Владар краљевства Бафут у Камеруну има 100 жена

Аумби ИИ је 11. фон или краљ Бафута, краљевства на северу Камеруна и има 100 жена. Све оне нису биле његове од почетка, већ их је наследио од претходних фонова, а само са малим делом њих се и сам оженио.

Занимљивости 19.06.2015 | 10:07
Владар краљевства Бафут у Камеруну има 100 жена

- Краљице играју важну улогу у нашој заједници - прича принц Никсон и истиче да све оне стоје иза својих мушкараца и обликују их у будуће краљеве.

- Иза сваког успешног мушкарца мора да стоји успешна и стабилна жена. Наша традиција је таква да када неко постане краљ, старије краљице предају традицију новим, млађим краљицама, а њега уче како да се из принца трансформише у владара - каже Абумбијева трећа жена, краљица Констанс.

Иако је полигамија легална у Камеруну, подаци тврде да оваквих бракова има јако мало на афричком континенту. Оваквом обичају се супротставља промена система вредности, ширење хришћанства, утицај запада, али и велики трошкови.

- Током колонизације, друге вредности су се ушетале у народ и оне су тотално другачије од оних које смо ми традиционално имали. Зато је стално присутан конфликт између традиционалних вредности и модерних, западњачких ставова. Мој посао је да их на најбољи начин помешам - прича краљ Абумби ИИ, који влада Бафутом 47 година.

Њихове млађе, модерније жене су образоване и течно говоре енглески и француски, што није обичај међу старијим супругама. Ова контрадикција чини живот у фондомима фасцинантним и конфузним. Да ли су заробљени у прошлости или иду у корак са будућношћу? Краљ Зофоа ИИИ је наследио 72 жене и има преко 500 деце после очеве смрти, али себе сматра модерним краљем.

- Да бисте данас били владар, морате бити образовани јер се ствари врло брзо дешавају и мењају. Као што су некада говорили, "образовање је светлост, незнање је тама - прича краљ Зофоа ИИИ.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар