Dragan Stojković Piksi dobija Orden Japana

Legendarni srpski fudbaler Dragan Stojković Piksi biće u ponedjeljak odlikovan za izuzetan doprinos u uspostavljanju prijateljskih odnosa Srbije sa Japanom.

Srbija 20.06.2015 | 16:53
Dragan Stojković Piksi dobija Orden Japana

Stojkoviću će tom prilikom biti uručeno Proljećno carsko odlikovanje od strane japanskog ambasadora Masafumija Kurokija.

Draganu Stojkoviću, bivšem treneru fudbalskog kluba Nagoja Grampus, bivšem igraču Fudbalskog kluba Nagoja Grampus, bivšem predsjedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije, bivšem ambasadoru dobre volje za učvršćivanje mira i ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, promoteru sporta i turizma, ovom prilikom biće uručen Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom.

Ceremoniji će prisustvovati Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, kao i druge visoke zvanice.

Orden izlazećeg sunca je japansko odlikovanje ustanovljeno 1875. godine od strane japanskog cara Meiđija. Orden ima zrake izlazećeg sunca i njegov dizajn simbolizuje jaku energiju izlazećeg sunca ukombinovanu sa konceptom Japana poznatog kao „zemlja izlazećeg sunca".

Orden se dodjeljuje onima koji su napravili istaknuta dostignuća u međunarodnim odnosima, promociji japanske kulture, napredak u svojoj oblasti, razvoju i blagostanju ili očuvanju životne sredine i slično. Pored njega u Japanu postoje još i Orden Hrizanteme, koji se dodjeljuje šefovima država ili članovima kraljevskih porodica, kao i Orden cvijeća Paulovnije koji se dodjeljuje političarima.

Od 1981. godine orden se dodjeljuje ne-japanskim državljanima, mada su neki stranci dobili ovaj orden prije Drugog svjetskog rata. Žene su počele da dobijaju ovo odlikovanje od 2003. godine, dok su prije toga nagrađivane Ordenom plemenite krune. Dodjelu ordena koordinira Biro za odlikovanja pri kabinetu premijera Japana. Orden se dodjeljuje u ime japanskog cara i može biti dodjeljena i posthumno.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milr

20.06.2015 15:37

cestitam Stojkovicu,jer Japanci cijene rad i zalaganje.Njima vjerujem.

ODGOVORITE
Name

pero

21.06.2015 02:05

Hoće li Dodik biti na ceremoniji?

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.06.2015 08:51

DODIK kakav-takav ali ipak je predsednik РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ i nažalost izabran voljom gradjana na izborima!!!