Рајко Васић: Окрени се сине земљи својој

Окрени се, сине, земљи својој, народу свом, жуљевима руку својих, види гдје стоји твоја нога, је ли земља под њом твоја, прича ли се на тој њиви језик твој.

Република Српска 19.06.2015 | 14:16
Рајко Васић: Окрени се сине земљи својој

Не гледај у туђе даљине, не носи туђе хаљине, не брини бриге Великих јер не брину ни они твоје.

Ако се Велики љубе, гледај да не будеш у близини. Љубав нема памети ни пажње.

Ако се крве, Велики, ратују или сучу пламен по три копља у даљине, гледај да им се не петљаш око ногу и показујеш кога треба спалити. Ако нећеш јасно да се сврсташ и учествујеш у ратним играма. А и тада види цијену у својим мртвим жуљевима, лицима, стопалима и њивама.

Размисли, и стално размишљај, о томе да никако није добро стати на погрешну, злу страну. А само мало је боље стати на непогрешну, добру страну. Јер никад нећеш сазнати ко је иза које стране и ушта ће се улити твоја доброта.

Кад ти Велики нешто кажу, добро пази да ниси погрешо разумио.

А и кад ти понове, да добро разумијеш, не препричавај то по њивама. И не причај другима који су Велики или су их Велики послали код тебе.

Не мисли да имаш Велике Пријатеље далеко од себе, по бијелом свијету. Ни узасе.

Пријатељ у Свијету је као она картонска таблица на вратима продавнице. С једне стране Отворено, с друге стране Затворено. Пријатељ. Корист.

Кад ти иде, на прсима носи таблицу Пријатељ. Кад уђе у кућу, окрене је. Корист.

Добро гледај да окопаш свој редак, под оним стопалима. Редак у коме пришач да те разумију они из сусједног ретка. Гледај да буде праван редак, да не скреће и вијуга, у туђе. Ако се мора заобићи неки пањ или камен, заобиђите га. Али не прекидајте редак.

Гледај да у ретку има што више рода.

Твој род је увијек већи, слађи и животнији, у односу на највеће и најскупље поклоне који долазе са стране. И од Великих.

Никад не дозволи да имаш слабости у ретку. Да ти кажу да то не знаш и да требаш да се измакнеш а даш њима. Како би теби било боље. И твојима.

Увијек имај на уму да сви воле више твој редак него тебе.

Тебе уопште не воле. Били би сретни кад те не би било међу рецима. А и међу живима.

Кад год ти умре отац, подијели ретке. И својим синовима реци тако.

Ако се не подијели, само заваде расту. А неко од завађеника кука и зове Велике. Они, кад дођу, изгазе и ретке и ноге и главе. Изгазе и сатару ти и језик и ријечи. Међе униште па се више не зна не само чије је шта него и гдје је била очевина.

То ти, синко, зборим, уопштено, нако, да знаш ако буде затребало.

Овдје, на овој њиви гдје сједимо, можда је већ касно.

Видиш како сви причају шта каже Путин, шта треба да уради Нато, шта ЕУ, сви зову Арапе. Многи причају шта ће рећи Путину. Многи зову Америку. Многима уши нарасле ко слоновске, слушајући шта ће рећи Америка. Аца прича да има пријатеља по свијету. Лаже као што и други лажу. Дача каже да је изненађен да су га зајебали у Бриселу.
А нико од њих, синко, не зна гдје му је редак.

Нити умије да каже шта треба да се уради да би ти и ја имали по свој редак.

Пљуни у шаке. Да узмемо мотике, синко.

Извор: ВасицРајко.Блог

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

данило

19.06.2015 12:21

Е јесте насли будалу да преносите свако мало. А та будалетина једна је од најодговорнијих за ово блато у које нас је довела он и његова партија. НИје било проблем када је владао, када је кадрирао, када је униставао, а сад глуми неко лудило када су га мало елиминисали. Имао је прилику и видјели смо ста знаци власт Рајка Васица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

казе

19.06.2015 12:25

Све Рајко Васиц спомену осим свога силника цију он музику слуса,а ми цехове плацамо пљацкаске. Боска,Бирац, Тесла,путеви,аеродроми. Свирас к..цу Рајко,поцисти своје двористе лоповско,па цури у туда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.06.2015 12:33

Паметни се опамете кад тад,будале никада.Добри савјети бивсем сефу надајмо се да припада овим првима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

19.06.2015 12:36

Ј..о дрзаву гдје свака будалетина ко овај Рајкан командује. А велики Баја глуми тату свима... Бозе Бозе Бозе има ли те...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно

19.06.2015 12:45

Поучно, превише идеално и превише касно а јос "окаснио Марко...." Мислим да ово требају прочитати и у СЗП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

19.06.2015 12:48

Приповједати си требао прије 10 година,бојим се да није касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боги

19.06.2015 17:58

Никад није касно,да се зауставис ,окренес ка правом путу.Кад нестанес,онда је за тебе касно али ипак,твоја утрта стаза мозе да послузи некоме као звезда водиља.Ма ста до сада радио (по мисљењу неких) господин Рајко и за кога,свеједно,послусај његов савет и искуство његово "процеди"(ако ти све не није по вољи) и употреби онако како теби одговара.У праву је госн Рајко.Науци да радис,да стварас јер од ницега нема ниста.Боље је да те науце да ловис рибе,него да ти се сваког дана поклања по једна риба,давно је рецено.Само онај ко слуса мозе и да цује несто.

Name

Боско Буха

19.06.2015 13:00

Човјек је прогледао, свака част, боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

19.06.2015 13:12

АУУУУ, ПА ГОСПОДИНЕ РАЈКУ СВЕ СТЕ ЈЕДНОСТАВНО И НАРОДСКИ МУДРО РЕКЛИ. ''ТЕЗАК ЈЕ МЕНТАЛНИ ПУТ ОД МОТИКЕ-ПОЉСКОГ ТОАЛЕТА, ДО МЕРЦЕДСА И ПОДНОГ ГРИЈАЊА'', МНОГИ СЕ ПОГУБИЛИ И ВИСЕ НЕ ЗНАЈУ НИ КО СУ НИ СТА СУ...ЦУДАН СРПСКИ ЗБОРЕ, АЛИ ВИКЕНДОМ У ЗАГРЕБ И БЕОГРАД СОПИНГ СЕ ИДЕ... А МАМЕ, ТАТЕ, БАКЕ И ДЕКЕ ДРУГУЈУ СА МОТИКОМ. НАЈВЕЦА ЗЛА НАСА СРПСКА СУ, СУЈЕТА, РАКИЈА, И НЕЗНАЊЕ, А ЦЕСТО СЕ ''ГРАНИЦИМО САМИ СА СОБОМ''....АМБРОЗИЈА ЈЕ КУЛТУРА КОЈА НАЈБОЉЕ РАДЈА НА НАСИМ ЊИВАМА....ПОПЛАВЕ СУ НАМ НАЈМОДЕРНИЈИ НАЦИН НАВОДЊАВАЊА, А ДЕМОКРАТИЈА СЕ ''ПРИМИЛА'' И РАЗНОЗАВА СЕ КАО АМБРОЗИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјет

19.06.2015 13:23

Ајд не к..ај висе Рајкане, Пусти нас да зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

19.06.2015 13:30

Рајкане, врати се у Осјечане, узми ту мотику и пљуни у шаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оставите коментар

19.06.2015 13:39

Да нам се план остваријо, сви би ми данас били генерали, команданти, војводе па и светци. Све папак до папка бре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко си ти

19.06.2015 13:50

Ово је Добрица Цосиц из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

19.06.2015 14:36

Вреди прочитат. Поучно!и мудро,човјек је подржаво лакија, као и већина у Српској и не треба га кривити за то, било је доста доброг и у тој политици, одступио је кад више није могао утицат и променит негативности које се купе у садашњој политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

19.06.2015 19:43

Коментари ме разоцарасе....текст је одлицан и мудре поруке носи за било ког цовјека...колико је глупих коментара који илуструју да би били исти као и ови које критикују..неки коментарису као апсолутни поједници свезнања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.06.2015 08:19

Рајцине теби не гине мотика у Фоци да било ста одрадис сто си са својом пљацкаском бандом унистио.

ОДГОВОРИТЕ