Koliko je visoka cijena ruskog veta?

Srbija treba jasno da nam kaže želi li da Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavi veto na britansku rezoluciju o Srebrenici ili ne.

Srbija 19.06.2015 | 12:20
Koliko je visoka cijena ruskog veta?

To je, kako saznaje „Blic“, državnom vrhu u Beogradu poručio Aleksandar Babakov, glavni čovek ruskog predsednika Vladimira Putina za Srbiju.

Babakov je prošlog petka, u tajnoj misiji u Putinovo ime, ponudio pomoć Rusije u Savetu bezbednosti UN „uključujući veto ili bar ublažavanje formulacije koja se odnosi na žrtve iz Srebrenice“.

- Srpski državni vrh je vrlo obazriv, jer vaga o posledicama eventualnog mešanja Rusije. Bilo bi krajnje neprimereno da nas Moskva brani od onih kojima težimo, a to je EU. To je i rečeno Babakovu, koji je zamoljen da se Moskva bez saglasnosti Srbije ne uključuje u priču oko Srebrenice - kažu izvori „Blica“ iz Vlade Srbije.

Međutim, da bi Srbija trebalo od Rusije da zatraži veto na rezoluciju Velike Britanije smatra predsednik Tomislav Nikolić. Bivši ambasador u Ukrajini Dušan Lazić kaže da bi nam to bila velika greška.

- Rusi će to drage volje da urade, ali ne zbog nas, već zbog svoje koristi. A Srbija bi ušla direktno u sukob Rusije i Zapada. S tim stvarima se ne treba igrati, jer veliki imaju u rukama i nož i pogaču. Ne smemo nigde ništa da zaoštravamo, jer i jedni i drugi mogu da nas popiju u čaši vode. Mi u ovom trenutku moramo biti ne borbeni već mudri. Rusku podršku u SB UN bismo jako skupo platili - upozorava Lazić.

Šta bi Rusija mogla da traži

Iz izvora bliskih ruskoj diplomatiji stigla je najava mogućih uslova Moskve da stane na stranu Srbije u Savetu bezbednosti UN:
- da u OEBS pomažemo Rusiji u rešavanju ukrajinske krize
- da se priključimo zahtevima za ukidanje sankcija Rusiji
- da se više ne približavamo NATO
- da ruske investicije u Srbiji budu bolje tretirane

Tibor Varadi: Srbija nema razloga za strah

Međunarodni sud pravde je presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici i nijedna rezolucija to ne može da promeni, kaže Tibor Varadi za „Blic“.

Varadi, profesor međunarodnog prava, bio je pravni zastupnik Srbije u procesu povodom tužbe BiH za genocid.

- Odluka MSP iz 2007. je jasna, genocida u Srebrenici jeste bilo, ali ga nije bilo u celoj BiH i Srbija ga nije počinila. Britanski predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN takođe ne okrivljuje Srbiju - objašnjava Varadi.

Na pitanje da oceni sadržaj dokumenta koji predlaže Velika Britanija, on ističe da se toj temi pridaje preveliki značaj.

- Srbija nema razloga za strah. Sada se obeležava 20. godišnjica tragedije u Srebrenici i, očekivano, pojavljuju se rezolucije kojima se priseća na to. Ovaj predlog u UN ne sadrži ništa novo. To da je bilo genocida već je presuđeno u MSP i Haškom tribunalu, ali su tu navedeni i odgovorni, Vojska Republike Srpske i general Krstić. I niko drugi i ništa drugo. Sudovi su već odbili tužbe i Hrvatske i BiH protiv Srbije - kaže Varadi.

Upitan da oceni zahteve da Srbija zatraži od Rusije pomoć, da u SB UN blokira donošenje rezolucije, sagovornik „Blica“ ukazuje da je to stvar političke odluke.

Nova rezolucija

Nacionalni front (NF) iz Francuske juče je u Evropskom parlamentu podneo inicijativu za donošenje nove rezolucije o Srebrenici, koja za cilj ima „utvrđivanje pune istine o svim događajima u Podrinju u periodu 1992-1995“, saopštila je organizacija „Treća Srbija“. NF je antiislamska stranka krajnje desnice koju vodi Marin le Pen.

- Ipak, mislim da se ovoj rezoluciji u domaćoj javnosti pridaje prevelika pažnja i da se stvaraju tenzije, a da bi traženje veta to još više pojačalo. SB UN ne može da nekoga proglasi krivim, i sudovi su rekli svoje. Državnici iz Srbije su odavali počast žrtvama iz Srebrenice, što je dobra praksa - kaže Varadi.

Beograd odlučuje

Državni vrh u Beogradu će danas, odmah po povratku premijera Vučića iz Norveške, početi konsultacije o stavu Srbije prema rezoluciji o Srebrenici, čije je usvajanje u SB UN najavljeno za 7. jul.

Izvor: Blic

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

srbin preko Drine

19.06.2015 10:38

Je..ce nam i Srbija majku samo tako, od rusa se nista drugo nisam ni nadao. Gledaju svoj interes, a Srbija ko Srbija. Bratski ce da nam sveze konopce oko vrata.

ODGOVORITE
Name

re srbin preko drine

19.06.2015 11:22

Majku ti j.be neko drugi, a ne Srbija. To me podsjeca na onu staru izreku: ko tebe hljebom ti njega kamenom. U regionu jedina drzava koja se bori za svoj suverenitet i drzavnost... Jedina je koja ima tradiciju da organizuje drzavu, zato je na udaru svjetskih sila. Ostatak drzava su americko/englesko/njemacki protektorati a ni slucajno drzave.

Name

srbin preko Drine

19.06.2015 20:57

Evo po lakovima vidim ko je u pravu. Daj Bože da grijesi m, izvinucu se 100 puta.

Name

Kusturić Jovan

19.06.2015 11:06

Sudske odluke treba poštovati,bez mudrolija.....inače ćemo po...iti.

ODGOVORITE
Name

ova rezolucija je

19.06.2015 11:08

...postala sami cirkus.Da se imalo postuju zrtve pustile bi se malo na miru sa tim rezolucijama.Jedini mir mogu Srebrenicani donjeti sami sebi ono niko vise.Trebaju ljudi da se pogledaju u oci i zajedno obiljezavaju sva stratisra i pogibije u proslom ratu kako bi buduce generacije nastavile i uvidjele da od rata,divljanja i nacionalizma nema nista!!!Stalno poturanje krivice jedni drugima nema od toga nista,niti ce nam sutra bolje donjet.Samo emocije i pritisak nam dize SAD,EU I RUSIJA svojim igrama i nadmudrivanjima,pa nismo mi pijuni na sahovskom polju nego ljudi!!!

ODGOVORITE
Name

Devijant

19.06.2015 13:11

Bravo,najbolji komentar!

Name

hercegovina

19.06.2015 11:51

Procicemo kao Ukrajina,Sirija,Irak itd eto sta ce biti. Toliko naroda izgunulo,toliko su nam srbijanci zla nanjeli a onda usrani provincijalci glasaju za ovog degenerika i ustasu Dodika,seru kako ce oni neki usrani referendum. Sad je Dodik,Picousti,Udbasi i svi ratni profiteri koji su nam uveli sankcije sad su svi oni u pravu a mi koji smo stvorili RS nismo! Pa vi ste totalno ludi. Poenta naroda RS je sto je to sve majmun do majmuna.nepismena seljacka rasa koja nije ni ucestvovala u stvaranju RS ali samo sere oni sto vidi na TV Bastilja. Pa vi i niste Srbi.....ko zna ciji ste potomci i koji konjusar i pijanica vas je pravio.

ODGOVORITE
Name

Mojne

19.06.2015 12:21

Imam primanja 4.000 KM mesečno. Je*em mu majku, može mi, vala, biti 2.000 da trošim i da uživam kao lord - kaže žena koja je Predsednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić – Svi mi koji radimo u udruženju imamo kuće i stanove. Tačno je da imam dve kuće, a jedan čitav sprat sam i iznajmljivala i jednom ministru u Vladi BiH za novac, jer šta da radim sa tolikom kućom. Nije to sve imam, pored samog puta posedujem 50-60 duluma zemlje – kaže Munira.

ODGOVORITE
Name

Mojne

19.06.2015 12:27

Munira Subasic je priznala da ta «ozaloscena» cijeli rat nije ni bila u Srebrenici, njen muz jeste ali ne kao borac, nego je tamo radio za nekoga, i naravno izvukao se. Ali ono sto je uzasno nisko jeste da se njihova kcer nalazi na spisku Srebrenicke djece bez roditelja i prima pomoc u to ime?!?!

ODGOVORITE