Руске санкције ЕУ коштају 100 милијарди

Санкције ЕУ против Русије и реципрочне мјере Москве могу коштати европске земље око 100 милијарди евра и ставити под знак питања више од два милиона радних мјеста, преноси њемачки лист "Велт", позивајући се на аустријски Институт за економска истраживања.

Свијет 19.06.2015 | 11:13
Руске санкције ЕУ коштају 100 милијарди

"Пад извоза који ми видимо у његовом најгорем облику у јесен прошле године у овом тренутку је реалност. Ако се ситуација значајно не промијени, изгледа да ћемо се суочити са најпесимистичнијим сценаријем", навео је један од аутора Оливер Фриц.

"Велт" подсјећа да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин стално упозоравао да санкције против Русије наносе штету самој Европи.

Од посљедњих санкције против Москве, према подацима истраживања, највише је страдала Њемачка, гдје под знак питања може доћи скоро пола милиона радних мјеста.

Губици Њемачке од санкција према Русији, према мишљењу експерата, могу износити 27 милијарди евра, а БДП земље у наредним годинама може пасти за један проценат.

Италија ће, према процјенама, изгубити више од 200.000 радних мјеста и 0,9 одсто БДП-а, а Француска 150.000 мјеста и 0,5 одсто БДП-а.

Лист наводи да су закључци аустријских експерата у супротности са посљедњим подацима Европске комисије која сматра "релативно малим и подношљивим" посљедице трговинских ограничења, уведених Москви и из Москве, преноси "Спутњик".

"Међутим, Европска комисија разматра кратак период и полази од тога да ће негативни ефекти слабити. Сценарио аустријског института скреће пажњу да се ситуација која се види у првом кварталу ове године неће измијенити", указује "Велт".

Лист истиче да Европска комисија избјегава да износи податке о штети коју су санкције нанеле ЕУ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

???

19.06.2015 12:45

А КАЖУ ГЛУПИ БОСАНЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

19.06.2015 13:43

Колико тек коста Русију?

ОДГОВОРИТЕ