Видео: Ко су нови Бразилци, противници "орлића" у финалу Мундијалита?

Фудбалски спектакл какав се само могао сањати биће јава у суботу од 7 часова по средњеевропском времену - Србија и Бразил бориће се за титулу у финалу Светског првенства.

Фудбал 19.06.2015 | 18:15
Видео: Ко су нови Бразилци, противници "орлића" у финалу Мундијалита?

Бразилци су петоструки светски прваци и у сениорској и у У20 конкуренцији, док ће Србија први пут као самостална држава учествовати у финалу Мундијалита, који је у Чилеу освојила сјајна генерација Југославије.

Од 2005. су признање за најбољег играча турнира добијали звезде попут Лионела Месија и Серхија Агуера, 2009. је "Златну лопту" добио Доминик Адијах, својевремено играч Партизана на позајмици, а 2013. је Пол Погба био далеко испред конкуренције.

Сада ће се Срби борити за трофеј и бити у конкунцији за велика признања са Бразилцима, шампионима из 1983, 1985, 1993, 2003. и 2011. године, па је дошло време и за питање - ко су момци који ће бити противници пулена Вељка Пауновића?

Бразил се квалификовао као последња, четвртопласирана екипа Јужноамеричког шампионата, уз велике проблеме са ефикасношћу. После пет мечева у финалној фази такмичења имали су гол-разлику 7:5 са учинком 2-1-2, издвојио се Маркос Гиљерме са четири гола, велики таленат показао је Малколм, као и Андрес Переира, али је реализација заказала у чак четири од девет утакмица.

Бразил је играо дефанзивније и како му не приличи, остао иза Аргентине, Колумбије и Уругваја, али је потврдио репутацију када је дошао на Нови Зеланд. Заслуге има и нови селектор Рожерио Микале, човек са деценијским искуством у раду са младима, именован неколико недеља пре турнира. По доласку на клупу 8. маја, почео је озбиљно да се припрема са екипом у тренинг кампу Атибаија, а очекивани резултати остварени су у групи.

Са максималним учинком и гол-разликом 9:3, Бразилци су се лако пласирали у нокаут фазу (4:2 против Нигерије, 2:1 против Мађарске, 3:0 против Северне Кореје), а онда су пали Уругвај и Португалија после 120 минута без голова и пенала, да би Сенегал био нокаутиран са 5:0 у полуфиналу.

У тој утакмици је пресудио рани аутогол, после ког су Бразилци рано постигли и други погодак, чиме су потпуно распршили наде ривала и обесхрабрили их. Нешто слично могло је да се деси Малију да су "орлићи" били конкретнији после гола Живковића у 4. минуту, ривали су ређали киксеве и отварали пут до гола, али су се консолидовали до средине полувремена и узвратили изједначењем.

Ипак, да Бразилци нису баук, сведочи и меч са Мађарима, који су повели у групној фази преко Мервоа, али су од 16. минута играли без Тамаша због црвеног картона и уследио је преокрет у 86. минуту преко Переире.

Међу важнијим играчима је Габријел Бошилија, 19-годишњи момак који је одскочио на овом турниру. Уз два гола забележио је асистенцију, а тренер Рожерио Микале хвали га као момка који мења ритам мечева.

"Дошли смо да освојимо титулу, даћемо све од себе да то и учинимо. Покушавамо да поправимо имиџ бразилског фудбала, свет је изгубио поштовање према нама због онога што се десило на Мундијалу (пораз од Немачке у полуфиналу са 7:1, затим од Холандије са 3:0 у утакмици за треће место), имали смо играче попут Пелеа, Роналда и Роналдиња, сад је време за нову генерацију. Волим атрактиван фудбал, али играм одговорно и са јасним циљем. Без циркузантских потеза, али са дриблинзима и агресивношћу, увек идемо на то да постигнемо гол", рекао је он.

По два пола постигли су још Гиљерме и Жудиван, Переира и Габријел су такође важни адути Бразила, а опасност прети и од офанзивног бека Жоао Педра, момка који као узора види легендарног Кафуа.

Коментари / 0

Оставите коментар