Ноле: Привилегија је представљати Србију!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је да ужива у томе што је из Србије и да нема много људи који имају прилике да репрезентују нашу земљу широм света.

Тенис 20.06.2015 | 18:45
Ноле: Привилегија је представљати Србију!

Ђоковић је већ неколико година највећи амбасадор Србије у свету, а у интервјуу за британски „Телеграф“ рекао је му изузетно прија улога коју има.

Новинар овог часописа Сајмон Бригс је после изузетно занимљивог интервјуа Србина описао као јединственог спортисту.

„У почетку, када сам био неискусан и покушавао да формирам свој карактер, осећао сам велики притисак и одговорност. Некада сам можда и терао себе да говорим: ’Хеј, Србија је оваква, Србија је онаква’. Трудио сам се да увек говорим о својој земљи. Али, сада се много лакше носим са тиме. Уживам што сам у првим редовима малог броја људи који у свету репрезентују Србију. Колико људи има тако привилеговану позицију?“, рекао је Ђоковић за „Телеграф“.

Бригс је Ђоковића описао као „хероја нације“.

„У Србији су се људи осећали изданим и била им је потребна нада, неко ко ће их водити. Откад сам ушао у Топ 10 многи су почели да ми прилазе, од обичних људи до политичара. Сви су имали само једно да ми кажу: ’Само настави тако, цела земља је иза тебе“.

Новак је у последњих неколико сезона апсолутни владар на АТП Туру, а сада је открио и како му успева да толико дуго држи врхунски ниво.

„Ако желите да досегнете највише висине у тако захтевном спорту, морате имати холистички приступ свему и задовољити сопствене потребе – емотивне, приватне и професионалне. Сада се потпуно посвећујем себи, и то не само на тениском терену, већ својој породици, жени и детету, као и томе да успем да победим сопствени его“.

О породици, Јелени Генчић, Тесли...

Управо му је рођење детета прошле године донело мир који је пренео и на терен.

„Истинска радост је бити родитељ и даје ми велику унутрашњу сатисфакцију и мир који ми је био неопходан. Надао сам се да ће позитивно утицати на моју игру што се и десило.Осећам да ми може донети само позитивне ствари и тако је већ више од шест месеци. Супруга Јелена је један од најважнијих делова моје тениске каријере. Сваки успешни професионални спортиста има јак его. Потребан вам је и то је реалност. Али, сада када се вратим кући нисам само ја важан. У питању је мало створење које је најлепши анђео и нешто најлепше што се десило у животима моје супруге и мене. Када закорачим преко прага важна је само породица и то је нешто што ми је донело равнотежу и спокој који је потребан сваком човеку“.

Највећи утицај на каријеру и развој Новака Ђоковића имала је Јелена Генчић која је преминула 2013. године.

„Много смо разговарали – не само како да ударим инсајд-аут форхенд или бекхенд по паралели. Разговарали смо о класичној музици, поезији, о свему. Она се понашала као моја мајка. Такође, много захвалности дугујем својој мајци јер су све мајке широм света превише заштитинички настројене, а ја сам био прво дете у породици. Наравно да ми је била потребна дозвола мајке да проводим време са њом и она ме је у томе подржавала“.

Ђоковић је велики поштовалац Николе Тесле, па је одлучио да додатно „промовише“ највећег српског научника.

„Имам у плану неку врсту пројекта о Николи Тесли који би требало ускоро да ’оживи’. Нешто велико је на путу. Све се своди на подизање свести о томе колико је он допринео цивилизацији и човечанству. Увек је био поносан на српске корене и људи не знају много о њему. Покушавам да објасним људима да разумеју – ми имамо струју због њега“, закључио је Ђоковић.

Коментари / 0

Оставите коментар