Video: Ko su novi Brazilci, protivnici "orlića" u finalu Mundijalita?

Fudbalski spektakl kakav se samo mogao sanjati biće java u subotu od 7 časova po srednjeevropskom vremenu - Srbija i Brazil boriće se za titulu u finalu Svetskog prvenstva.

Fudbal 19.06.2015 | 18:15
Video: Ko su novi Brazilci, protivnici "orlića" u finalu Mundijalita?

Brazilci su petostruki svetski prvaci i u seniorskoj i u U20 konkurenciji, dok će Srbija prvi put kao samostalna država učestvovati u finalu Mundijalita, koji je u Čileu osvojila sjajna generacija Jugoslavije.

Od 2005. su priznanje za najboljeg igrača turnira dobijali zvezde poput Lionela Mesija i Serhija Aguera, 2009. je "Zlatnu loptu" dobio Dominik Adijah, svojevremeno igrač Partizana na pozajmici, a 2013. je Pol Pogba bio daleko ispred konkurencije.

Sada će se Srbi boriti za trofej i biti u konkunciji za velika priznanja sa Brazilcima, šampionima iz 1983, 1985, 1993, 2003. i 2011. godine, pa je došlo vreme i za pitanje - ko su momci koji će biti protivnici pulena Veljka Paunovića?

Brazil se kvalifikovao kao poslednja, četvrtoplasirana ekipa Južnoameričkog šampionata, uz velike probleme sa efikasnošću. Posle pet mečeva u finalnoj fazi takmičenja imali su gol-razliku 7:5 sa učinkom 2-1-2, izdvojio se Markos Giljerme sa četiri gola, veliki talenat pokazao je Malkolm, kao i Andres Pereira, ali je realizacija zakazala u čak četiri od devet utakmica.

Brazil je igrao defanzivnije i kako mu ne priliči, ostao iza Argentine, Kolumbije i Urugvaja, ali je potvrdio reputaciju kada je došao na Novi Zeland. Zasluge ima i novi selektor Rožerio Mikale, čovek sa decenijskim iskustvom u radu sa mladima, imenovan nekoliko nedelja pre turnira. Po dolasku na klupu 8. maja, počeo je ozbiljno da se priprema sa ekipom u trening kampu Atibaija, a očekivani rezultati ostvareni su u grupi.

Sa maksimalnim učinkom i gol-razlikom 9:3, Brazilci su se lako plasirali u nokaut fazu (4:2 protiv Nigerije, 2:1 protiv Mađarske, 3:0 protiv Severne Koreje), a onda su pali Urugvaj i Portugalija posle 120 minuta bez golova i penala, da bi Senegal bio nokautiran sa 5:0 u polufinalu.

U toj utakmici je presudio rani autogol, posle kog su Brazilci rano postigli i drugi pogodak, čime su potpuno raspršili nade rivala i obeshrabrili ih. Nešto slično moglo je da se desi Maliju da su "orlići" bili konkretniji posle gola Živkovića u 4. minutu, rivali su ređali kikseve i otvarali put do gola, ali su se konsolidovali do sredine poluvremena i uzvratili izjednačenjem.

Ipak, da Brazilci nisu bauk, svedoči i meč sa Mađarima, koji su poveli u grupnoj fazi preko Mervoa, ali su od 16. minuta igrali bez Tamaša zbog crvenog kartona i usledio je preokret u 86. minutu preko Pereire.

Među važnijim igračima je Gabrijel Bošilija, 19-godišnji momak koji je odskočio na ovom turniru. Uz dva gola zabeležio je asistenciju, a trener Rožerio Mikale hvali ga kao momka koji menja ritam mečeva.

"Došli smo da osvojimo titulu, daćemo sve od sebe da to i učinimo. Pokušavamo da popravimo imidž brazilskog fudbala, svet je izgubio poštovanje prema nama zbog onoga što se desilo na Mundijalu (poraz od Nemačke u polufinalu sa 7:1, zatim od Holandije sa 3:0 u utakmici za treće mesto), imali smo igrače poput Pelea, Ronalda i Ronaldinja, sad je vreme za novu generaciju. Volim atraktivan fudbal, ali igram odgovorno i sa jasnim ciljem. Bez cirkuzantskih poteza, ali sa driblinzima i agresivnošću, uvek idemo na to da postignemo gol", rekao je on.

Po dva pola postigli su još Giljerme i Žudivan, Pereira i Gabrijel su takođe važni aduti Brazila, a opasnost preti i od ofanzivnog beka Žoao Pedra, momka koji kao uzora vidi legendarnog Kafua.

Komentari / 0

Ostavite komentar