Драган Стојковић Пикси добија Орден Јапана

Легендарни српски фудбалер Драган Стојковић Пикси биће у понедјељак одликован за изузетан допринос у успостављању пријатељских односа Србије са Јапаном.

Србија 20.06.2015 | 16:53
Драган Стојковић Пикси добија Орден Јапана

Стојковићу ће том приликом бити уручено Прољећно царско одликовање од стране јапанског амбасадора Масафумија Курокија.

Драгану Стојковићу, бившем тренеру фудбалског клуба Нагоја Грампус, бившем играчу Фудбалског клуба Нагоја Грампус, бившем предсједнику Фудбалског савеза Југославије, бившем амбасадору добре воље за учвршћивање мира и економског развоја западног Балкана, промотеру спорта и туризма, овом приликом биће уручен Орден реда излазећег сунца са златним зрацима са розетом.

Церемонији ће присуствовати Ивица Дачић, први потпредсједник Владе и министар спољних послова Републике Србије, као и друге високе званице.

Орден излазећег сунца је јапанско одликовање установљено 1875. године од стране јапанског цара Меиђија. Орден има зраке излазећег сунца и његов дизајн симболизује јаку енергију излазећег сунца укомбиновану са концептом Јапана познатог као „земља излазећег сунца".

Орден се додјељује онима који су направили истакнута достигнућа у међународним односима, промоцији јапанске културе, напредак у својој области, развоју и благостању или очувању животне средине и слично. Поред њега у Јапану постоје још и Орден Хризантеме, који се додјељује шефовима држава или члановима краљевских породица, као и Орден цвијећа Пауловније који се додјељује политичарима.

Од 1981. године орден се додјељује не-јапанским држављанима, мада су неки странци добили овај орден прије Другог свјетског рата. Жене су почеле да добијају ово одликовање од 2003. године, док су прије тога награђиване Орденом племените круне. Додјелу ордена координира Биро за одликовања при кабинету премијера Јапана. Орден се додјељује у име јапанског цара и може бити додјељена и постхумно.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милр

20.06.2015 15:37

цеститам Стојковицу,јер Јапанци цијене рад и залагање.Њима вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

21.06.2015 02:05

Хоће ли Додик бити на церемонији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.06.2015 08:51

ДОДИК какав-такав али ипак је председник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и нажалост изабран вољом градјана на изборима!!!