Rajko Vasić: Okreni se sine zemlji svojoj

Okreni se, sine, zemlji svojoj, narodu svom, žuljevima ruku svojih, vidi gdje stoji tvoja noga, je li zemlja pod njom tvoja, priča li se na toj njivi jezik tvoj.

Republika Srpska 19.06.2015 | 14:16
Rajko Vasić: Okreni se sine zemlji svojoj

Ne gledaj u tuđe daljine, ne nosi tuđe haljine, ne brini brige Velikih jer ne brinu ni oni tvoje.

Ako se Veliki ljube, gledaj da ne budeš u blizini. Ljubav nema pameti ni pažnje.

Ako se krve, Veliki, ratuju ili suču plamen po tri koplja u daljine, gledaj da im se ne petljaš oko nogu i pokazuješ koga treba spaliti. Ako nećeš jasno da se svrstaš i učestvuješ u ratnim igrama. A i tada vidi cijenu u svojim mrtvim žuljevima, licima, stopalima i njivama.

Razmisli, i stalno razmišljaj, o tome da nikako nije dobro stati na pogrešnu, zlu stranu. A samo malo je bolje stati na nepogrešnu, dobru stranu. Jer nikad nećeš saznati ko je iza koje strane i ušta će se uliti tvoja dobrota.

Kad ti Veliki nešto kažu, dobro pazi da nisi pogrešo razumio.

A i kad ti ponove, da dobro razumiješ, ne prepričavaj to po njivama. I ne pričaj drugima koji su Veliki ili su ih Veliki poslali kod tebe.

Ne misli da imaš Velike Prijatelje daleko od sebe, po bijelom svijetu. Ni uzase.

Prijatelj u Svijetu je kao ona kartonska tablica na vratima prodavnice. S jedne strane Otvoreno, s druge strane Zatvoreno. Prijatelj. Korist.

Kad ti ide, na prsima nosi tablicu Prijatelj. Kad uđe u kuću, okrene je. Korist.

Dobro gledaj da okopaš svoj redak, pod onim stopalima. Redak u kome prišač da te razumiju oni iz susjednog retka. Gledaj da bude pravan redak, da ne skreće i vijuga, u tuđe. Ako se mora zaobići neki panj ili kamen, zaobiđite ga. Ali ne prekidajte redak.

Gledaj da u retku ima što više roda.

Tvoj rod je uvijek veći, slađi i životniji, u odnosu na najveće i najskuplje poklone koji dolaze sa strane. I od Velikih.

Nikad ne dozvoli da imaš slabosti u retku. Da ti kažu da to ne znaš i da trebaš da se izmakneš a daš njima. Kako bi tebi bilo bolje. I tvojima.

Uvijek imaj na umu da svi vole više tvoj redak nego tebe.

Tebe uopšte ne vole. Bili bi sretni kad te ne bi bilo među recima. A i među živima.

Kad god ti umre otac, podijeli retke. I svojim sinovima reci tako.

Ako se ne podijeli, samo zavade rastu. A neko od zavađenika kuka i zove Velike. Oni, kad dođu, izgaze i retke i noge i glave. Izgaze i sataru ti i jezik i riječi. Međe unište pa se više ne zna ne samo čije je šta nego i gdje je bila očevina.

To ti, sinko, zborim, uopšteno, nako, da znaš ako bude zatrebalo.

Ovdje, na ovoj njivi gdje sjedimo, možda je već kasno.

Vidiš kako svi pričaju šta kaže Putin, šta treba da uradi Nato, šta EU, svi zovu Arape. Mnogi pričaju šta će reći Putinu. Mnogi zovu Ameriku. Mnogima uši narasle ko slonovske, slušajući šta će reći Amerika. Aca priča da ima prijatelja po svijetu. Laže kao što i drugi lažu. Dača kaže da je iznenađen da su ga zajebali u Briselu.
A niko od njih, sinko, ne zna gdje mu je redak.

Niti umije da kaže šta treba da se uradi da bi ti i ja imali po svoj redak.

Pljuni u šake. Da uzmemo motike, sinko.

Izvor: VasicRajko.Blog

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

danilo

19.06.2015 12:21

E jeste nasli budalu da prenosite svako malo. A ta budaletina jedna je od najodgovornijih za ovo blato u koje nas je dovela on i njegova partija. NIje bilo problem kada je vladao, kada je kadrirao, kada je unistavao, a sad glumi neko ludilo kada su ga malo eliminisali. Imao je priliku i vidjeli smo sta znaci vlast Rajka Vasica.

ODGOVORITE
Name

kaze

19.06.2015 12:25

Sve Rajko Vasic spomenu osim svoga silnika ciju on muziku slusa,a mi cehove placamo pljackaske. Boska,Birac, Tesla,putevi,aerodromi. Sviras k..cu Rajko,pocisti svoje dvoriste lopovsko,pa curi u tuda.

ODGOVORITE
Name

Osvit

19.06.2015 12:33

Pametni se opamete kad tad,budale nikada.Dobri savjeti bivsem sefu nadajmo se da pripada ovim prvima.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

19.06.2015 12:36

J..o drzavu gdje svaka budaletina ko ovaj Rajkan komanduje. A veliki Baja glumi tatu svima... Boze Boze Boze ima li te...

ODGOVORITE
Name

Kasno

19.06.2015 12:45

Poučno, previše idealno i previše kasno a jos "okasnio Marko...." Mislim da ovo trebaju pročitati i u SZP.

ODGOVORITE
Name

dada

19.06.2015 12:48

Pripovjedati si trebao prije 10 godina,bojim se da nije kasno...

ODGOVORITE
Name

Bogi

19.06.2015 17:58

Nikad nije kasno,da se zaustavis ,okrenes ka pravom putu.Kad nestanes,onda je za tebe kasno ali ipak,tvoja utrta staza moze da posluzi nekome kao zvezda vodilja.Ma sta do sada radio (po misljenju nekih) gospodin Rajko i za koga,svejedno,poslusaj njegov savet i iskustvo njegovo "procedi"(ako ti sve ne nije po volji) i upotrebi onako kako tebi odgovara.U pravu je gosn Rajko.Nauci da radis,da stvaras jer od nicega nema nista.Bolje je da te nauce da lovis ribe,nego da ti se svakog dana poklanja po jedna riba,davno je receno.Samo onaj ko slusa moze i da cuje nesto.

Name

Bosko Buha

19.06.2015 13:00

Čovjek je progledao, svaka čast, bolje ikad nego nikad.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

19.06.2015 13:12

AUUUU, PA GOSPODINE RAJKU SVE STE JEDNOSTAVNO I NARODSKI MUDRO REKLI. ''TEZAK JE MENTALNI PUT OD MOTIKE-POLJSKOG TOALETA, DO MERCEDSA I PODNOG GRIJANJA'', MNOGI SE POGUBILI I VISE NE ZNAJU NI KO SU NI STA SU...CUDAN SRPSKI ZBORE, ALI VIKENDOM U ZAGREB I BEOGRAD SOPING SE IDE... A MAME, TATE, BAKE I DEKE DRUGUJU SA MOTIKOM. NAJVECA ZLA NASA SRPSKA SU, SUJETA, RAKIJA, I NEZNANJE, A CESTO SE ''GRANICIMO SAMI SA SOBOM''....AMBROZIJA JE KULTURA KOJA NAJBOLJE RADJA NA NASIM NJIVAMA....POPLAVE SU NAM NAJMODERNIJI NACIN NAVODNJAVANJA, A DEMOKRATIJA SE ''PRIMILA'' I RAZNOZAVA SE KAO AMBROZIJA.

ODGOVORITE
Name

savjet

19.06.2015 13:23

Ajd ne k..aj vise Rajkane, Pusti nas da zivimo.

ODGOVORITE
Name

vss

19.06.2015 13:30

Rajkane, vrati se u Osječane, uzmi tu motiku i pljuni u šake.

ODGOVORITE
Name

Ostavite komentar

19.06.2015 13:39

Da nam se plan ostvarijo, svi bi mi danas bili generali, komandanti, vojvode pa i svetci. Sve papak do papka bre...

ODGOVORITE
Name

ko si ti

19.06.2015 13:50

Ovo je Dobrica Cosic iz RS

ODGOVORITE
Name

Modriča

19.06.2015 14:36

Vredi pročitat. Poučno!i mudro,čovjek je podržavo lakija, kao i većina u Srpskoj i ne treba ga kriviti za to, bilo je dosta dobrog i u toj politici, odstupio je kad više nije mogao uticat i promenit negativnosti koje se kupe u sadašnjoj politici.

ODGOVORITE
Name

xxxx

19.06.2015 19:43

Komentari me razocarase....tekst je odlican i mudre poruke nosi za bilo kog covjeka...koliko je glupih komentara koji ilustruju da bi bili isti kao i ovi koje kritikuju..neki komentarisu kao apsolutni pojednici sveznanja

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.06.2015 08:19

Rajcine tebi ne gine motika u Foci da bilo sta odradis sto si sa svojom pljackaskom bandom unistio.

ODGOVORITE