Kako će svijet izgledati za 10 godina

Izveštaj je obuhvatio Rusiju, SAD, Nemačku, Poljsku Tursku, Kinu, Japan i Evropsku uniju koja je odavala utisak nezadržive sile, međutim, u budućnosti neće biti sve tako sjajno

Svijet 19.06.2015 | 20:21
Kako će svijet izgledati za 10 godina

Kompanija Straford je nedavno objavila detaljan izveštaj pod nazivom “Decenijska prognoza” u kojem su tačno objasnili kako će geopolitička scena izgledati u narednih deset godina. Jedno je sigurno: crno nam se piše!

Navodi se da će svet u narednoj deceniji biti opasno mesto za život, u kojem će se roditi neke nove sile. Trenutno najmoćnije će doživeti kolaps i ući će u period haosa i beznađa.

Izveštaj je obuhvatio Rusiju, SAD, Nemačku, Poljsku, Tursku, Kinu, Japan i Evropsku uniju, koja je odavala utisak nezadržive sile, međutim, u budućnosti neće biti sve tako sjajno.

RUSIJA

– Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve delove ogromne ruske države će sve više opadati, pa će se stvoriti vakum koji će dovesti do individualne grupacije, koja će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive – navodi se u izveštaju.

Doći će do još strožih sankcija, nestabilne rublje, pada cene nafte, finansijskih izdataka za naoružanje, a unutrašnji razdori oslabiće vladajuću poziciju te zemlje.

I dalje će Rusija ostati u “komadu”, ali će Kremlj izgubiti svoju moć.

SAD

Ruska postrojenja nuklearnog oružja su postavljenja po celom svetu, a kada dođe do gore pomenute nestabilnosti, Rusija će postati tempirana bomba. Zbog toga, SAD moraju biti spremne na upotrebu nuklearnog oružja, ali i znatno veće angažovanje vojske kako bi se odbranile od opasnosti.

NEMAČKA

Nemačka će ukoliko dođe do problema sa izvozom izgubiti mnogo. Konkretno, kriza evra i slabljenje Evropske unije će dovesti do stagnacije ekonomije kao u slučaju Japana.

POLJSKA

Međutim, neće svi imati velikih problema, čak će Poljska dogurati do prvog mesta na listi najmoćnijih evropskih zemalja. Dok se Nemačka bude suočavala sa gubicima, centar ekonomske moći će biti njen sused.

NASTANAK “ČETIRI EVROPE”

Evropska unija će se u narednih deset godina raspršiti potput balona od sapunice. Podeliće se na Istočnu i Zapadnu Evropu, Skandinaviju i Britaniju.

– EU će možda preživeti u nekom drugom, okrnjenom obliku, ali evropska ekonomija, kao i politička i vojna saradnja, biće na bilateralnom nivou, daleko od današnje “zajednice” – piše u izveštaju.

SAD I TURSKA U SAVEZU

U izveštaju se predviđa još veća nestabilnost u arapskim zemljama, od koje će najveću korist imati Turska, jaka i relativno stabilna država sa odličnim strateškim položajem.

Zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, ona će dobiti poziv od SAD da im postane jedan od glavnih saveznika.

– Turska i SAD će razviti sradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva biće potpuno neutralisanje ruskog uticaja – navodi se u izveštaju.

KINA

– Ekonomski rast Kine će polako opadati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Uprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje. Drugi problem je vezan za natalitet, jer nije podjednako teritorijalno raspoređen – piše u izveštaju.

JAPAN

Japan ima dugu pomorsku tradiciju i kao ostrvska nacija je zavisan od izvoza. Kineska mornarica je sve bolja i opremljenija, pa bi mogla da bude agresivnija u kontroli pomorskih puteva u istočnom i južnom Kineskom moru, kao i Indijskom okeanu, od kojih Japan zavisi.

Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regionu kako bi odgovorio Kini i zaštitio svoje rute za snabdevanje.

ZBOG OSTRVA U JUŽNOM KINESKOM MORU ĆE BITI – RATA

– Borba oko malih ostrva koja proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regionu. Umesto toga, stara igra u troje će krenuti. Rusija, sila u opadanju, sve više će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese. I Kinezi i Japanci će biti zainteresovani da ih osvajaju i i da sprečavaju druge da ih osvoje – navodi se u izveštaju.

16 MALIH KINA

Privredni rast Kine će slabiti, a rast njenih proizvodnih kapaciteta će se ugasiti. To je zapravo dobra vest za desetak država. Najprostiji proizvodni poslovi koje je Kina grabila za sebe preseliće se u 16 drugih privreda koje zajedno imaju ukupnu populaciju od 1,15 milijardi ljudi.

MOĆ SAD ĆE OPADATI

– Sjedinjene države će nastaviti da budu velika ekonomska, politička i vojna sila u svetu, ali će se manje angažovati nego pre. Biće to poremećen svet, sa “promenom straže” u mnogim regionima. Konstanta će biti kontinuirana i zrelija moć SAD, moć koja će biti manje vidljiva i koja će biti manje korišćena u narednih deset godina – piše u “Stratforovom” izveštaju.

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

LUCIFER

19.06.2015 16:16

Samo će BiH biti ispred Poljske.

ODGOVORITE
Name

ivana

19.06.2015 16:54

KAD SE CAREVI IGRAJU RATA, NARODI PLAČU! i što bi rekao Balašević: Žao mi konja!

ODGOVORITE
Name

Logika...

19.06.2015 17:36

Odlicno... BiH ce naseliti teletabisi.

ODGOVORITE
Name

Dodano

19.06.2015 18:02

Koja to vracara pogadja?

ODGOVORITE
Name

stojan

19.06.2015 18:04

Zna li neko sta ce biti kod nas za 10 godia

ODGOVORITE
Name

kod nas

19.06.2015 18:36

Mi smo pakao prezivjeli nama dolazi Raj. Motiku u ruke pa na prezivljavanje.Sreca plodne zemlje,kakvo god sjeme bacis imas sta ubrat.

Name

Ja, pa ja

19.06.2015 18:33

Kompanija Straford objavila da ce SAD ostati velika sila a sve ostale ce manje vise propasti.Secam se jednog coveka iz mog sela. On je tvrdio da su sva deca u selu dobra, samo da su njegova zlatna.

ODGOVORITE
Name

vb

19.06.2015 18:39

Jel to potpisala engleska kraljica

ODGOVORITE
Name

xx

19.06.2015 19:05

Kakva budala ovo napisa ne zna se vise sta ce biti sutra a kamoli za deset godina

ODGOVORITE
Name

loli

19.06.2015 19:37

Udarate po Rusiji svakako. Kao SAD ce morati da se brani nuklearkama I vecim angazovanjem vojske??? Pa kud ce vise pobogu ???? Pored svih analiza, nigdje nema rat ??? Islamisti se ne pominju.... Nikakve su to prognoze ...Rusija je vjecna I pravoslavni narod !

ODGOVORITE
Name

xxl

19.06.2015 21:44

SAD se ubija braneci se od nepostojecih neprijatelja vec decenijama

ODGOVORITE