Крнтијама папири и без техничког прегледа

У Србији и даље на стотине хиљада аутомобила се региструје без прегледа исправности. Сервисери зарађују од процента којег добијају од осигуравајућих кућа за обавезне полисе.

Србија 19.06.2015 | 21:28
Крнтијама папири и без техничког прегледа

У СРБИЈИ је и даље могуће регистровати аутомобил без одласка на технички преглед, упозоравају из Удружења техничких прегледа Србије. Тако регистрациону налепницу добије најмање неколико стотина хиљада возила у нашој земљи.

То потврђују чак и фирме које се овом опасном работом баве а које се, очигледно се не плашећи последица, и оглашавају!

- У Србији има око 1.300 овлашћених станица које обављају ову услугу - каже Трифун Стојановић, председник Удружења техничких прегледа. - На друмовима је око два милиона возила што значи да је "у игри" колач од најмање 20 милиона евра на годишњем нивоу.

Ипак, велики број техничких прегледа у Србији послује на ивици рентабилности због нелојалне конкуренције.

- Проблем су технички прегледи који, супротно закону, при регистрацији постоје само у папирима, јер возачи и не дотерају своје возило на преглед. Зараду остварују од процента којег добијају од осигуравајућих кућа за обавезно ауто осигурање - објашњава Стојановић.


Рачуница је јасна. На нашим друмовима се налази један од најстаријих возних паркова у Европи, па власници који имају технички неисправно возило региструју своје аутомобиле на црно, не терајући возила на технички преглед. При томе и уштеде јер је у понуди за регистрацију, као додатни мамац наведен - "бесплатан технички преглед".

- Једно од решења које смо ми предлагали је било увођење минималне цене техничког прегледа. Слали смо тај допис свим надлежним институцијама, обраћали смо се и премијеру. За сада, иако има неких помака, решење се не назире - каже Стојановић.

Предлог је да се технички за мотоцикле наплаћује минимално 2.000, за путничке аутомобиле 2.500, а за теретна возила од 2.500 до 7.300 динара.

ОБАВЕЗНО ФОТОГРАФИСАЊЕ

ЗАКОН о безбедности саобраћаја је ступио на снагу 2009. године, али ни до данас није заживела област која регулише техничке прегледе. Како су "Новости" сазнају, у припреми је прелазно решење које ће, највероватније од почетка јесени, подразумевати обавезно фортографисање возила на линији техничких прегледа док се не достигне жељена техничка опремљеност и не инсталира видео-надзор на све линије у Србији.

Једино се у овој области примењују одредбе из Закона о безбедности саобраћаја из 1982. године - кажу у Удружењу техничких прегледа.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

20.06.2015 10:06

Па шта! То је само узимање пара ни за шта. Технички преглед треба укинути.Зашто? Зато што ни један читав промил саобраћајки није узрокован техничком неисправношћу возила. Увијек је или крив возач јер је пијан или је пребрзо возио или не разумије саобраћајне знакове, или није био концентрисан, или је разговарао на мобилни, или је узрок саобраћајке лош пут, лед на коловзу, итд итд

ОДГОВОРИТЕ