičnu nadoknadu za porušenu imovinu.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

173 marke

20.06.2015 18:00

I to kad dođu. Bez rodbine i torba mnogi bi bili i goli i bosi. Ako bude akcija: torba za beskucnika ovdje u inostranstvo jedna je i od mene.

ODGOVORITE
Name

rodjo

20.06.2015 19:01

U BH je posle Dejtona uslo oko 40 MILIJARDI KM bespovratne pomoci.Znali ko sta o tom novcu,gdje zavrsijo...?

ODGOVORITE
Name

Sudija

21.06.2015 06:45

Pitajte Izetbegovica i ostalu kliku iz Sarajeva.

Name

baba

20.06.2015 23:07

Posle 20 i nešto godina živimo, ne živimo već preživljavamo dan za danom, pored nekada velikog imanja i ugledne gazdinske porodice, sram vas bilo, tužno je što će se na vašoj deci sve to prelomiti, sa ovoliko gorčine i ljutnJe samo ću reći i treba! Imamo status gori nego robovi, donedavno ni dokumente nam niste hteli dati dok se neko očigledno dovoljno bitan nije umešao pa nam iz samilosti dali dokumente na godinu dana...

ODGOVORITE
Name

005

21.06.2015 00:03

Treba se još koji put glasati za SNSD i o ovome se neće pisati, jer će svi nestati a kriminalci će biti još bogatiji. Ovo je jad i sramota u današnjem vremenu.

ODGOVORITE
Name

@ minusu

21.06.2015 08:58

Srbi nisu mogli u inostranstvo. U RS ima i onih iz Hrvatske. U torbu ide vecinom stara odjeca i nova, ono najnuznije. Oni koji sy kod'gazda' Bosnjaka na sociali Globalno moraju platiti kiriju, struju, vodu kao da zive u Njemackoj ne u Bosni.

ODGOVORITE