Vladar kraljevstva Bafut u Kamerunu ima 100 žena

Aumbi II je 11. fon ili kralj Bafuta, kraljevstva na severu Kameruna i ima 100 žena. Sve one nisu bile njegove od početka, već ih je nasledio od prethodnih fonova, a samo sa malim delom njih se i sam oženio.

Zanimljivosti 19.06.2015 | 10:07
Vladar kraljevstva Bafut u Kamerunu ima 100 žena

- Kraljice igraju važnu ulogu u našoj zajednici - priča princ Nikson i ističe da sve one stoje iza svojih muškaraca i oblikuju ih u buduće kraljeve.

- Iza svakog uspešnog muškarca mora da stoji uspešna i stabilna žena. Naša tradicija je takva da kada neko postane kralj, starije kraljice predaju tradiciju novim, mlađim kraljicama, a njega uče kako da se iz princa transformiše u vladara - kaže Abumbijeva treća žena, kraljica Konstans.

Iako je poligamija legalna u Kamerunu, podaci tvrde da ovakvih brakova ima jako malo na afričkom kontinentu. Ovakvom običaju se suprotstavlja promena sistema vrednosti, širenje hrišćanstva, uticaj zapada, ali i veliki troškovi.

- Tokom kolonizacije, druge vrednosti su se ušetale u narod i one su totalno drugačije od onih koje smo mi tradicionalno imali. Zato je stalno prisutan konflikt između tradicionalnih vrednosti i modernih, zapadnjačkih stavova. Moj posao je da ih na najbolji način pomešam - priča kralj Abumbi II, koji vlada Bafutom 47 godina.

Njihove mlađe, modernije žene su obrazovane i tečno govore engleski i francuski, što nije običaj među starijim suprugama. Ova kontradikcija čini život u fondomima fascinantnim i konfuznim. Da li su zarobljeni u prošlosti ili idu u korak sa budućnošću? Kralj Zofoa III je nasledio 72 žene i ima preko 500 dece posle očeve smrti, ali sebe smatra modernim kraljem.

- Da biste danas bili vladar, morate biti obrazovani jer se stvari vrlo brzo dešavaju i menjaju. Kao što su nekada govorili, "obrazovanje je svetlost, neznanje je tama - priča kralj Zofoa III.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar