Како ће свијет изгледати за 10 година

Извештај је обухватио Русију, САД, Немачку, Пољску Турску, Кину, Јапан и Европску унију која је одавала утисак незадрживе силе, међутим, у будућности неће бити све тако сјајно

Свијет 19.06.2015 | 20:21
Како ће свијет изгледати за 10 година

Компанија Страфорд је недавно објавила детаљан извештај под називом “Деценијска прогноза” у којем су тачно објаснили како ће геополитичка сцена изгледати у наредних десет година. Једно је сигурно: црно нам се пише!

Наводи се да ће свет у наредној деценији бити опасно место за живот, у којем ће се родити неке нове силе. Тренутно најмоћније ће доживети колапс и ући ће у период хаоса и безнађа.

Извештај је обухватио Русију, САД, Немачку, Пољску, Турску, Кину, Јапан и Европску унију, која је одавала утисак незадрживе силе, међутим, у будућности неће бити све тако сјајно.

РУСИЈА

– Способност званичне Москве да контролише све делове огромне руске државе ће све више опадати, па ће се створити вакум који ће довести до индивидуалне групације, која ће за циљ имати потпуну аутономију над територијом на којој живе – наводи се у извештају.

Доћи ће до још строжих санкција, нестабилне рубље, пада цене нафте, финансијских издатака за наоружање, а унутрашњи раздори ослабиће владајућу позицију те земље.

И даље ће Русија остати у “комаду”, али ће Кремљ изгубити своју моћ.

САД

Руска постројења нуклеарног оружја су постављења по целом свету, а када дође до горе поменуте нестабилности, Русија ће постати темпирана бомба. Због тога, САД морају бити спремне на употребу нуклеарног оружја, али и знатно веће ангажовање војске како би се одбраниле од опасности.

НЕМАЧКА

Немачка ће уколико дође до проблема са извозом изгубити много. Конкретно, криза евра и слабљење Европске уније ће довести до стагнације економије као у случају Јапана.

ПОЉСКА

Међутим, неће сви имати великих проблема, чак ће Пољска догурати до првог места на листи најмоћнијих европских земаља. Док се Немачка буде суочавала са губицима, центар економске моћи ће бити њен сусед.

НАСТАНАК “ЧЕТИРИ ЕВРОПЕ”

Европска унија ће се у наредних десет година распршити потпут балона од сапунице. Поделиће се на Источну и Западну Европу, Скандинавију и Британију.

– ЕУ ће можда преживети у неком другом, окрњеном облику, али европска економија, као и политичка и војна сарадња, биће на билатералном нивоу, далеко од данашње “заједнице” – пише у извештају.

САД И ТУРСКА У САВЕЗУ

У извештају се предвиђа још већа нестабилност у арапским земљама, од које ће највећу корист имати Турска, јака и релативно стабилна држава са одличним стратешким положајем.

Захваљујући својој све јачој позицији, она ће добити позив од САД да им постане један од главних савезника.

– Турска и САД ће развити срадњу на војном и политичком нивоу, а један од главних циљева биће потпуно неутралисање руског утицаја – наводи се у извештају.

КИНА

– Економски раст Кине ће полако опадати, што ће узроковати велико незадовољство у врху Комунистичке партије. Упркос томе, партија неће дозволити било какву врсту либерализације, па ће једини начин за останак на власти бити угњетавање. Други проблем је везан за наталитет, јер није подједнако територијално распоређен – пише у извештају.

ЈАПАН

Јапан има дугу поморску традицију и као острвска нација је зависан од извоза. Кинеска морнарица је све боља и опремљенија, па би могла да буде агресивнија у контроли поморских путева у источном и јужном Кинеском мору, као и Индијском океану, од којих Јапан зависи.

Јапан неће имати другу опцију осим да покаже силу у региону како би одговорио Кини и заштитио своје руте за снабдевање.

ЗБОГ ОСТРВА У ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ ЋЕ БИТИ – РАТА

– Борба око малих острва која производе јефтину и нископрофитну енергију неће бити главно питање у региону. Уместо тога, стара игра у троје ће кренути. Русија, сила у опадању, све више ће губити способност да штити своје поморске интересе. И Кинези и Јапанци ће бити заинтересовани да их освајају и и да спречавају друге да их освоје – наводи се у извештају.

16 МАЛИХ КИНА

Привредни раст Кине ће слабити, а раст њених производних капацитета ће се угасити. То је заправо добра вест за десетак држава. Најпростији производни послови које је Кина грабила за себе преселиће се у 16 других привреда које заједно имају укупну популацију од 1,15 милијарди људи.

МОЋ САД ЋЕ ОПАДАТИ

– Сједињене државе ће наставити да буду велика економска, политичка и војна сила у свету, али ће се мање ангажовати него пре. Биће то поремећен свет, са “променом страже” у многим регионима. Константа ће бити континуирана и зрелија моћ САД, моћ која ће бити мање видљива и која ће бити мање коришћена у наредних десет година – пише у “Стратфоровом” извештају.

(Телеграф.рс/Аваз.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЛУЦИФЕР

19.06.2015 16:16

Само ће БиХ бити испред Пољске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивана

19.06.2015 16:54

КАД СЕ ЦАРЕВИ ИГРАЈУ РАТА, НАРОДИ ПЛАЧУ! и што би рекао Балашевић: Жао ми коња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.06.2015 17:36

Одлицно... БиХ це населити телетабиси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

19.06.2015 18:02

Која то врацара погадја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

19.06.2015 18:04

Зна ли неко ста це бити код нас за 10 годиа

ОДГОВОРИТЕ
Name

код нас

19.06.2015 18:36

Ми смо пакао презивјели нама долази Рај. Мотику у руке па на презивљавање.Среца плодне земље,какво год сјеме бацис имас ста убрат.

Name

Ја, па ја

19.06.2015 18:33

Компанија Страфорд објавила да це САД остати велика сила а све остале це мање висе пропасти.Сецам се једног цовека из мог села. Он је тврдио да су сва деца у селу добра, само да су његова златна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вб

19.06.2015 18:39

Јел то потписала енглеска краљица

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

19.06.2015 19:05

Каква будала ово написа не зна се висе ста це бити сутра а камоли за десет година

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

19.06.2015 19:37

Ударате по Русији свакако. Као САД це морати да се брани нуклеаркама И вецим ангазовањем војске??? Па куд це висе побогу ???? Поред свих анализа, нигдје нема рат ??? Исламисти се не помињу.... Никакве су то прогнозе ...Русија је вјецна И православни народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.06.2015 21:44

САД се убија бранеци се од непостојецих непријатеља вец деценијама

ОДГОВОРИТЕ