Krntijama papiri i bez tehničkog pregleda

U Srbiji i dalje na stotine hiljada automobila se registruje bez pregleda ispravnosti. Serviseri zarađuju od procenta kojeg dobijaju od osiguravajućih kuća za obavezne polise.

Srbija 19.06.2015 | 21:28
Krntijama papiri i bez tehničkog pregleda

U SRBIJI je i dalje moguće registrovati automobil bez odlaska na tehnički pregled, upozoravaju iz Udruženja tehničkih pregleda Srbije. Tako registracionu nalepnicu dobije najmanje nekoliko stotina hiljada vozila u našoj zemlji.

To potvrđuju čak i firme koje se ovom opasnom rabotom bave a koje se, očigledno se ne plašeći posledica, i oglašavaju!

- U Srbiji ima oko 1.300 ovlašćenih stanica koje obavljaju ovu uslugu - kaže Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda. - Na drumovima je oko dva miliona vozila što znači da je "u igri" kolač od najmanje 20 miliona evra na godišnjem nivou.

Ipak, veliki broj tehničkih pregleda u Srbiji posluje na ivici rentabilnosti zbog nelojalne konkurencije.

- Problem su tehnički pregledi koji, suprotno zakonu, pri registraciji postoje samo u papirima, jer vozači i ne doteraju svoje vozilo na pregled. Zaradu ostvaruju od procenta kojeg dobijaju od osiguravajućih kuća za obavezno auto osiguranje - objašnjava Stojanović.


Računica je jasna. Na našim drumovima se nalazi jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, pa vlasnici koji imaju tehnički neispravno vozilo registruju svoje automobile na crno, ne terajući vozila na tehnički pregled. Pri tome i uštede jer je u ponudi za registraciju, kao dodatni mamac naveden - "besplatan tehnički pregled".

- Jedno od rešenja koje smo mi predlagali je bilo uvođenje minimalne cene tehničkog pregleda. Slali smo taj dopis svim nadležnim institucijama, obraćali smo se i premijeru. Za sada, iako ima nekih pomaka, rešenje se ne nazire - kaže Stojanović.

Predlog je da se tehnički za motocikle naplaćuje minimalno 2.000, za putničke automobile 2.500, a za teretna vozila od 2.500 do 7.300 dinara.

OBAVEZNO FOTOGRAFISANjE

ZAKON o bezbednosti saobraćaja je stupio na snagu 2009. godine, ali ni do danas nije zaživela oblast koja reguliše tehničke preglede. Kako su "Novosti" saznaju, u pripremi je prelazno rešenje koje će, najverovatnije od početka jeseni, podrazumevati obavezno fortografisanje vozila na liniji tehničkih pregleda dok se ne dostigne željena tehnička opremljenost i ne instalira video-nadzor na sve linije u Srbiji.

Jedino se u ovoj oblasti primenjuju odredbe iz Zakona o bezbednosti saobraćaja iz 1982. godine - kažu u Udruženju tehničkih pregleda.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

20.06.2015 10:06

Pa šta! To je samo uzimanje para ni za šta. Tehnički pregled treba ukinuti.Zašto? Zato što ni jedan čitav promil saobraćajki nije uzrokovan tehničkom neispravnošću vozila. Uvijek je ili kriv vozač jer je pijan ili je prebrzo vozio ili ne razumije saobraćajne znakove, ili nije bio koncentrisan, ili je razgovarao na mobilni, ili je uzrok saobraćajke loš put, led na kolovzu, itd itd

ODGOVORITE