Колико је висока цијена руског вета?

Србија треба јасно да нам каже жели ли да Русија у Савету безбедности Уједињених нација стави вето на британску резолуцију о Сребреници или не.

Србија 19.06.2015 | 12:20
Колико је висока цијена руског вета?

То је, како сазнаје „Блиц“, државном врху у Београду поручио Александар Бабаков, главни човек руског председника Владимира Путина за Србију.

Бабаков је прошлог петка, у тајној мисији у Путиново име, понудио помоћ Русије у Савету безбедности УН „укључујући вето или бар ублажавање формулације која се односи на жртве из Сребренице“.

- Српски државни врх је врло обазрив, јер вага о последицама евентуалног мешања Русије. Било би крајње непримерено да нас Москва брани од оних којима тежимо, а то је ЕУ. То је и речено Бабакову, који је замољен да се Москва без сагласности Србије не укључује у причу око Сребренице - кажу извори „Блица“ из Владе Србије.

Међутим, да би Србија требало од Русије да затражи вето на резолуцију Велике Британије сматра председник Томислав Николић. Бивши амбасадор у Украјини Душан Лазић каже да би нам то била велика грешка.

- Руси ће то драге воље да ураде, али не због нас, већ због своје користи. А Србија би ушла директно у сукоб Русије и Запада. С тим стварима се не треба играти, јер велики имају у рукама и нож и погачу. Не смемо нигде ништа да заоштравамо, јер и једни и други могу да нас попију у чаши воде. Ми у овом тренутку морамо бити не борбени већ мудри. Руску подршку у СБ УН бисмо јако скупо платили - упозорава Лазић.

Шта би Русија могла да тражи

Из извора блиских руској дипломатији стигла је најава могућих услова Москве да стане на страну Србије у Савету безбедности УН:
- да у ОЕБС помажемо Русији у решавању украјинске кризе
- да се прикључимо захтевима за укидање санкција Русији
- да се више не приближавамо НАТО
- да руске инвестиције у Србији буду боље третиране

Тибор Варади: Србија нема разлога за страх

Међународни суд правде је пресудио да Србија није одговорна за геноцид у Сребреници и ниједна резолуција то не може да промени, каже Тибор Варади за „Блиц“.

Варади, професор међународног права, био је правни заступник Србије у процесу поводом тужбе БиХ за геноцид.

- Одлука МСП из 2007. је јасна, геноцида у Сребреници јесте било, али га није било у целој БиХ и Србија га није починила. Британски предлог резолуције у Савету безбедности УН такође не окривљује Србију - објашњава Варади.

На питање да оцени садржај документа који предлаже Велика Британија, он истиче да се тој теми придаје превелики значај.

- Србија нема разлога за страх. Сада се обележава 20. годишњица трагедије у Сребреници и, очекивано, појављују се резолуције којима се присећа на то. Овај предлог у УН не садржи ништа ново. То да је било геноцида већ је пресуђено у МСП и Хашком трибуналу, али су ту наведени и одговорни, Војска Републике Српске и генерал Крстић. И нико други и ништа друго. Судови су већ одбили тужбе и Хрватске и БиХ против Србије - каже Варади.

Упитан да оцени захтеве да Србија затражи од Русије помоћ, да у СБ УН блокира доношење резолуције, саговорник „Блица“ указује да је то ствар политичке одлуке.

Нова резолуција

Национални фронт (НФ) из Француске јуче је у Европском парламенту поднео иницијативу за доношење нове резолуције о Сребреници, која за циљ има „утврђивање пуне истине о свим догађајима у Подрињу у периоду 1992-1995“, саопштила је организација „Трећа Србија“. НФ је антиисламска странка крајње деснице коју води Марин ле Пен.

- Ипак, мислим да се овој резолуцији у домаћој јавности придаје превелика пажња и да се стварају тензије, а да би тражење вета то још више појачало. СБ УН не може да некога прогласи кривим, и судови су рекли своје. Државници из Србије су одавали почаст жртвама из Сребренице, што је добра пракса - каже Варади.

Београд одлучује

Државни врх у Београду ће данас, одмах по повратку премијера Вучића из Норвешке, почети консултације о ставу Србије према резолуцији о Сребреници, чије је усвајање у СБ УН најављено за 7. јул.

Извор: Блиц

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

србин преко Дрине

19.06.2015 10:38

Је..це нам и Србија мајку само тако, од руса се ниста друго нисам ни надао. Гледају свој интерес, а Србија ко Србија. Братски це да нам свезе конопце око врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србин преко дрине

19.06.2015 11:22

Мајку ти ј.бе неко други, а не Србија. То ме подсјеца на ону стару изреку: ко тебе хљебом ти њега каменом. У региону једина дрзава која се бори за свој суверенитет и дрзавност... Једина је која има традицију да организује дрзаву, зато је на удару свјетских сила. Остатак дрзава су америцко/енглеско/њемацки протекторати а ни слуцајно дрзаве.

Name

србин преко Дрине

19.06.2015 20:57

Ево по лаковима видим ко је у праву. Дај Боже да гријеси м, извинуцу се 100 пута.

Name

Кустурић Јован

19.06.2015 11:06

Судске одлуке треба поштовати,без мудролија.....иначе ћемо по...ити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ова резолуција је

19.06.2015 11:08

...постала сами циркус.Да се имало постују зртве пустиле би се мало на миру са тим резолуцијама.Једини мир могу Сребреницани доњети сами себи оно нико висе.Требају људи да се погледају у оци и заједно обиљезавају сва стратисра и погибије у прослом рату како би будуце генерације наставиле и увидјеле да од рата,дивљања и национализма нема ниста!!!Стално потурање кривице једни другима нема од тога ниста,нити це нам сутра боље доњет.Само емоције и притисак нам дизе САД,ЕУ И РУСИЈА својим играма и надмудривањима,па нисмо ми пијуни на саховском пољу него људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

19.06.2015 13:11

Браво,најбољи коментар!

Name

херцеговина

19.06.2015 11:51

Процицемо као Украјина,Сирија,Ирак итд ето ста це бити. Толико народа изгунуло,толико су нам србијанци зла нањели а онда усрани провинцијалци гласају за овог дегенерика и устасу Додика,серу како це они неки усрани референдум. Сад је Додик,Пицоусти,Удбаси и сви ратни профитери који су нам увели санкције сад су сви они у праву а ми који смо створили РС нисмо! Па ви сте тотално луди. Поента народа РС је сто је то све мајмун до мајмуна.неписмена сељацка раса која није ни уцествовала у стварању РС али само сере они сто види на ТВ Бастиља. Па ви и нисте Срби.....ко зна цији сте потомци и који коњусар и пијаница вас је правио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

19.06.2015 12:21

Имам примања 4.000 КМ месечно. Је*ем му мајку, може ми, вала, бити 2.000 да трошим и да уживам као лорд - каже жена која је Председница Удружења “Мајке Сребренице” Мунира Субашић – Сви ми који радимо у удружењу имамо куће и станове. Тачно је да имам две куће, а један читав спрат сам и изнајмљивала и једном министру у Влади БиХ за новац, јер шта да радим са толиком кућом. Није то све имам, поред самог пута поседујем 50-60 дулума земље – каже Мунира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

19.06.2015 12:27

Мунира Субасиц је признала да та «озалосцена» цијели рат није ни била у Сребреници, њен муз јесте али не као борац, него је тамо радио за некога, и наравно извукао се. Али оно сто је узасно ниско јесте да се њихова кцер налази на списку Сребреницке дјеце без родитеља и прима помоц у то име?!?!

ОДГОВОРИТЕ